Verotuspäätös

Useimmat asiakkaat saavat vuoden 2018 verotuspäätöksen esitäytetyn veroilmoituksen mukana keväällä. Verotuspäätöksessä on

 • laskelma verotuksesi lopputuloksesta
 • veronpalautuksen määrä ja maksupäivä, jos saat palautusta
 • jäännösveron määrä ja eräpäivät, jos sinun pitää maksaa mätkyjä
 • henkilökohtainen verotuksesi päättymispäivä.

Verotuspäätöksen näet myös OmaVerosta, kun päätös on valmis.

Katso verotuspäätös OmaVerosta

Kun saat verotuspäätöksen, tarkista että tiedot ovat oikein. 

Jos huomaat verotuspäätöksessä selvän virheen (esimerkiksi laskuvirheen), soita palvelunumeroomme. Puhelinnumeron näet päätöksestä. Näin saamme korjattua virheen, ennen kuin verotuksesi päättyy. Oman verotuksesi päättymispäivän näet verotuspäätöksestä tai OmaVerosta.

Osalla asiakkaista on esitäytetyllä veroilmoituksella alustava verotuslaskelma eivätkä he saa veroilmoituksen mukana verotuspäätöstä. Lue lisää alustavasta verotuslaskelmasta.

Veronpalautuspäivä tai jäännösveron eräpäivät voivat muuttua

Verotuspäätökseen on merkitty joko veronpalautus tai jäännösvero. Veronpalautuksen maksupäivä ja jäännösveron eräpäivät ovat jatkossa henkilökohtaisia. Oman maksupäiväsi tai eräpäiväsi näet verotuspäätöksestä. Veronpalautukset maksetaan heinäkuun ja joulukuun välisenä aikana ja jäännösveron eräpäivät ovat heinäkuun ja helmikuun välisenä aikana.

Jos korjaat veroilmoituksen tietoja, saat uuden verotuspäätöksen. Silloin myös veronpalautuksen maksupäivä tai jäännösveron eräpäivät todennäköisesti siirtyvät eteenpäin. Uuden maksupäivän tai eräpäivän näet uudesta verotuspäätöksestä. Jos joudut maksamaan jäännösveroa eli mätkyjä, saat uudet tilisiirtolomakkeet korjatun verotuspäätöksen mukana.

Jos et korjaa veroilmoitusta, keväällä saatu verotuspäätös, verotustodistus ja mahdolliset jäännösveron tilisiirtolomakkeet jäävät voimaan. Et saa siis uutta verotuspäätöstä, ellei sinun tai puolisosi verotustietoihin tule muutoksia.

Usein kysyttyä

Saat uuden verotuspäätöksen, jos

 • olet korjannut esitäytettyä veroilmoitusta
 • puolisosi on korjannut omaa veroilmoitustaan
 • Verohallinto on saanut korjattuja tietoja muualta, esimerkiksi työnantajalta.

Lähetämme uudet verotuspäätökset satunnaisessa järjestyksessä lokakuun loppuun menessä.

Jos et saa uutta verotuspäätöstä, keväällä saamasi verotuspäätös, verotustodistus ja jäännösveron tilisiirtolomakkeet jäävät voimaan.

Jos et  tehnyt muutoksia veroilmoitukseesi tai puoliso ei täydentänyt omaa veroilmoitustaan, et saa uutta verotuspäätöstä. Tällöin keväällä veroilmoituksen mukana saamasi verotuspäätös, verotustodistus ja jäännösveron tilisiirtolomakkeet jäävät voimaan.

Jos olet korjannut veroilmoitusta, puolisosi  on korjannut omaansa tai Verohallinto on saanut muualta verotukseesi vaikuttavia tietoja, saat uuden verotuspäätöksen viimeistään lokakuun lopussa.

 

Voit saada uuden verotuspäätöksen esimerkiksi näistä syistä:

 • puolisosi on korjannut omaa veroilmoitustaan
 • Verohallinto on saanut verotukseesi vaikuttavia tietoja muualta
 • Verohallinto on päivittänyt muita kuin verotuslaskentaan liittyviä tietoja, esimerkiksi osoitetietoja.

Jos olet saanut uuden verotuspäätöksen, vaikka et ole itse korjannut tietoja, vertaa uutta verotuspäätöstä siihen, jonka sait keväällä. Uusi verotuspäätös vaikuttaa todennäköisesti veronpalautuksen maksupäivään tai jäännösverojen eräpäivään. Myös verotuksesi lopputulos (veronpalautuksen tai jäännösveron määrä) on voinut muuttua.

 

Tarkista molempien kirjeiden päivämäärät. Jos verotuspäätös on päivätty samalle päivälle kuin ilmoitus verotuksen jatkumisesta, verotuspäätöksen tiedot ovat voimassa olevia. Voit siis jättää huomioimatta ilmoituksen verotuksen jatkumisesta.

