Maksa kiinteistövero ajoissa

Huomioitavaa kiinteistöveron maksussa 2020

Jos maksat kiinteistöveron väärillä maksutiedoilla, vero ei välttämättä tule maksetuksi ajoissa. Myöhässä olevalle kiinteistöverolle kertyy viivästyskorkoa.

Kiinteistöveron maksaa se, joka omistaa kiinteistön 1.1.2020. Tietoa omistuksen ja hallinnan muutoksista ja epäselvyyksistä.

Miten maksan kiinteistöveron?

Saat kiinteistöveron maksamista varten tilisiirtolomakkeet kiinteistöverotuspäätöksen mukana. Kiinteistöverotuspäätöksessä on kerrottu myös eräpäivät.

Voit maksaa kiinteistöveron usealla tavalla:

  1. Maksa OmaVeron kautta. Silloin viitenumerot ja muut maksutiedot siirtyvät automaattisesti oikein verkkopankin maksupohjaan.
  2. Tilaa e-lasku. Tee e-laskutilaus verkkopankissasi tai suoramaksutoimeksianto pankkisi kanssa viimeistään kolme viikkoa ennen kiinteistöveron eräpäivää. Saat e-laskun verkkopankkiisi noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää. Lue lisää e-laskusta.
  3. Maksa verkkopankissa. Muista silloin käyttää niitä maksutietoja, jotka ovat tilisiirtolomakkeessa tai OmaVerossa. Niistä näet kaikki tarvittavat tiedot: tilinumeron, viitenumeron, kiinteistöveron määrän ja eräpäivän. Huom.! Voit maksaa oman kiinteistöverosi ainoastaan omalla kiinteistöveron viitenumerollasi. Et voi käyttää esimerkiksi puolisosi kiinteistöveron viitenumeroa.

Yhteisöt voivat käyttää kiinteistöveron maksamiseen verkkolaskua.

Henkilöasiakkaille on käytössä myös suoramaksu. Se on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät käytä verkkopankkia.

Kiinteistöveron eräpäivät vuonna 2020

Vuodesta 2020 alkaen kiinteistöverotus päättyy eri asiakkailla eri aikaan. Siksi eri asiakkailla on eri eräpäivät kiinteistöverolle. 

Tarkista eräpäivät ja maksutiedot keväällä 2020 OmaVerosta tai kiinteistöverotuspäätöksestä.

Suurimmalla osalla kiinteistönomistajista eräpäivät ovat elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa. Maksueriä on kaksi silloin, jos kiinteistövero on 170 euroa tai enemmän. Kaikkien kiinteistöverotus päättyy viimeistään 31.10., joten eräpäivät ovat viimeistään joulukuussa ja helmikuussa.

  • Kiinteistöveron ensimmäisen erän eräpäivä on 6. päivänä sitä kuuta, joka on toinen kuukausi kiinteistöverotuksen päättymiskuukauden jälkeen.
  • Kiinteistöveron toisen erän eräpäivä on 6. päivänä sitä kuuta, joka on neljäs kuukausi kiinteistöverotuksen päättymiskuukauden jälkeen.
  • Jos veron eräpäivä kuukauden 6. päivä ei ole arkipäivä, eräpäivä siirtyy seuraavaan arkipäivään.
Kiinteistöveron eräpäivät kiinteistöverotuksen päättymiskuukauden mukaan
Kiinteistöverotuksen päättymiskuukausi Kiinteistöveron 1. erän eräpäivä Kiinteistöveron 2. erän eräpäivä
Toukokuu (koskee vain yhteisöasiakkaita) 6.7.2020 7.9.2020
Kesäkuu 6.8.2020 6.10.2020
Heinäkuu 7.9.2020 6.11.2020
Elokuu 6.10.2020 7.12.2020
Syyskuu 6.11.2020 7.1.2021
Lokakuu 7.12.2020 8.2.2021

Jos muutit kiinteistötietoja, odota uutta kiinteistöverotuspäätöstä

Jos sinä tai puolisosi teitte muutoksia yhdessä omistamanne kiinteistön tietoihin, kiinteistöveron eräpäivät voivat muuttua alkuperäisestä. Myös kiinteistöveron määrä voi muuttua.

Odota uutta kiinteistöverotuspäätöstä maksutietoineen, ennen kuin maksat kiinteistöveron. Lähetämme uuden päätöksen ja uudet maksutiedot sinulle viimeistään lokakuun loppuun mennessä. Uusi päätös saattaa tulla vasta alkuperäisen eräpäivän jälkeen.

Keväästä 2020 alkaen näet OmaVerosta, onko veroilmoituksesi yhä käsittelyssä vai oletko saanut jo uuden päätöksen.

Usein kysyttyä

Maksusi tulee perille, vaikka verkkopankki ohjaakin maksun OP:n tilille. OP:n tili on voimassa 30.11.2020 asti.

OP:n tilinumeron puuttuminen tilisiirtolomakkeelta johtuu siitä, että Valtion maksuliikennepalveluiden sopimus OP:n kanssa päättyy 30.11.2020. OP:n tilinumerot poistuvat tänä vuonna vaiheittain kaikista Verohallinnon lähettämistä päätöksistä ja kirjeistä.

Verkkopankissa maksaessasi palvelu saattaa vielä toistaiseksi ohjata maksun automaattisesti Verohallinnon OP:n tilille, vaikka kirjoitit saajan tilinumeroksi tilisiirtolomakkeelta löytyvän Verohallinnon Nordean tai Danske Bankin tilinumeron.

