Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Näin ilmoitat virtuaalivaluutoista saadut voitot ja tappiot OmaVerossa

OmaVerossa voit ilmoittaa virtuaalivaluutan myynnit

a) yksittäin

b) kerralla koko vuodelta.

Myynnillä tarkoitetaan sitä, että vaihdat virtuaalivaluuttaa toiseen virtuaalivaluuttaan tai viralliseen valuuttaan tai käytät sitä ostoksiin tai laskujen maksuun.

Jos ilmoitat kerralla koko vuoden myynnit, huomioi nämä asiat:

 • Tallenna liitetiedostoksi erillinen luovutusvoittolaskelma, jossa on eritelty kaikki vuoden myyntitapahtumat. Luovutusvoittolaskelman voit tehdä esimerkiksi Verohallinnon FIFO-laskurilla. Jos käytät Verohallinnon laskuria, täytä jokaisesta myymästäsi virtuaalivaluutan lajista oma laskelmansa – esimerkiksi jos sinulla on bitcoineja ja litecoineja, täytä niistä erilliset laskelmat. 
 • Jos sinulla on ollut verovuonna sekä voitollisia että tappiollisia myyntejä, sinun pitää liitetiedoston lisäksi täyttää OmaVeron täyttökenttiin kaksi erillistä luovutusvoittolaskelmaa toinen voitollisista myynneistä ja toinen tappiollisista myynneistä. Silloin tappiot voidaan vähentää voitoista oikeassa järjestyksessä.
  Toimi näin:
  • Poimi liitteeksi tallentamastasi laskelmasta erikseen voitolliset ja tappiolliset myynnit. Jos käytät Verohallinnon FIFO-laskuria, näet laskennan lopuksi voitolliset ja tappiolliset tapahtumat taulukon vasemmassa yläreunassa.
  • Täytä ensin OmaVerossa laskelma voitollisista myynneistä. Voit ilmoittaa tässä eri virtuaalivaluuttojen voitolliset myynnit yhdessä (sinun ei siis tarvitse täyttää OmaVerosssa omaa erittelyä esim. bitcoineista ja litecoineista).
  • Sen jälkeen valitse Lisää uusi luovutus ja täytä laskelma tappiollisista myynneistä.

Näin ilmoitat OmaVerossa

Siirry OmaVeroon, jos et ole vielä kirjautunut palveluun (avautuu uuteen ikkunaan)

 1. Valitse osion Henkilön tulovero kohdasta Esitäytetty veroilmoitus 2023 linkki Tarkista esitäytetty veroilmoitus.

 2. Valitse linkki Korjaa esitäytetyn veroilmoituksen tietoja

 3. Vaiheessa Taustatiedot näet omat tietosi. Siirry vaiheeseen Esitäytetyt tulot ja vähennykset.

  Jos olet aiemmin ilmoittanut tietoja virtuaalivaluuttojen myynneistä, ne näkyvät tässä vaiheessa, kohdassa Pääomatulot. Siinä tapauksessa voit korjata tietoja tai ilmoittaa uusia myyntejä tässä vaiheessa.

 4. Jos vaiheessa Esitäytetyt tulot ja vähennykset ei ole tietoja virtuaalivaluuttojen luovutuksista tai muista luovutuksista, siirry vaiheeseen Muut tulot. Vieritä sivua kohtaan Pääomatulot.

 5. Valitse Kyllä kohdassa Luovutusvoitot. Valitse sen jälkeen Lisää uusi luovutus.

 6. Valitse Virtuaalivaluutat ja ilmoita virtuaalivaluuttojen nimet.

 7. Ilmoita kohdassa Ostajan tai muun saajan nimi virtuaalivaluutan välittäjäyhtiön nimi tai nimet. 

  a) Kun ilmoitat yksittäisen myynnin

  • Ilmoita luovutuspäiväksi se päivä, jolloin vaihdoit virtuaalivaluuttaa toiseen virtuaalivaluuttaan tai viralliseen valuuttaan tai käytit sitä ostoksiin.
  • Ilmoita myyntihinnaksi virtuaalivaluutan arvo euroina sillä hetkellä, jolloin käytit sitä tai vaihdoit sitä toiseen valuuttaan.

