Maksa kiinteistövero ajoissa

Kiinteistöveron maksaa se, joka omistaa kiinteistön 1.1.2020. Tietoa omistuksen ja hallinnan muutoksista ja epäselvyyksistä.

Kiinteistöveron eräpäivät muuttuvat vuonna 2020

Vuodesta 2020 alkaen kiinteistöverotus päättyy eri asiakkailla eri aikaan. Siksi eri asiakkailla on eri eräpäivät kiinteistöverolle. 

Tarkista eräpäivät ja maksutiedot keväällä 2020 OmaVerosta tai kiinteistöverotuspäätöksestä.

Suurimmalla osalla kiinteistönomistajista eräpäivät ovat elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa. Maksueriä on kaksi silloin, jos kiinteistövero on 170 euroa tai enemmän. Kaikkien kiinteistöverotus päättyy viimeistään 31.10., joten eräpäivät ovat viimeistään joulukuussa ja helmikuussa.

  • Kiinteistöveron ensimmäisen erän eräpäivä on 6. päivänä sitä kuuta, joka on toinen kuukausi kiinteistöverotuksen päättymiskuukauden jälkeen.
  • Kiinteistöveron toisen erän eräpäivä on 6. päivänä sitä kuuta, joka on neljäs kuukausi kiinteistöverotuksen päättymiskuukauden jälkeen.
  • Jos veron eräpäivä kuukauden 6. päivä ei ole arkipäivä, eräpäivä siirtyy seuraavaan arkipäivään.
Kiinteistöveron eräpäivät kiinteistöverotuksen päättymiskuukauden mukaan
Kiinteistöverotuksen päättymiskuukausi Kiinteistöveron 1. erän eräpäivä Kiinteistöveron 2. erän eräpäivä
Toukokuu (koskee vain yhteisöasiakkaita) 6.7.2020 7.9.2020
Kesäkuu 6.8.2020 6.10.2020
Heinäkuu 7.9.2020 6.11.2020
Elokuu 6.10.2020 7.12.2020
Syyskuu 6.11.2020 7.1.2021
Lokakuu 7.12.2020 8.2.2021

 

Jos sinä tai puolisosi teitte muutoksia kiinteistötietoihin, odota uutta kiinteistöverotuspäätöstä ennen kuin maksat. Uusi päätös tulee lokakuun loppuun mennessä.

Miten maksan kiinteistöveron?

Saat kiinteistöveron maksamista varten tilisiirtolomakkeet kiinteistöverotuspäätöksen mukana. Kiinteistöverotuspäätöksessä on kerrottu myös eräpäivät.

Voit maksaa kiinteistöveron usealla tavalla:

  1. Maksa OmaVeron kautta. Silloin viitenumerot ja muut maksutiedot siirtyvät automaattisesti oikein verkkopankin maksupohjaan.
  2. Tilaa e-lasku. Tee e-laskutilaus verkkopankissasi tai suoramaksutoimeksianto pankkisi kanssa viimeistään kolme viikkoa ennen kiinteistöveron eräpäivää. Saat e-laskun verkkopankkiisi noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää. Lue lisää e-laskusta.
  3. Maksa verkkopankissa. Muista silloin käyttää niitä maksutietoja, jotka ovat tilisiirtolomakkeessa tai OmaVerossa. Niistä näet kaikki tarvittavat tiedot: tilinumeron, viitenumeron, kiinteistöveron määrän ja eräpäivän. Huom.! Voit maksaa oman kiinteistöverosi ainoastaan omalla kiinteistöveron viitenumerollasi. Et voi käyttää esimerkiksi puolisosi kiinteistöveron viitenumeroa.

Yhteisöt voivat käyttää kiinteistöveron maksamiseen verkkolaskua. Lisäksi käytössä on suoramaksu niille henkilöasiakkaille, jotka eivät käytä verkkopankkia.

Henkilöasiakkaille on käytössä myös suoramaksu. Se on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät käytä verkkopankkia.

