Maksa kiinteistövero ajoissa

Kiinteistöveron maksaa se, joka omistaa kiinteistön 1.1.2019. Tietoa omistuksen ja hallinnan muutoksista ja epäselvyyksistä.

Säilytä maksutiedot, jotka sait keväällä. Jos tiedot maksamista varten ovat kadonneet, katso ohjeet tilisiirtolomakkeen tilaamiseen.

Jos maksat myöhässä, katso ohjeet.

Kiinteistövero maksetaan yhdessä tai kahdessa erässä

Jos kiinteistövero on alle 170 euroa, vero täytyy maksaa kerralla viimeistään ensimmäisenä eräpäivänä. Muuten kiinteistövero maksetaan kahdessa erässä. Käytä silloin kummankin erän omaa viitettä. Voit maksaa kiinteistöveroa myös ennen eräpäivää haluamasi suuruisissa erissä.

Käytössä olevan maksutavan näet sen tilisiirtolomakkeen Euro-kentästä, jonka sait kiinteistöverotuspäätöksen mukana. Jos kentässä näkyy maksettavan veron määrä, maksa kiinteistövero tilisiirtolomakkeen tietojen mukaisesti.

Usein kysyttyä maksamisesta

Jos olet vahingossa maksanut veron ensimmäisen erän kahteen kertaan, ylimääräinen suoritus kohdistuu toiseen erään.

Jos sinulla on vain yksi erä, jonka olet maksanut kahteen kertaan, palautamme ylimääräisen maksun jos sinulla ei ole muita maksamatta jääneitä veroja tai muita ulosotossa olevia velkoja. Tarkista tai ilmoita tilinumerosi OmaVerossa.

Tilaa meiltä uudet tilisiirtolomakkeet, joilla voit maksaa kiinteistöveron. Saat ne postitse noin viikon kuluessa osoitteeseen, joka on Verohallinnon asiakastiedoissa. Jos maksueriä on useampi kuin yksi, saat tilisiirrot kaikista eristä.

Jos olet maksanut veron molemmat erät ensimmäisen tai toisen erän viitenumerolla, maksut kohdistuvat kuitenkin oikein. Tärkeää on, että käytät oikean verovuoden viitenumeroita.

Kyllä voi. Jos maksat kiinteistöveron molemmat erät yhdessä erässä jommankumman erän viitenumerolla, maksu kohdistuu molemmille erille oikein.

Jos olet maksanut kiinteistöveron ensimmäisen erän ennen eräpäivää ja saanut uuden verotuspäätöksen, jossa

  • vero on pienempi kuin keväällä saamassasi päätöksessä, palautamme ylimääräisen maksun, jos sinulla ei ole muita veroja maksamatta tai velkoja ulosotossa
  • vero on suurempi kuin keväällä saamassasi päätöksessä, sinun täytyy maksaa jäljelle jäänyt osa eräpäivään mennessä käyttäen ensimmäisen erän viitenumeroa.

Jos et ole maksanut kiinteistöveroa ajoissa, käytämme mahdollisen veronpalautuksesi kiinteistöveroon (myös kiinteistöveron toiseen erään). Saat postitse ilmoituksen siitä, että palautus on käytetty maksamattomaan veroon.

Huom.! Jos et maksa veroa eräpäivään mennessä, maksat siitä myös viivekoron.

Tilisiirrolla maksettaessa käytetään kansainvälistä pankkiviitenumeroa eli RF-muotoista viitenumeroa. RF-muotoinen viite kirjoitetaan kokonaan, myös kirjaimet RF. Jos RF-muotoisen viitteen syöttäminen ei jostain syystä onnistu, voi neljä ensimmäistä merkkiä jättää pois.

Tilisiirron oikeassa yläkulmassa on kuviokoodi (QR-koodi), joka helpottaa maksamista mobiililaitteilla.

E-lasku ja suoramaksu pääasiassa henkilöasiakkaille

E-laskun tai suoramaksun voivat ottaa käyttöön henkilöasiakkaat sekä liikkeen- ja ammatinharjoittajat. Suoramaksu on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät käytä verkkopankkia.

Tee e-laskutilaus verkkopankissasi tai suoramaksutoimeksianto pankkisi kanssa viimeistään kolme viikkoa ennen kiinteistöveron eräpäivää. Saat e-laskun verkkopankkiisi noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää. Lue lisää e-laskusta.

Palvelunumerot

Huom. Kiinteistöveron maksamista koskevissa kysymyksissä Verohallinto palvelee maksuliikenteen palvelunumerossa 029 497 026 (pvm./mpm.) ja kiinteistöveron määrään liittyvissä kysymyksissä kiinteistöverojen palvelunumerossa 029 497 020 (pvm./mpm.).

Avainsanat: