Maksa kiinteistövero ajoissa

Kiinteistöveron maksaa se, joka omistaa kiinteistön 1.1.2018.

Tietoa omistuksen ja hallinnan muutoksista ja epäselvyyksistä.

Kiinteistöveron maksaminen onnistuu helpoiten

Maksa vero eräpäivään mennessä

Kiinteistövero maksetaan joko yhdessä tai kahdessa erässä käyttäen kunkin erän omaa viitettä. Jos vero on pienempi kuin 170 euroa, se maksetaan yhdessä erässä viimeistään kiinteistöveron ensimmäisenä eräpäivänä. Kiinteistöveroa voi maksaa myös ennen eräpäivää halutun suuruisissa erissä.

Käytössä oleva maksutapa näkyy kiinteistöverotuspäätöksen mukana tulleen tilisiirtolomakkeen Euro-kentästä. Jos kentässä näkyy maksutavan sijaan maksettavan veron euromäärä, kiinteistövero on maksettava tilisiirtolomakkeella.

E-lasku ja suoramaksu pääasiassa henkilöasiakkaille

E-laskun tai suoramaksun voivat ottaa käyttöön pääasiassa henkilöasiakkaat.

Eräpäivän muistaa helpommin, kun maksaa kiinteistöveron e-laskulla. Tilaa e-lasku verkkopankissasi. Suoramaksu on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät käytä verkkopankkia. Voit tehdä toimeksiannon suoramaksusta pankissasi. Tee e-laskutilaus tai suoramaksutoimeksianto viimeistään 3 viikkoa ennen eräpäivää. E-lasku näkyy verkkopankissa noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää.

Jos tilaat nyt tai olet tilannut jo aiemmin e-laskun kiinteistöverosta, saat e-laskun kiinteistöveron lisäksi myös mahdollisesta verovuoden 2017 jäännösverosta ja ennakkoverosta. Samoin jos tilaat e-laskun jäännösverosta, saat sen myös kiinteistöverosta ja ennakkoverosta. Sama menettely koskee suoramaksua.

Tilisiirroissa on kansainvälinen pankkiviite

Tilisiirrolla maksettaessa käytetään kansainvälistä pankkiviitettä eli RF-viitettä. Viitettä käytetään maksamisessa samalla tavalla kuin viitenumeroa. RF-viite kirjoitetaan kokonaan, myös kirjaimet RF (esimerkiksi RF55 5305 8282 8282 8091 0197). Jos RF-viitteen syöttäminen ei jostain syystä onnistu, voi neljä ensimmäistä merkkiä jättää pois.

Tilisiirron oikeassa yläkulmassa on kuviokoodi (QR-koodi), joka helpottaa maksamista mobiililaitteilla.

Hukkasitko laskun? Näin tilaat uudet tilisiirtolomakkeet

Tilaa meiltä uudet tilisiirtolomakkeet, joilla voit maksaa kiinteistöveron. Saat ne postitse noin viikon kuluessa osoitteeseen, joka on Verohallinnon asiakastiedoissa. Jos maksueriä on useampi kuin yksi, saat tilisiirrot kaikista eristä.

Maksoin myöhässä, mitä nyt tapahtuu?

Myöhässä maksetulle kiinteistöverolle peritään 7 % viivekorkoa.

Jos vero maksetaan eräpäivän jälkeen, on maksettava myös viivekorkoa. Viivekoron voi maksaa samalla tilisiirrolla kuin varsinaisen veron. Viivekoron määrän voi laskea viivekorkolaskurilla. Viivekorkoa peritään myös mahdolliselle veronkorotukselle.

Viivekorko lasketaan eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen maksupäivään saakka (nämä päivät mukaan lukien). Viivekoron korkoprosentti tarkistetaan vuosittain. Vuonna 2018 viivekorko on 7 %. Viivekoron vähimmäismäärä on 3 euroa. Laske viivekoron määrä (www.vero.fi/viivekorkolaskuri).

Kiinteistöverosta lähetetään yksi maksumuistutus. Jos kiinteistöveroa ei makseta maksumuistutuksen eräpäivänä, Verohallinto lähettää veron ulosottoon. Ulosottomies perii ulosottomaksun ulosotossa olevasta verosta, vaikka vero maksettaisiin suoraan Verohallinnon tilille.

Usein kysyttyä maksamisesta

Jos olet vahingossa maksanut veron ensimmäisen erän kahteen kertaan, ylimääräinen suoritus kohdistuu toiseen erään.

Jos sinulla on vain yksi erä, jonka olet maksanut kahteen kertaan, palautamme ylimääräisen maksun jos sinulla ei ole muita maksamatta jääneitä veroja tai muita ulosotossa olevia velkoja. Tarkista tai ilmoita tilinumerosi OmaVerossa.

Jos olet maksanut veron molemmat erät ensimmäisen tai toisen erän viitenumerolla, maksut kohdistuvat kuitenkin oikein. Tärkeää on, että käytät oikean verovuoden viitenumeroita.

Jos et ole maksanut kiinteistöveroa ajoissa, käytämme mahdollisen veronpalautuksesi kiinteistöveroon (myös kiinteistöveron toiseen erään). Saat postitse ilmoituksen siitä, että palautus on käytetty maksamattomaan veroon.

Huom.! Jos et maksa veroa eräpäivään mennessä, maksat siitä myös viivekoron.

Huom. Kiinteistöveron maksamista koskevissa kysymyksissä Verohallinto palvelee maksuliikenteen palvelunumerossa 029 497 026 (pvm./mpm.) ja kiinteistöveron määrään liittyvissä kysymyksissä kiinteistöverojen palvelunumerossa 029 497 020 (pvm./mpm.).

Avainsanat: