Kevytyrittäjä – näin hoidat veroasiat

Olet kevytyrittäjä, jos työllistät itsesi ja toimit yrittäjämäisesti perustamatta kuitenkaan omaa yritystä.

Kevytyrittäjänä laskutat asiakasta laskutuspalveluyrityksen kautta. Asiakkaasi maksaa laskun laskutuspalvelulle, joka välittää maksun edelleen sinulle. Vastaat kuitenkin itse palveluidesi markkinoinnista ja sovit asiakkaan kanssa työn ehdoista sekä työstä maksettavasta korvauksesta.

Toimintaohjeet verotusta varten

Työskenteletkö kevytyrittäjänä tai mobiilisovelluksen kautta esimerkiksi ruokalähettinä? Vastaamalla ratkaisuapurin kysymyksiin saat tilanteeseesi sopivat ohjeet verotusta varten.

Vastaa kysymyksiin ja saat ohjeet

Kevytyrittäjyys – miten laskutuspalvelu toimii?

Laskutuspalveluyritykset toimivat erilaisilla malleilla. Laskutuspalveluyritys voi maksaa sinulle joko palkkaa tai työkorvausta. Tarkista laskutuspalveluyrityksestä, kumpaa tuloa saat ja katso millaisen verokortin tarvitset.

Työ- ja sosiaalivakuutuslainsäädännössä laskutuspalveluyrityksiä käyttäviä henkilöitä pidetään yleensä yrittäjinä. Tämä tarkoittaa sitä, että kevytyrittäjänä sinun on vakuutettava itsesi yrittäjän eläkelakien mukaan, jos säädetyt edellytykset täyttyvät. Lisätietoa työeläke.fi-sivuilta.

Jos laskutuspalveluyritys maksaa sinulle työkorvausta, sinulle voi syntyä arvonlisäverovelvoitteita. Jos myyt tavaroita tai palveluita yli 15 000 eurolla tilikaudessa (12 kk), sinun pitää ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Lue lisää kevytyrittäjän arvonlisäverotuksesta.

Tarkempia tietoja laskutuspalveluyritysten toimintaperiaatteista saat laskutuspalveluyritysten omilta verkkosivustoilta.

Työntekijä vai yrittäjä? Jos pohdit asemaasi työntekijänä tai yrittäjänä, katso työsuojeluviranomaisen ohjeet asian selvittämiseksi.

Sivu on viimeksi päivitetty 28.8.2023