Maksa kiinteistövero ajoissa

Kiinteistöveron maksaa se, joka omistaa kiinteistön 1.1.2019. Tietoa omistuksen ja hallinnan muutoksista ja epäselvyyksistä.

Saat tilisiirtolomakkeet kiinteistöveron maksamista varten jo keväällä kiinteistöverotuspäätöksen mukana. Voit maksaa kiinteistöveron usealla tavalla

  • ajasta maksu valmiiksi verkkopankissasi
  • tilaa kiinteistöverosta e-lasku tai
  • säilytä tilisiirtolomakkeet syksyn eräpäiviä 3.9. ja 15.10.2019 varten.

Jos maksat myöhässä, katso ohjeet.

Käytä maksamiseen tilisiirtolomakkeen maksutietoja

Jos tilisiirtolomakkeesi ovat kateissa, voit tilata uudet täältä. Käytä maksaessasi kiinteistöveron tilisiirtolomakkeella olevia maksutietoja eli tilinumeroa ja viitenumeroa. Voit maksaa omilla maksutiedoillasi ainoastaan oman kiinteistöverosi. Et voi maksaa omilla maksutiedoillasi esimerkiksi puolisosi kiinteistöveroa.

Kiinteistöveron maksutietoja et näe vielä toistaiseksi OmaVerosta.

Jos kiinteistövero on alle 170 euroa, vero täytyy maksaa kerralla sen ensimmäisenä eräpäivänä. Yli 170 euroa oleva kiinteistövero maksetaan kahdessa erässä. Käytä silloin kummankin erän omaa viitettä. Voit maksaa kiinteistöveroa myös ennen eräpäivää haluamasi suuruisissa erissä.

Huomaa! Henkilöasiakkaiden tuloverotus päättyy jatkossa aiempaa aikaisemmin ja myös mahdollisen jäännösveron ensimmäinen erä tulee maksettavaksi isolle osalle henkilöasiakkaista jo elokuussa. Jos jäännösvero on yli 170 euroa, se jaetaan kahteen erään. Toisen erän eräpäivä on lokakuussa. Jos sinulla on maksettavanasi sekä jäännösveroa että kiinteistöveroa, sinulla voi olla monta eräpäivää lyhyellä aikavälillä.

Voit tilata kiinteistöverosta myös e-laskun

Henkilöasiakkaat sekä liikkeen- ja ammatinharjoittajat voivat tilata kiinteistöverosta e-laskun. Suoramaksu on tarkoitettu niille henkilöasiakkaille, jotka eivät käytä verkkopankkia. Yhteisöille on tarjolla verkkolasku.

Tee e-laskutilaus verkkopankissasi tai suoramaksutoimeksianto pankkisi kanssa viimeistään kolme viikkoa ennen kiinteistöveron eräpäivää. Saat e-laskun verkkopankkiisi noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää. Lue lisää e-laskusta.

Usein kysyttyä maksamisesta

Jos olet vahingossa maksanut veron ensimmäisen erän kahteen kertaan, ylimääräinen suoritus kohdistuu toiseen erään.

Jos sinulla on vain yksi erä, jonka olet maksanut kahteen kertaan, palautamme ylimääräisen maksun jos sinulla ei ole muita maksamatta jääneitä veroja tai muita ulosotossa olevia velkoja. Tarkista tai ilmoita tilinumerosi OmaVerossa.

Jos olet maksanut veron molemmat erät ensimmäisen tai toisen erän viitenumerolla, maksut kohdistuvat kuitenkin oikein. Tärkeää on, että käytät oikean verovuoden viitenumeroita.

Kyllä voi. Jos maksat kiinteistöveron molemmat erät yhdessä erässä jommankumman erän viitenumerolla, maksu kohdistuu molemmille erille oikein.

Jos olet maksanut kiinteistöveron ensimmäisen erän ennen eräpäivää ja saanut uuden verotuspäätöksen, jossa

  • vero on pienempi kuin keväällä saamassasi päätöksessä, palautamme ylimääräisen maksun, jos sinulla ei ole muita veroja maksamatta tai velkoja ulosotossa
  • vero on suurempi kuin keväällä saamassasi päätöksessä, sinun täytyy maksaa jäljelle jäänyt osa eräpäivään mennessä käyttäen ensimmäisen erän viitenumeroa.

Veronpalautusta ei käytetä 3.9. erääntyvään kiinteistöveroon. Tämä on poikkeus ja johtuu teknisistä syistä. Muutoin veronpalautusta käytetään aina verojen maksuksi verotuksen päättymispäivästä lähtien seuraavan kuun 4. päivään asti.

Jos verotus päättyy syyskuussa, veronpalautusta käytetään jo erääntyneen kiinteistöveron maksuksi aikaisintaan 5.9. tai verotuksen päättymispäivänä, mikäli kiinteistövero on edelleen maksamatta.

Kiinteistöveron viitenumero on niin sanotussa RF-muodossa. Kirjoita viitenumero kokonaan, myös kirjaimet RF. Jos RF-muotoisen viitteen syöttäminen ei jostain syystä onnistu, voi neljä ensimmäistä merkkiä jättää pois.

Jos et voi käyttää viitenumeroa esimerkiksi ulkomaisesta verkkopankista maksaessasi, lisää koko viitenumero maksun viestikenttään.

Palvelunumerot

Huom. Kiinteistöveron maksamista koskevissa kysymyksissä Verohallinto palvelee maksuliikenteen palvelunumerossa 029 497 026 (pvm./mpm.) ja kiinteistöveron määrään liittyvissä kysymyksissä kiinteistöverojen palvelunumerossa 029 497 020 (pvm./mpm.).