Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

CESOP-ilmoittaminen

EU:n alueella maksupalveluntarjoajilla on 1.1.2024 alkaen tiedonantovelvollisuus, joka koskee rajat ylittäviä maksutapahtumia. Maksupalveluntarjoajia ovat esimerkiksi pankit ja luottolaitokset. Tiedonantovelvollisuudella pyritään vähentämään kansainvälisen verkkokaupan arvonlisäveropetoksia ja turvaamaan yritysten oikeudenmukainen kilpailu. Tiedonantovelvollisuus perustuu EU:n maksutietodirektiivin (EU 2020/284) muutokseen.

Maksupalveluntarjoajien on säilytettävä tiedot rajat ylittävistä maksuista ja ilmoitettava ne Verohallinnolle neljännesvuosittain. Verohallinto toimittaa tiedot EU-komission ylläpitämään keskusrekisteriin (Central Electronic System of Payments, CESOP), jonne kootaan jäsenvaltioiden maksupalveluntarjoajilta keräämät tiedot rajat ylittävistä maksutapahtumista. Maksutapahtumatietoja voidaan hyödyntää verovalvonnassa.

Maksupalveluntarjoajalla tarkoitetaan maksulaitosta tai luottolaitosta, jolla on yleensä toimintaan myönnetty toimilupa. Tällaisia ovat esimerkiksi pankit. Lisäksi maksupalveluntarjoajalla tarkoitetaan sähköisen rahan liikkeellelaskijaa sekä postiyritystä, jolla on yleispalveluvelvollisuus.

Maksupalvelulla tarkoitetaan esimerkiksi tilisiirtoa, suoraveloitusta, korttimaksua pankki- tai luottokortilla, rahanvälitystä sekä sähköisiä lompakkopalveluja.

Maksulla tarkoitetaan toimenpidettä, jolla varoja siirretään, nostetaan tai asetetaan käytettäväksi tai rahanvälityspalvelua, jossa maksajalta vastaanotetut varat siirretään suoraan maksunsaajalle.

Tiedonantovelvollisuus koskee rajat ylittäviä maksuja, eli maksuja, joissa maksaja sijaitsee EU-valtiossa ja maksunsaaja joko toisessa EU-valtiossa tai EU:n ulkopuolella. Maksajan ja maksunsaajan sijainti tunnistetaan IBAN-tilinumeron tai muun vastaavan tunnisteen perusteella.

Tietojen ilmoittaminen ja säilyttäminen

Maksupalveluntarjoajien on ilmoitettava tiedot Suomessa tarjoamiensa maksupalveluiden osalta. Tiedot on säilytettävä sähköisessä muodossa kolmen vuoden ajan sen vuoden jälkeen, jona maksu on päivätty.

Maksunsaajan maksupalveluntarjoaja on ilmoitusvelvollinen maksusta silloin, kun maksunsaajan maksupalveluntarjoaja sijaitsee EU-alueella. Jos maksunsaajan maksupalveluntarjoaja sijaitsee EU:n ulkopuolella, ilmoitusvelvollinen on maksajan maksupalveluntarjoaja. 

Maksupalveluntarjoajan on ilmoitettava ja säilytettävä maksutapahtumista esimerkiksi seuraavat tiedot:

  • maksunsaajan nimi tai toiminimi
  • maksunsaajan IBAN-tilinumero tai muu yksilöivä tunniste
  • maksusaajan puolesta toimivan maksupalveluntarjoajan yksilöivä BIC-koodi
  • maksuja koskevat tiedot, kuten esimerkiksi maksun määrä ja ajankohta

Lisäksi maksupalveluntarjoajan tulee ilmoittaa sen yksiselitteisesti yksilöivä BIC- tai muu tunnistekoodi, kuten Y-tunnus. Esimerkiksi yhteenliittymään kuuluvien pankkien käyttäessä vain yhtä yhteistä BIC-tunnistetta, yksilöinti tulee tehdä muulla koodilla.

Lue lisää Y-tunnuksesta ja sen hakemisesta YTJ-palvelusta.

Miten tiedot ilmoitetaan?

