Maksa kiinteistövero ajoissa

Kiinteistöveron maksaa se, joka omistaa kiinteistön 1.1.2018. Tietoa omistuksen ja hallinnan muutoksista ja epäselvyyksistä.

Kiinteistövero maksetaan joko yhdessä tai kahdessa erässä käyttäen kunkin erän omaa viitettä. Jos vero on pienempi kuin 170 euroa, se maksetaan yhdessä erässä viimeistään kiinteistöveron ensimmäisenä eräpäivänä. Kiinteistöveroa voi maksaa myös ennen eräpäivää halutun suuruisissa erissä.

Käytössä oleva maksutapa näkyy kiinteistöverotuspäätöksen mukana tulleen tilisiirtolomakkeen Euro-kentästä. Jos kentässä näkyy maksutavan sijaan maksettavan veron euromäärä, kiinteistövero on maksettava tilisiirtolomakkeella.

Voit maksaa kiinteistöveron e-laskulla tai suoramaksulla

Voit maksaa kiinteistöveron helposti ja turvallisesti e-laskulla tai suoramaksulla. E-laskun tai suoramaksun voivat ottaa käyttöön henkilöasiakkaat sekä liikkeen- ja ammatinharjoittajat. Suoramaksu on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät käytä verkkopankkia.

Tee e-laskutilaus verkkopankissasi tai suoramaksutoimeksianto pankkisi kanssa viimeistään kolme viikkoa ennen kiinteistöveron eräpäivää. Saat e-laskun verkkopankkiisi noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää. Lue lisää e-laskusta.

Usein kysyttyä maksamisesta

Tilaa meiltä uudet tilisiirtolomakkeet, joilla voit maksaa kiinteistöveron. Saat ne postitse noin viikon kuluessa osoitteeseen, joka on Verohallinnon asiakastiedoissa. Jos maksueriä on useampi kuin yksi, saat tilisiirrot kaikista eristä.

Jos olet vahingossa maksanut veron ensimmäisen erän kahteen kertaan, ylimääräinen suoritus kohdistuu toiseen erään.

Jos sinulla on vain yksi erä, jonka olet maksanut kahteen kertaan, palautamme ylimääräisen maksun jos sinulla ei ole muita maksamatta jääneitä veroja tai muita ulosotossa olevia velkoja. Tarkista tai ilmoita tilinumerosi OmaVerossa.

Jos olet maksanut veron molemmat erät ensimmäisen tai toisen erän viitenumerolla, maksut kohdistuvat kuitenkin oikein. Tärkeää on, että käytät oikean verovuoden viitenumeroita.

Kyllä voi. Jos maksat kiinteistöveron molemmat erät yhdessä erässä jommankumman erän viitenumerolla, maksu kohdistuu molemmille erille oikein.

Jos olet maksanut kiinteistöveron ensimmäisen erän etukäteen ennen eräpäivää ja olet saanut uuden verotuspäätöksen, jossa vero on pienempi kuin keväällä saamallasi päätöksellä, palautamme ylimääräisen maksun, jos sinulla ei ole muita maksamatta jääneitä veroja tai muita ulosotossa olevia velkoja.

Jos olet maksanut kiinteistöveron ensimmäisen erän etukäteen ennen eräpäivää ja olet saanut uuden verotuspäätöksen, jossa vero on suurempi kuin keväällä saamallasi päätöksellä, on sinun maksettava jäljelle jäänyt osa eräpäivään mennessä ensimmäisen erän viitenumerolla.

Jos et ole maksanut kiinteistöveroa ajoissa, käytämme mahdollisen veronpalautuksesi kiinteistöveroon (myös kiinteistöveron toiseen erään). Saat postitse ilmoituksen siitä, että palautus on käytetty maksamattomaan veroon.

Huom.! Jos et maksa veroa eräpäivään mennessä, maksat siitä myös viivekoron.

Tilisiirrolla maksettaessa käytetään kansainvälistä pankkiviitenumeroa eli RF-muotoista viitenumeroa. RF-muotoinen viite kirjoitetaan kokonaan, myös kirjaimet RF. Jos RF-muotoisen viitteen syöttäminen ei jostain syystä onnistu, voi neljä ensimmäistä merkkiä jättää pois.

Tilisiirron oikeassa yläkulmassa on kuviokoodi (QR-koodi), joka helpottaa maksamista mobiililaitteilla.

Jos vero maksetaan eräpäivän jälkeen, on maksettava myös viivekorkoa. Viivekoron voi maksaa samalla tilisiirrolla kuin varsinaisen veron. Viivekoron määrän voi laskea viivekorkolaskurilla. Viivekorkoa peritään myös mahdolliselle veronkorotukselle.

Viivekorko lasketaan eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen maksupäivään saakka (nämä päivät mukaan lukien). Viivekoron korkoprosentti tarkistetaan vuosittain. Vuonna 2018 viivekorko on 7 %. Viivekoron vähimmäismäärä on 3 euroa.

Kiinteistöverosta lähetetään yksi maksumuistutus. Jos kiinteistöveroa ei makseta maksumuistutuksen eräpäivänä, Verohallinto lähettää veron ulosottoon. Ulosottomies perii ulosottomaksun ulosotossa olevasta verosta, vaikka vero maksettaisiin suoraan Verohallinnon tilille.

Huom. Kiinteistöveron maksamista koskevissa kysymyksissä Verohallinto palvelee maksuliikenteen palvelunumerossa 029 497 026 (pvm./mpm.) ja kiinteistöveron määrään liittyvissä kysymyksissä kiinteistöverojen palvelunumerossa 029 497 020 (pvm./mpm.).

Avainsanat: