Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Yhdistyksen rekisteritiedot

Yhdistysrekisteri on PRH:n julkinen rekisteri, johon merkitään rekisteröityjä yhdistyksiä koskevia tietoja. Uusi yhdistys saa yhdistysrekisteröinnin yhteydessä y-tunnuksen. Lue lisää yhdistysrekisteristä.

Jos yhdistyksellä on ilmoitettavaa Verohallintoon, sen tulee rekisteröityä yhdistysrekisterin lisäksi myös Verohallinnon rekisteriin. Ensirekisteröinnin voi tehdä samassa yhteydessä, kun uusi yhdistys rekisteröityy yhdistysrekisteriin, mutta rekisteröityä voi myös myöhemmin. Yhdistystä ei tarvitse ilmoittaa Verohallinnon rekistereihin, jos se on yleishyödyllinen ja sillä ei ole ilmoitettavaa Verohallintoon.

Yhdistys voi ilmoittautua seuraaviin rekistereihin:

Yhdistyksen ajantasaiset rekisteröintitiedot voit tarkastaa YTJ-palvelusta (ytj.fi).

Rekisteröityminen Verohallinnon asiakkaaksi

Kun yhdistykselle tulee tarve ilmoittautua ensimmäistä kertaa Verohallinnon asiakkaaksi, ilmoitusta ei voi tehdä sähköisesti, vaan tällöin tiedot on annettava paperilla. Sähköinen ilmoittaminen on tällä hetkellä mahdollista ainoastaan silloin, jos yhdistys rekisteröityy ainoastaan yhdistysrekisteriin. Jos perustamisilmoitus tehdään paperilomakkeella, yhdistys voi samalla ilmoittautua myös Verohallinnon rekisteriin sekä PRH:n ylläpitämään kaupparekisteriin.

Lomakkeet löydät YTJ:n sivuilta (ytj.fi). Yhdistysrekisteriin ilmoittaudutaan perustamisilmoituksella Y1a  ja Verohallinnon asiakkaaksi ilmoittaudutaan täyttämällä lisäksi liitelomake 6212.

Jos yhdistys on jo yhdistysrekisterissä ja on tarpeen ilmoittautua ainoastaan Verohallintoon, tieto lähetetään muutosilmoituksella 6214. Samalla muutosilmoituksella ilmoitetaan jatkossa Verohallintoon myös muuttuneet tiedot, kuten

  • osoitteenmuutos
  • muutokset arvonlisäverovelvollisten rekisteriin
  • muutokset ennakkoperintärekisteriin
  • muutokset työnantajarekisteriin
  • yhdistyksen nimen muutos

Jos yhdistys on Verohallinnon rekisterissä, yhdistys pystyy asioimaan OmaVero-palvelussa ja antamaan sitä kautta verotuksen toimittamiseen liittyviä ilmoituksia. Verohallinnolle ilmoitettavaa osoitteenmuutosta ei vielä pysty antamaan OmaVeron kautta.

Sivu on viimeksi päivitetty 20.5.2022