Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Nu kan företagare och jord- och skogsbruksidkare lämna sina skattedeklarationer i MinSkatt

Nyhet, 12.1.2024

Vårens deklarationstid börjar. Näringsidkare, jord- och skogsbruksidkare och sammanslutningar kan lämna sin skattedeklaration för året 2023 i MinSkatt från och med fredagen den 12 januari 2024.

Så som i fjol skickas skattedeklarationerna för jord- och skogsbruk samt näringsverksamhet inte längre per post. Du kan skriva ut pappersblanketten på vero.fi eller beställa den per telefon. Dödsbon och sammanslutningar får fortfarande skattedeklarationsblanketten per post.

Den elektroniska deklareringen ökar

De flesta firmaföretagare såväl som jord- och skogsbruksidkare har redan vant sig vid att sköta ärenden elektroniskt med Skatteförvaltningen. Till och med 97 procent av rörelseidkarna och yrkesutövarna lämnade sin skattedeklaration elektroniskt förra våren. Av dem som endast bedriver skogsbruk lämnade cirka 77 procent sin skattedeklaration elektroniskt och av jordbruksidkarna 73 procent.

Skattedeklarationen kan lämnas elektroniskt i MinSkatt, som en fil i Ilmoitin.fi och via ekonomiförvaltningsprogrammen om de har en förbindelse, det vill säga ett gränssnitt, till Skatteförvaltningen.

Sköt Suomi.fi-fullmakterna i skick i tid

En bokförare eller ett annat ombud kan lämna skattedeklarationen elektroniskt på någon annans vägnar efter att ha fått en Suomi.fi-fullmakt att sköta skatteärenden. I tjänsten Suomi.fi-fullmakter kan du kontrollera att fullmakterna är uppdaterade.

Om exempelvis bokföringsbyrån av sin kund ännu inte har fått en Suomi.fi-fullmakt att sköta ärenden elektroniskt, hinner bokföringsbyrån ännu bra lämna en fullmaktsbegäran i Suomi.fi och få fullmakten i skick före den utsatta dagen för skattedeklarationerna.

Företagare, jordbruksidkare och skogsbruksidkare kan också själv ge en fullmakt för det ombud hen önskar. Delägarna i sammanslutningen kan tillsammans ge exempelvis en delägare en fullmakt.

De utsatta dagarna för skattedeklarationer för jord- och skogsbruksidkare samt företagare

29.2.2024

  • Skattedeklaration för skogsbruk (blankett 2C) om du endast bedriver skogsbruk. Samma utsatta datum gäller också skogssammanslutningar.
  • Skattedeklaration för jordbrukssammanslutningar (blankett 2Y)
  • Momsdeklaration och betalning av moms om din skatteperiod är ett år
  • Ansökan om återbäring av punktskatt på energiprodukter inom jordbruket

2.4.2024

  • Skattedeklaration för jordbruk (blankett 2)
  • Rörelseidkares och yrkesutövares skattedeklaration (blankett 5)
  • Den 2 april 2024 ska jordbruksidkare samt rörelseidkare och yrkesutövare lämna alla sina inkomstskattedeklarationer, också den förhandsifyllda skattedeklarationen. Detsamma gäller makarnas förhandsifyllda skattedeklaration.
  • Skattedeklaration för näringssammanslutningar (blankett 6A)

Den förhandsifyllda skattedeklarationen och fastighetsbeskattningsbeslutet skickas separat

Rörelseidkare och yrkesutövare, jordbruksidkare samt deras makar får sina förhandsifyllda skattedeklarationer i MinSkatt den 23 februari 2024. Per post kommer de förhandsifyllda skattedeklarationerna för denna grupp fram i början av mars och den utsatta dagen för skattedeklarationen är den 2 april 2024.

De förhandsifyllda skattedeklarationerna för andra kunder kommer till MinSkatt i slutet av mars och per post i mars–april. För lön- och pensionstagare är den utsatta dagen för den förhandsifyllda skattedeklarationen antingen den 7, 14 eller 21 maj 2024.

I mars postas också fastighetsbeskattningsbesluten. Fastighetsuppgifterna ska korrigeras senast den 7 maj 2024.

Mer information om skattedeklarationerna finns på vero.fi

Mer information om fullmakter som behövs vid elektronisk kommunikation

Sidan har senast uppdaterats 12.1.2024