Ilmoitukset annetaan Ilmoitin.fi-palvelussa tai rajapinnan kautta, CESOP XML -skeemaan perustuvana tiedostona.

Ilmoitin.fi-palvelun tuotantoympäristössä tietojen lähetys on mahdollista 1.4.2024 alkaen. Ilmoitin.fi-palvelun testiympäristö on auki ja testaaminen on mahdollista rakenteiden, elementtien, Ilmoitin.fi-tarkistusten ja tietojen lähetyksen osalta.

Aineistojen lähettämiseen vaaditaan sähköinen tunnistautuminen. Lue lisää tunnistautumisesta. Rajapinnan kautta ilmoittamiseen maksupalveluntarjoaja tarvitsee myös varmenteen. Lue lisää varmenteen hakemisesta.

Kun ilmoitus on annettu, maksupalveluntarjoaja saa palautteen siitä, onko ilmoitus ollut vaatimusten mukainen. Jos ilmoituksessa on ollut puutteita, se on annettava uudelleen. Palautteessa kerrotaan, miltä osin ilmoitusta on korjattava. Verohallinto voi olla korjaamisen osalta myös suoraan yhteydessä maksupalveluntarjoajaan.

Lue lisää ilmoittamisesta teknisestä soveltamisohjeesta.

Milloin tiedot ilmoitetaan?

Ilmoitukset rajat ylittävistä maksuista annetaan neljännesvuosittain. Ilmoitus on annettava kuukauden kuluessa edellisen vuosineljänneksen päättymisestä. Lisäaikaa ilmoituksen antamiseen ei ole mahdollista saada. Määräpäivät ovat seuraavat:

  • tammikuu – maaliskuu: viimeistään 30.4.
  • huhtikuu – kesäkuu: viimeistään 31.7.
  • heinäkuu – syyskuu: viimeistään 31.10.
  • lokakuu – joulukuu: viimeistään 31.1.

Tiedot on ilmoitettava vain, jos rajat ylittäviä maksuja samalle maksunsaajalle on Suomessa kalenterivuosineljänneksen aikana yli 25 kappaletta.

Lue lisää komission julkaisemasta ohjeesta maksupalveluntarjoajille: Ohjeet maksupalveluntarjoajien säilyttämien maksutietojen ilmoittamisesta ja toimittamisesta maksutietojen sähköiseen keskusjärjestelmään (CESOP) (europa.eu)

Laiminlyöntimaksu

Jos maksupalveluntarjoaja laiminlyö tiedonantovelvollisuuden, seurauksena voi olla sivullisilmoittajan laiminlyöntimaksu. Jos ilmoitus jää antamatta kokonaan tai maksupalveluntarjoaja laiminlyö muuten tiedonantovelvollisuutta, voidaan tälle määrätä laiminlyöntimaksu. Maksu määräytyy laiminlyönnin vakavuuden mukaan 15 000 euroon asti.

Lisäksi laiminlyöntimaksu voidaan määrätä säilyttämisvelvollisuuden laiminlyönnistä.

Lue lisää: Sivullisilmoittajan laiminlyöntimaksu maksupalveluntarjoajien rajat ylittävistä maksuista 

Testaaminen

Testaaminen testi.ilmoitin.fi:ssä tai ApitamoPKI-testirajapinnassa on mahdollista jatkuvasti. Testiympäristössä lähetetyt CESOP-raportit eivät päädy Verohallinnon järjestelmään käsiteltäväksi, koska raporteilla ei saa olla oikeita PSPId tai PSPNimi -tietoja. Testiympäristössä lähetetyt CESOP-raportit eivät siirry myöskään CESOP:iin, eli niistä ei saa validointisanomia. Aineistojen tarkastus ja lähetys -toiminnallisuuksilla Ilmoitin.fi-palvelun testiympäristössä voi kuitenkin varmistaa, että käytössä oleva ohjelmisto tuottaa Ilmoitin.fi-palvelun näkökulmasta muodollisesti oikeellisia CESOP-raportteja.

Heräsikö kysymyksiä?

Lisätietoja voit kysyä tarvittaessa sähköpostitse osoitteesta:

 cesop(a)vero.fi

Sivu on viimeksi päivitetty 6.5.2024