Tarkista verotuspäätöksen tiedot. Jos huomaat tiedoissa virheitä, suosittelemme tekemään korjaukset OmaVerossa. Verotuspäätöksessä on ilmoitettu myös veronpalautuksen uusi maksupäivä tai jäännösveron uusi eräpäivä.

Jos ilmoitus verotuksen jatkumisesta on päivätty verotuspäätöstä myöhemmin, odota rauhassa vielä uutta verotuspäätöstä.

OmaVero on aina auki, joten voit täydentää tietoja myös jälkikäteen joko verkossa tai paperilomakkeilla. Ilmoittamisen tapa riippuu siitä, onko verotuksesi jo ehtinyt päättyä. Katso tarkemmat ohjeet.

Jos et saanut veroilmoituksen mukana verotuspäätöstä, se johtuu siitä, että meiltä puuttuu vielä osa sinun tai puolisosi verotustiedoista. Sait kuitenkin alustavan verotuslaskelman, joka on tehty käytettävissä olleiden tietojen perusteella. Alustavassa verotuslaskelmassa näkyy arvio veronpalautuksesta tai jäännösverosta veroilmoituksen muodostumishetkellä. Huomaa, että määrä voi muuttua.

Tarkista veroilmoitus ja ilmoita puuttuvat tai korjattavat tiedot. Saat verotuspäätöksen, kun sinun ja puolisosi veroilmoitukset on käsitelty.

Voit saada alustavan verotuslaskelman esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

 • Olet yrittäjä tai maataloudenharjoittaja ja annat samaan aikaan esitäytetyn veroilmoituksen sekä elinkeinotoiminnan tai maatalouden veroilmoituksen.
 • Sinulla on vuokratuloja tai luovutusvoittoja tai -tappioita, jotka sinun täytyy vielä ilmoittaa.
 • Puolisosi kaikki verotustiedot eivät ole vielä käytettävissä. Lähetämme verotuspäätöksen vasta sitten, kun olemme käsitelleet sekä sinun että puolisosi veroilmoituksen.

Oman verotuksesi päättymispäivän näet verotuspäätöksestä tai OmaVerosta. Verotuksen päättymispäivä on henkilökohtainen. Verotus voi päättyä toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Puolisoiden verotus päättyy aina samaan aikaan.

Verotuksen päättymispäivä vaikuttaa esimerkiksi näihin asioihin:

 • Veronpalautuksen maksupäivä tai jäännösveron eräpäivät määräytyvät verotuksen päättymispäivän perusteella.
 • Jos huomaat verotuksessasi virheen vasta verotuksen päättymisen jälkeen, sinun täytyy tehdä oikaisuvaatimus.
 • Tietyt vaatimukset täytyy tehdä ennen kuin verotus päättyy, eikä niiden perusteella voi enää tehdä oikaisuvaatimusta jälkikäteen. Tällaisia vaatimuksia ovat esimerkiksi tulontasaus, kotitalousvähennyksen jakaminen puolisoiden kesken ja pakollisten eläkevakuutusmaksujen vähentäminen.

Verotuksen ja veronpalautusten aikataulu on puolisoilla aina yhteinen. Jos jompikumpi puolisoista muuttaa veroilmoitustaan, molempien veronpalautuspäivä voi muuttua. 

Vuoden 2017 verotuspäätös ei näy OmaVerossa. Se on saatavana ainoastaan paperitulosteena. Jos tarvitset uuden verotuspäätöksen tai verotustodistuksen, soita palvelunumeroon 029 497 002 (Henkilöasiakkaan tuloverotus).

Jäännösveron maksutiedot näet OmaVerosta

Jos tilisiirtolomakkeesi ovat hävinneet, voit katsoa maksutiedot OmaVerosta. Voit myös maksaa veron OmaVerossa verkkomaksuna.

Kirjaudu OmaVeroon

Tarvittaessa voit soittaa palvelunumeroon 029 497 026 (Maksuliikenne, puhelun hinta pvm./mpm.). Saat palvelunumerosta maksamiseen tarvittavat tiedot.

Säilytä verotuspäätös ja verotustodistus

Verotuspäätöksessä on eritelty verotustietosi. Siitä voit esimerkiksi tarkistaa, kuka on maksanut palkan tai mistä lainasta asuntovelan korkovähennys on laskettu. Verotuspäätöstä saatat tarvita esimerkiksi silloin, kun haet vuokra-asuntoa tai sinulle määrätään päiväkotimaksuja.

Säilytä esitäytetty veroilmoitus, verotuspäätös ja verotustodistus. Voit tulostaa ne tarvittaessa myöhemmin myös OmaVerosta.