Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Kiinteistönvälittäjän varainsiirtoveroilmoitus

Voit antaa kiinteistönvälittäjän varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa.

Anna varainsiirtoveroilmoitus OmaVerossa 

Tunnistaudu palveluun omilla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kirjautumisen jälkeen valitse linkki Ilmoita ja pyydä tietoja rajoitetusti. Et tarvitse ilmoituksen antamiseen erillistä valtuutusta. Ilmoituksessa kysytään tarkemmin kiinteistönvälitysliikkeen tiedot.

Näin kiinteistönvälittäjä antaa varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Näin kiinteistönvälittäjä korjaa varainsiirtoveroilmoitusta OmaVerossa

Muut tavat ilmoittaa

Vaihtoehtoisesti voit antaa varainsiirtoveroilmoituksen suoraan käyttämästäsi ohjelmistosta, jos siinä on rajapinta Verohallintoon.

Lomake.fi:n käyttö päättyi 31.12.2023. Varainsiirtoveroilmoituksia ei voi enää antaa eikä vanhoja ilmoituksia hakea Lomake.fi:ssä.

Anna varainsiirtoveroilmoitus kaupanteon yhteydessä

Kiinteistönvälittäjän on annettava varainsiirtoveroilmoitus sähköisesti kaupanteon yhteydessä. Jos et pysty antamaan sitä esimerkiksi teknisistä syistä kaupantekotilaisuudessa, ilmoitus katsotaan annetuksi kaupanteon yhteydessä, jos annat sen viivytyksettä esteen poistuttua. 

Huomaa, että jokaisesta ostajasta on annettava oma ilmoitus. Et voi antaa samalla ilmoituksella usean ostajan, esimerkiksi puolisoiden tietoja. 

Jos kiinteistönvälittäjä antaa ilmoituksen myöhässä, kiinteistönvälittäjälle määrätään ilmoitusvelvollisena myöhästymismaksu tai veronkorotus.

Kiinteistön kaupassa ostaja vastaa ilmoituksesta ja maksusta

Kiinteistönvälittäjän ilmoitusvelvollisuus ei koske kiinteistöjä – kiinteistön kaupassa ilmoituksen antaa ostaja itse. Kiinteistön kauppoja et voi ilmoittaa kiinteistönvälittäjän ilmoituksella OmaVerossa tai rajapinnan kautta. Kiinteistönvälittäjällä ei ole myöskään velvollisuutta valvoa varainsiirtoveron maksua kaupantekotilaisuudessa.

Kiinteistön ostajan on itse annettava varainsiirtoveroilmoitus ja maksettava varainsiirtovero ennen kuin hän hakee lainhuutoa tai kirjaamista. Ostajan on haettava kiinteistölleen lainhuutoa tai kirjaamista Maanmittauslaitokselta 6 kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja tai muu sopimus on allekirjoitettu. Jotta lainhuuto tai kirjaaminen voidaan tehdä, ostajan on täytynyt ilmoittaa ja maksaa varainsiirtovero Verohallintoon.

Ostaja antaa ilmoituksen myös uudiskohteen kaupassa

Jos kaupan kohteena ovat uudiskohteen asunto-osakkeet ja omistusoikeus siirtyy ostajalle rakennuksen valmistuttua, ostaja itse antaa varainsiirtoveroilmoituksen ja maksaa varainsiirtoveron 2 kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä.

Kiinteistönvälittäjä ei voi ilmoittaa uudiskohteen kauppoja OmaVerossa tai rajapinnan kautta. Lue lisää uudiskohteesta.

Maksamiseen tarvitaan ostajan oma viitenumero

Ostajan on maksettava varainsiirtovero kaupanteon yhteydessä, kun esimerkiksi asunto-osakkeen tai autopaikan kaupat tehdään kiinteistönvälittäjän välityksellä. Maksamiseen tarvitaan ostajan oma varainsiirtoveron viitenumero.

Ostaja voi maksaa veron kaupantekotilaisuudessa OmaVerossa, jolloin hänen oma varainsiirtoveron viitenumeronsa ja muut maksutiedot siirtyvät automaattisesti oikein verkkopankin maksupohjaan.

Jos vero maksetaan verkkopankissa, ostajan viitenumero kannattaa selvittää ennen kaupantekotilaisuutta.

  • Ostaja näkee maksutietonsa, kuten viitenumeron ja Verohallinnon tilinumeron joko OmaVero-palvelusta tai hän voi kysyä niitä puhelimitse numerosta 029 497 026 (Maksuliikenne, puhelun hinta pvm./mpm.). Näin ostaja näkee oman viitenumeronsa OmaVerosta.
  • Myös kiinteistönvälittäjä voi kysyä asiakkaan puolesta tämän viitenumeroa ja Verohallinnon tilinumeroa puhelimitse numerosta 029 497 026. Saadakseen viitenumeron kiinteistönvälittäjä tarvitsee asiakkaan henkilötunnuksen tai Y-tunnuksen. Jos kiinteistönvälittäjän käyttämässä ohjelmistossa on rajapinta Verohallintoon, hän voi kysyä asiakkaan varainsiirtoveron viitenumeroa reaaliaikaisesti. 

