Tilaa verokortti eläkettä varten

Tarvitset eläkettä varten oman verokortin, sillä eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkaa.

Hae verokortti hyvissä ajoin heti kun olet saanut eläkepäätöksen. Ilman verokorttia eläkkeen ennakonpidätys on 40 %. 

Jos käyt eläkkeellä ollessasi töissä, tarvitset erillisen verokortin palkkaa varten.

Jos eläke- tai muut tulosi muuttuvat vuoden aikana, sinun täytyy itse huolehtia verokortin muuttamisesta.

Eläketulon verokorttia varten tarvitset

  • eläkepäätöksen alkavasta eläkkeestä
  • tiedot alkuvuoden tuloista
  • tiedot ennakonpidätyksistä ja vähennyksistä.

Ilman yllä mainittuja tietoja et saa verokorttia.

Hae verokorttia OmaVerossa

Katso ohjeet verokortin tilaamiseen verkosta

Voit tilata verokortin myös muilla tavoilla

Toimitamme uuden eläkeverokortin suoraan eläkkeenmaksajallesi. Voimme toimittaa myös palkkatulon verokortin suoraan työnantajallesi.

Kun olet kerran tilannut verokortin eläkettä varten, Verohallinto lähettää jatkossa automaattisesti tiedon veroprosentista eläkkeenmaksajalle joka vuosi. Saat kuitenkin vuosittain kotiin selvityksen verokortistasi, vaikka varsinaista verokorttia ei kotiin tulekaan. Tarkista aina kotiin postitetusta selvityksestä, että seuraavan vuoden veroprosentti on toimitettu eläkettä varten. Jos tieto puuttuu, tilaa uusi verokortti.

Tarkista tiedot veroilmoituksesta

Saat vuoden alussa eläkkeenmaksajilta tiedon eläkkeistä, jotka sinulle on maksettu edellisen vuoden aikana, sekä niiden ennakonpidätyksistä. Tarvitset tietoja, kun tarkistat esitäytetyn veroilmoituksen. Jos veroilmoituksesta puuttuu tietoja, täydennä puuttuvat tiedot ja korjaa ilmoitusta tarvittaessa.

Eläkkeellä ja töissä samaan aikaan

Satunnaisille palkkatuloille tarvitset palkkatulon verokortin. Eläkkeen veroprosentti pysyy yleensä ennallaan varsinkin, jos palkan määrä on vähäinen. Ennen työskentelyä kannattaa ottaa yhteyttä eläkkeenmaksajaan ja selvittää, miten työskentely vaikuttaa eläkkeeseen.

Osa-aikaeläkeläisenä tarvitset eläkeverokortin lisäksi palkkatulon verokortin.

Verokorttia varten tarvitset eläkepäätöksen alkavasta eläkkeestä sekä selvityksen alkuvuoden tuloista ja vähennyksistä. Saat palkkatulolle ja osa-aikaeläkkeelle yhtä suuret veroprosentit. Samaa palkan verokorttia voi käyttää samanaikaisesti usealle maksajalle.

Toimitamme uuden eläkeverokortin suoraan eläkkeenmaksajalle.

Vanhuuseläkkeen (työeläke sekä kansaneläke ja takuueläke) aikana voi työskennellä vapaasti: palkkatulo ei vaikuta eläkkeeseen. Sen sijaan esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeeseen liittyy työskentelyn rajoituksia. Ota aina etukäteen yhteyttä eläkkeenmaksajaan ja selvitä, miten työskentely vaikuttaa eläkkeeseesi.

Usein kysyttyä

Ruotsin eläke on ennakonkannon alainen tulo, jonka perusteella määrätään ennakkovero. Jos tulo on enintään 7000 euroa vuodessa, se huomioidaan automaattisesti veroprosentissa. Jos tulon määrä ylittää 7000 euroa, sille määrätään ennakkovero. Asiakas voi OmaVerossa tehdä muutosverokortin ja määrittää siinä, haluaako ennakonkannon alaisen tulon huomioitavaksi veroprosentissa vai maksaa sen ennakkoverona. Arvioi samalla Ruotsissa perittävä vero.

Jos saat omaishoidon tukea, tarvitset sitä varten erillisen verokortin.

Verokorttia varten tarvitset tiedon siitä, mistä alkaen omaishoidon tukea aletaan maksaa ja paljonko tuki on kuukaudessa.

Toimita verokortti omaishoidon tuen maksajalle.

Omaishoidon tuen veroprosentista tulee yleensä melko suuri, mutta eläkkeen veroprosentti pysyy ennallaan. Mahdollisen liikaa perityn veron saat takaisin veronpalautuksena.

Tilaa verokortti verkosta