Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Koti-irtaimiston myynti

Voit myydä tavanomaista koti-irtaimistoa verottomasti, jos myynnistä saadut voitot ovat alle 5 000 euroa. Ylittävästä osasta maksetaan luovutusvoittoveroa. Myynnin tappiota et voi vähentää verotuksessa.

Jos myyt koti-irtaimistoa asuntokaupan yhteydessä, irtaimistosta on tehtävä luettelo ja myyntihinnassa on eriteltävä asunnon ja irtaimiston osuus.

Kiinteistön tai asunto-osakkeen tarpeisto ja ainesosat eivät ole koti-irtaimistoa

Kiinteistöön tai asunto-osakkeeseen kuuluvaa tarpeistoa ja ainesosia ei voi myydä koti-irtaimistona vaan ne ovat osa asunto-osakkeen tai kiinteistön kauppaa ja kokonaishintaa.

Ainesosia ovat asuntoon kiinteästi kuuluvat laitteet ja varusteet, joita ei voi irrottaa jättämättä selviä ja rumentavia jälkiä. Tällaisia ovat esimerkiksi kaiteet, vaatekomerot, kasvavat puut ja pensaat sekä kylpyhuone- ja keittiökalusteet.

Tarpeistoa ovat esineet, jotka kuuluvat kiinteistön käyttötarkoitukseen. Esimerkkejä tarpeistosta ovat jää- ja pakastekaapit, sälekaihtimet, pyykinkuivausteline ulkona sekä postilaatikko.

Koti-irtaimiston myynnissä on eriteltävä hinta ja tehtävä irtaimistoluettelo

Jos tavanomaista koti-irtaimistoa, esimerkiksi huonekaluja, myydään asuntokaupan yhteydessä, myyntihinta tulee jakaa asunnon ja irtaimiston kesken. Kauppakirjan tulee sisältää myyjän ja ostajan allekirjoittama irtaimistoluettelo. Irtaimistoluettelossa on lueteltava myydyn irtaimiston esineet ja kunkin esineen hankinta-aika sekä arvo kaupantekohetkellä. Esineiden arvona käytetään niiden todellista, käytetyn tavaran arvoa, ei uuden vastaavan tavaran arvoa tai alkuperäistä hankintahintaa.

Hinta-arviot eivät saa olla summittaisia tai  perusteettomasti arvioituja. Siksi irtaimistoluettelossa on selvitettävä kunkin esineen laatu, hankintavuosi ja perusteltu nykyarvo.

Kunkin perheenjäsenen omistaman irtaimiston myynnistä saatu voitto lasketaan erikseen.

Autot, veneet ja sijoituskohteet eivät ole tavanomaista koti-irtaimistoa

Autot, veneet, arvokkaat taulut ja taide-esineet tai muut sijoituskohteet eivät ole tavanomaista koti-irtaimistoa. Niistä saadut myyntivoitot ovat veronalaista pääomatuloa.

Tavanomaisen koti-irtaimiston, auton, veneen tai muun henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun omaisuuden myyntitappioita ei voi vähentää verotuksessa esimerkiksi myyntivoitoista.

Sivu on viimeksi päivitetty 31.12.2020