Ulkomaisen henkilön tai yrityksen viitenumero

Jos ostaja on ulkomaalainen eikä hän ole Verohallinnon rekistereissä, ostaja täytyy rekisteröidä Verohallinnon asiakkaaksi ennen kauppaa, jotta hän saa varainsiirtoveron viitenumeron.

Onko asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä lunastuslauseke?

Jos asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke, ostajan on maksettava varainsiirtovero heti kaupantekotilaisuudessa, kun kaupat tehdään kiinteistönvälittäjän välityksellä. Kiinteistönvälittäjä antaa ilmoituksen kaupanteon yhteydessä.

Jos joku muu lunastaa osakkeet kaupanteon jälkeen yhtiöjärjestyksen mukaisesti, alkuperäinen ostaja voi hakea varainsiirtoveron palautusta jälkikäteen.

Anna ostajalle todistus suoritetusta varainsiirtoverosta

Kiinteistönvälittäjän on annettava asiakkaalle todistus suoritetusta varainsiirtoverosta. 

  • Jos varainsiirtoveroilmoitus on annettu OmaVerossa, tulosta tai tallenna yhteenveto ilmoitetuista tiedoista ja anna se asiakkaalle todistukseksi suoritetusta varainsiirtoverosta. Yhteenvedossa näkyvät myös ilmoituksen lähetysaika ja käsittelynumero. Ilmoituksen lähettäjä löytää todistuksen OmaVeron etusivulla olevan Ilmoitusten ja hakemusten tila -kohdan kautta: Valitse ensin ilmoitus lähetyspäivän mukaan ja sen jälkeen linkki Avaa tiedostona (pdf).
  • Jos varainsiirtoveroilmoitus on annettu suoraan ohjelmistosta rajapinnan kautta, tulosta omasta järjestelmästäsi yhteenveto ilmoitetuista tiedoista, jossa näkyvät myös lähetyspäivämäärä ja ilmoituksen tunnistenumero.
  • Jos varainsiirtoveroilmoitus on annettu Lomake.fi:ssä, ilmoituksen vastaanottokuittausta ei voi enää hakea palvelusta, koska se on sulkeutunut 31.12 2023.

Usein kysyttyä

Kun ilmoitus on annettu OmaVerossa:
Lue ohjeet varainsiirtoveroilmoituksen korjaamiseen OmaVerossa

Kun ilmoitus on annettu Lomake.fi:ssä

Lomake.fi:ssä ollut verkkolomake ei ole enää käytössä. Voit korjata ilmoitusta antamalla korvaavan varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa: katso ohjeet.

Kun ilmoitus on annettu kiinteistönvälitysohjelmasta rajapinnan kautta

Jos huomaat lähettäneesi virheellisen ilmoituksen, voit itse korjata sitä rajapinnan kautta, jos ohjelmistonkehittäjä on jo päivittänyt tämän ominaisuuden käyttämääsi ohjelmistoon. Tee siinä tapauksessa korvaava varainsiirtoveroilmoitus ja anna tunnistetieto alkuperäisestä ilmoituksesta, jota olet korjaamassa. Korvaavassa ilmoituksessa ilmoitetaan kaikki tiedot uudelleen.

Verohallinnolla on käytössä reaaliaikaisen maksuviitekyselyn sekä varainsiirtoveroilmoittamisen rajapinnat. Rajapintojen avulla kiinteistönvälittäjä tai arvopaperikauppias voi kysyä varainsiirtoveron maksuviitettä ja tehdä varainsiirtoveroilmoituksen suoraan ohjelmiston kautta.

Ota yhteyttä ohjelmistotoimittajaasi ja tiedustele, onko käyttämääsi ohjelmistoon kehitetty rajapintojen käyttömahdollisuus. Jos ohjelmistotoimittajasi ei ole vielä kehittänyt reaaliaikaisen maksuviitekyselyn tai varainsiirtoveroilmoittamisen rajapintoja, pyydä ohjelmistotoimittajaasi ottamaan yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen ohjelmistotalot(at)vero.fi. Annamme ohjelmistotoimittajalle ohjeet rajapintojen kehittämiseksi. Lue lisää Verohallinnon rajapintapalveluista (vero.fi/rajapinta).

Jos käyttämässäsi ohjelmistossa ei ole vielä mahdollisuutta rajapintoihin, voit antaa varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa.

Kun asunto-osakkeen kauppa tehdään kiinteistönvälittäjän välittämänä, varainsiirtovero on maksettava kaupantekotilaisuudessa.

Kaupat voidaan tehdä kiinteistönvälittäjän välittämänä myös käyttämällä sähköistä asiointialustaa, ilman perinteistä kaupantekotilaisuutta. Tällöin varainsiirtovero katsotaan maksetuksi kaupanteon yhteydessä, jos ostaja on maksanut varainsiirtoveron viimeistään seitsemän päivän kuluttua siitä, kun kaikki kaupan osapuolet ovat allekirjoittaneet kauppakirjan sähköisesti.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.1.2024