Voit maksaa OP:n tilille normaalisti 30.11.2020 asti. Huolehdi, että poistat OP:n tilinumeron esimerkiksi verkkopankkisi maksupohjista 1.12.2020 alkaen.

Eri verojen maksuohjeet: Verojen maksaminen – henkilöasiakas

Kiinteistöverosi 2. erä on todennäköisesti pienentynyt alkuperäisestä siksi, että 1. erälle on käytetty sinulle muodostunutta alle 10 euron veronpalautusta. Tällöin 6.8. maksaamasi 1. erän maksuasi on jäänyt yli veronpalautusta vastaava määrä. Ylijäänyt osuus on käytetty kiinteistöveron 2. erälle.

Verohallinto ei maksa alle 10 euron veronpalautuksia, vaan se jää odottamaan tulevia erääntyviä veroja, joille veronpalautusta voidaan käyttää. Näin asiakas saa pienetkin veronpalautuksensa hyötykäyttöön.

Esimerkki: Asiakkaan tuloverotus on päättynyt heinäkuussa ja hänelle muodostuu 8,50 euroa veronpalautusta. Asiakkaalla on kiinteistöveroa maksettavana 400 euroa, jonka 1. erän eräpäivä on 6.8.2020 ja maksettavaa 200 euroa. Hän maksaa erän 6.8., mutta verolle on ensiksi ehditty käyttää veronpalautusta. Ylijäänyt määrä (8,50 euroa) käytetään samana päivänä kiinteistöveron toiselle erälle, jonka eräpäivä on 6.10.2020 ja maksettavaa alunperin 200 euroa.

Koska asiakkaan 1. erälle tarkoittamasta maksusta (200 euroa) jää käyttämättä veronpalautusta vastaava määrä (8,50 euroa), asiakkaalle jää maksettavaa kiinteistöveron 2. erää 191,50 euroa (200 - 8,50). OmaVerosta asiakas näkee aina reaaliaikaisen tilanteen.

Sinun ei tarvitse olla yhteydessä Verohallintoon kiinteistöveron pienentymisen vuoksi. Toinen erä kannattaa maksaa OmaVeron kautta, sillä silloin maksettavassa summassa on huomioitu veronpalautuksen käyttö veron maksuksi. Myös kiinteistöveron 2. erän e-laskussa on oikea summa.

Maksa kiinteistövero uudestaan. Maksu palautui takaisin todennäköisesti siksi, että käytit verotuspäätöksessä tai maksukehotuksessa ollutta lopetettua tilinumeroa tai vanhaa maksupohjaa verkkopankissasi. Kiinteistöverolla on marraskuusta 2019 alkaen uudet tilinumerot. Ajantasaiset maksutiedot saat OmaVerosta tai maksamattomien verojen yhteenvedoltasi.

Muista, että maksamattomalle kiinteistöverolle kertyy viivästyskorkoa. Voit maksaa veron OmaVeron kautta, jolloin tiedot ovat maksupohjassa automaattisesti oikein ja viivästyskorko on laskettu summaan mukaan. Jos maksat verkkopankissa, laske koron määrä vero.fi:n korkolaskurilla ja lisää se maksaessasi varsinaisen veron määrään.

Lue lisää: Kiinteistöveron tilinumerot muuttuivat (uutinen 8.11.2019)

Jos olet vahingossa maksanut veron ensimmäisen erän kahteen kertaan, ylimääräinen suoritus kohdistuu toiseen erään.

Jos sinulla on vain yksi erä, jonka olet maksanut kahteen kertaan, palautamme ylimääräisen maksun, jos sinulla ei ole muita maksamatta jääneitä veroja tai muita ulosotossa olevia velkoja. Tarkista tai ilmoita tilinumerosi OmaVerossa.

Puolison kiinteistövero on maksettava hänen omaa kiinteistöveron viitenumeroa käyttämällä. Tiedot ovat kiinteistöverotuspäätöksen mukana tulleella tilisiirtolomakkeella ja OmaVerossa.

Omalla kiinteistöverotuspäätökselläsi olevaa kiinteistöveron viitenumeroa voit käyttää vain oman kiinteistöverosi maksuun. Mikäli puolison kiinteistöveron maksu myöhästyy väärällä viitteellä maksamisen vuoksi, tulee veron lisäksi maksaa viivästyskorkoa. Lue lisää: Jos maksat kiinteistöveron myöhässä

Jos olet maksanut kiinteistöveron ensimmäisen erän ennen eräpäivää ja saanut uuden verotuspäätöksen, jossa

  • vero on pienempi kuin aiemmin saamassasi päätöksessä, palautamme ylimääräisen maksun, jos sinulla ei ole muita veroja maksamatta tai velkoja ulosotossa
  • vero on suurempi kuin keväällä saamassasi päätöksessä, sinun täytyy maksaa jäljelle jäänyt osa eräpäivään mennessä käyttäen ensimmäisen erän viitenumeroa.

Kyllä voi. Kiinteistöveron viitenumerolla maksettaessa, maksu kohdistuu erääntyneille ja erääntymättömille kiinteistöveron erille eräpäiväjärjestyksessä.

Palvelunumerot

Kiinteistöveron maksamista koskevissa kysymyksissä Verohallinto palvelee maksuliikenteen palvelunumerossa 029 497 026 (pvm./mpm.) ja kiinteistöveron määrään liittyvissä kysymyksissä kiinteistöverotuksen palvelunumerossa 029 497 020 (pvm./mpm.).