  b) Kun ilmoitat koko vuoden myynnit kerralla

  Jos ilmoitat kerralla koko vuoden virtuaalivaluutan myynnit, täydennä tähän kohtaan seuraavat tiedot:

  • Ilmoita luovutuspäiväksi vuoden viimeinen päivä eli 31.12.2023.
  • Ilmoita myyntihinnaksi koko vuoden myyntihinnat yhteensä (omalla erittelyllään voitollisten kauppojen myyntihinnat ja toisella erittelyllä tappiollisten kauppojen myyntihinnat).
 8. Siirry kohtaan Hankintatiedot ja kulut.

  a) Kun ilmoitat yksittäisen myynnin

  • Ilmoita hankintapäiväksi se päivä, jolloin aikanaan hankit virtuaalivaluutan.
  • Ilmoita hankintahinnaksi virtuaalivaluutan arvo euroina sillä hetkellä, jolloin hankit sen.
  • Ilmoita myös omaisuuden hankkimisesta ja myynnistä aiheutuneet menot.

  b) Kun ilmoitat hankintatiedot koko vuoden myynneistä

  Kun ilmoitat hankintatiedot koko vuoden myynneistä, täydennä tähän seuraavat tiedot:

  • Ilmoita hankintapäiväksi vuoden ensimmäinen päivä eli 1.1.2023, vaikka ostotapahtumia olisi useilta eri vuosilta.
  • Ilmoita hankintahinnaksi vuoden aikana myymiesi virtuaalivaluuttojen hankintahinnat yhteensä (omalla erittelyllään voitollisten kauppojen hankintahinnat ja toisella erittelyllä tappiollisten kauppojen hankintahinnat).
  • Ilmoita virtuaalivaluutan hankkimisesta aiheutuneet menot, esim. välityspalkkioiden yhteismäärä. Ilmoita myös myyntikulut yhteensä koko vuodelta.
 9. Kohdassa Luovutusvoitto tai luovutustappio olevassa laskelmassa näet luovutusvoiton määrän sekä todellisten menojen mukaan että hankintameno-olettaman mukaan. Järjestelmä ottaa käyttöön sinulle edullisemman vaihtoehdon automaattisesti.

 10. Valitse luovutusvoittolaskelman lopussa kohdassa Liitteet painike Lisää tiedosto ja valitse tiedoston tyypiksi Virtuaalivaluuttojen liite.

  Tallenna liitteeksi laskelma, jossa olet eritellyt virtuaalivaluutan myynneistä syntyneet luovutusvoitot ja -tappiot.

  • Laske voitto tai tappio erikseen jokaisesta verovuoden myyntitapahtumasta eli aina kun olet vaihtanut virtuaalivaluuttaa toiseen virtuaalivaluuttaan tai viralliseen valuuttaan tai käyttänyt sitä ostoksiin.
  • Jos myymäsi virtuaalivaluutta on hankittu useassa erässä, laske jokaisesta erästä realisoituva arvonnousu tai -lasku erikseen.
  • Voit hyödyntää laskelman teossa Verohallinnon FIFO-laskuria. Tallenna tiedosto pdf-muotoisena, koska OmaVeroon ei voi lisätä Excel-muotoisia liitetiedostoja.

  Huomaa, että jos sinulla on ollut sekä voitollisia että tappiollisia luovutuksia, sinun pitää täyttää OmaVeron täyttökenttiin kaksi erillistä luovutusvoittolaskelmaatoinen voitollisista myynneistä ja toinen tappiollisista myynneistä. Silloin tappiot voidaan vähentää voitoista oikeassa järjestyksessä. Poimi siis laskelmaltasi erikseen voitolliset ja tappiolliset myynnit.

  Valitse lopuksi OK, niin tiedot tallentuvat.

   

 11. Voit lisätä uuden erittelyn valitsemalla Lisää uusi luovutus.

Sivu on viimeksi päivitetty 22.3.2023