Jos muutit kiinteistötietoja, odota uutta kiinteistöverotuspäätöstä

Jos sinä tai puolisosi teitte muutoksia kiinteistötietoihin, kiinteistöveron eräpäivät muuttuvat alkuperäisestä. Myös kiinteistöveron määrä voi muuttua.

Odota uutta kiinteistöverotuspäätöstä maksutietoineen, ennen kuin maksat kiinteistöveron. Lähetämme uuden päätöksen ja uudet maksutiedot sinulle viimeistään lokakuun loppuun mennessä. Uusi päätös saattaa tulla vasta alkuperäisen eräpäivän jälkeen.

Keväästä 2020 alkaen näet OmaVerosta, onko veroilmoituksesi yhä käsittelyssä vai oletko saanut jo uuden päätöksen.

Usein kysyttyä

Maksa kiinteistövero uudestaan. Maksu palautui takaisin todennäköisesti siksi, että käytit verotuspäätöksessä tai maksukehotuksessa ollutta lopetettua tilinumeroa tai vanhaa maksupohjaa verkkopankissasi. Kiinteistöverolla on marraskuusta 2019 alkaen uudet tilinumerot. Ajantasaiset maksutiedot saat OmaVerosta tai maksamattomien verojen yhteenvedoltasi.

Muista, että maksamattomalle kiinteistöverolle kertyy viivästyskorkoa. Voit maksaa veron OmaVeron kautta, jolloin tiedot ovat maksupohjassa automaattisesti oikein ja viivästyskorko on laskettu summaan mukaan. Jos maksat verkkopankissa, laske koron määrä vero.fi:n korkolaskurilla ja lisää se maksaessasi varsinaisen veron määrään.

Lue lisää: Kiinteistöveron tilinumerot muuttuivat (uutinen 8.11.2019)

Jos olet vahingossa maksanut veron ensimmäisen erän kahteen kertaan, ylimääräinen suoritus kohdistuu toiseen erään.

Jos sinulla on vain yksi erä, jonka olet maksanut kahteen kertaan, palautamme ylimääräisen maksun, jos sinulla ei ole muita maksamatta jääneitä veroja tai muita ulosotossa olevia velkoja. Tarkista tai ilmoita tilinumerosi OmaVerossa.

Puolison kiinteistövero on maksettava hänen omaa kiinteistöveron viitenumeroa käyttämällä. Tiedot ovat kiinteistöverotuspäätöksen mukana tulleella tilisiirtolomakkeella ja OmaVerossa.

Omalla kiinteistöverotuspäätökselläsi olevaa kiinteistöveron viitenumeroa voit käyttää vain oman kiinteistöverosi maksuun. Mikäli puolison kiinteistöveron maksu myöhästyy väärällä viitteellä maksamisen vuoksi, tulee veron lisäksi maksaa viivästyskorkoa. Lue lisää: Jos maksat kiinteistöveron myöhässä

Kyllä voi. Kiinteistöveron viitenumerolla maksettaessa, maksu kohdistuu erääntyneille ja erääntymättömille kiinteistöveron erille eräpäiväjärjestyksessä.

Jos olet maksanut kiinteistöveron ensimmäisen erän ennen eräpäivää ja saanut uuden verotuspäätöksen, jossa

  • vero on pienempi kuin aiemmin saamassasi päätöksessä, palautamme ylimääräisen maksun, jos sinulla ei ole muita veroja maksamatta tai velkoja ulosotossa
  • vero on suurempi kuin keväällä saamassasi päätöksessä, sinun täytyy maksaa jäljelle jäänyt osa eräpäivään mennessä käyttäen ensimmäisen erän viitenumeroa.

Palvelunumerot

Kiinteistöveron maksamista koskevissa kysymyksissä Verohallinto palvelee maksuliikenteen palvelunumerossa 029 497 026 (pvm./mpm.) ja kiinteistöveron määrään liittyvissä kysymyksissä kiinteistöverotuksen palvelunumerossa 029 497 020 (pvm./mpm.).