Työttömyyspäivärahat ā€“ tilaa tarvittaessa uusi verokortti

Kun alat saada ansiosidonnaista päivärahaa tai työttömyyspäivärahaa, saatat tarvita uuden verokortin. Vaikka tuki on pienempi kuin palkka, jota olet saanut aiemmin, veroprosenttisi ei välttämättä pienene. Tämä johtuu siitä, että tuesta ei voi tehdä verotuksessa samoja vähennyksiä kuin palkkatulosta.

Hae uusi verokortti

Arvioi kuluvan vuoden tulosi, ja hae tarvittaessa uutta verokorttia. Palkat ja etuudet (ansiosidonnainen päiväraha ja työttömyyspäiväraha) vaikuttavat veroprosenttiin. Jos työttömyysaikanasi saat tuloja satunnaisesti, teet osa-aikatyötä tai saat työttömyyspäivärahan lisäksi muita etuuksia, voit arvioida veroprosenttisi veroprosenttilaskurilla.

Tilaa verokortti etuudelle OmaVerossa

Katso ohje: Näin teet verokortin OmaVerossa, jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan

Näin ansiosidonnaista päivärahaa ja työttömyyspäivärahaa verotetaan

Jos et hae uutta verokorttia, työttömyyskassat ja Kela käyttävät kaavamaisia veroprosentteja:

  • Kela pidättää työmarkkinatuesta ja peruspäivärahasta 20 % veroa
  • Ansiosidonnaisen päivärahan vero on vähintään 25 % tai oma palkan veroprosenttisi

Oletko yrittäjä tai maataloudenharjoittaja ja alat saada työttömyystukea?

Tilaa työttömyyspäivärahalle etuuden verokortti.

Jos sinulla ei ole ollut palkan verokorttia käytössä, työttömyyskassat ja Kela käyttävät kaavamaisia veroprosentteja automaattisesti.

Tämä sama menettely koskee myös merityötulon ja työkorvauksen saajia

Tilaa verokortti OmaVerosta

Voit tilata verokortin myös muilla tavoilla

  • Soita numeroon 029 497 000 (puhelun hinta pvm./mpm.).
  • Täytä paperilomake.
  • Käy verotoimistossa.Huomaa, että koronatilanteen vuoksi verotoimistojen aukioloaikoja on rajoitettu emmekä suosittele käyntiasiointia.

Usein kysyttyä

Työttömyyskassa toimittaa ansiosidonnaisesta päivärahasta aina vähintään 25 % ennakonpidätyksen, ellet ole toimittanut kassalle muutosverokorttia etuutta varten. Etuuden, joka ansiosidonnainen päivärahakin on, veroprosentti on usein palkkatulon veroprosenttia suurempi, koska siitä ei tehdä verotuksessa samoja vähennyksiä kuin palkkatulosta.

Jos saat ansiosidonnaista päivärahaa, tee tarvittaessa muutosverokortti etuudelle OmaVerossa. Muutosverokorttia hakiessa tulee tarkistaa kaikki tulot ja vähennykset koko vuodelta.

Verohallinto on lähettänyt työttömyyskassalle arvion ansiosidonnaisen päivärahasi tulorajasta. Arvio perustuu verokortillasi näkyvään arvioon palkan määrästä, josta ansiosidonnainen päiväraha on yleisimmin noin 60 prosenttia.

Esimerkki: Vuosipalkkasi on 19 000 €. Koska ansiosidonnaisen päivärahan määrä on yleisimmin noin 60 prosenttia palkan määrästä, työttömyyskassan käyttämä etuuden tuloraja on 11 400 €.

Kela toimittaa työttömyysetuudesta aina vähintään 20 % ennakonpidätyksen, ellet ole toimittanut Kelalle muutosverokorttia etuutta varten. Etuuden, jota työttömyysetuudetkin ovat, veroprosentti on usein palkkatulon veroprosenttia suurempi, koska siitä ei tehdä verotuksessa samoja vähennyksiä kuin palkkatulosta.
Jos saat työttömyysetuutta, tee tarvittaessa muutosverokortti etuudelle OmaVerossa. Muutosverokorttia hakiessa tulee tarkistaa kaikki tulot ja vähennykset koko vuodelta.

Verohallinto on lähettänyt Kelalle arvion työttömyysetuutesi tulorajasta. Arvio perustuu verokortillasi näkyvään arvioon palkan määrästä. Yli 19 000 euron arvioiduilla tuloilla Kelalle ilmoitettu tuloraja on noin 60 % palkka-arviosta. Jos tulot ovat alle 19 000 €, Kelalle ilmoitettu etuuden tuloraja on yleisimmin 11 400 €.