Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Ulkomaisen lähdeveron hyvityslaskuri

Ulkomaisen lähdeveron hyvityslaskurilla voit laskea hyvitettävän lähdeveron määrän verovuodesta 2017 lähtien. 

Ulkomaisen lähdeveron hyvityslaskuri

Mihin laskuria voi käyttää?

Voit käyttää laskuria silloin, jos olet saanut ulkomailta osinko-, korko- tai rojaltituloa tai kiinteän toimipaikan liiketuloa. Laskurilla ei voi laskea hyvitettävän veron määrää muista tuloista.

Huomaa, että laskurin tulos on vain suuntaa antava.

Mitä tietoja laskentaan tarvitaan?

Kun käytät laskuria, tarvitset kaikki nämä tiedot:

  • verovuosi
  • tulolähteen Suomeen maksettava vero (tulolähteen tulovero ja Yle-vero)
  • tulolähteen Suomessa verotettava tulo (saat tulon määrän, kun vähennät tulolähteen tuloksesta aikaisempien vuosien tappiot)
  • tulon lähdevaltio
  • tulotyyppi
  • ulkomaille maksetun veron määrä
  • ulkomailta saatu bruttotulo (tulo, josta ei ole vähennetty tulosta maksettuja tuloveroja)
  • ulkomailta saatu tulo, josta on vähennetty tulonhankkimiskulut
  • omistusosuus.

Laskuriin merkitsemiäsi tietoja ei tallenneta.

Merkitse luvut laskuriin oikein

Merkitse luvut kenttiin euroina ilman välilyöntejä ja korkeintaan kahden desimaalin tarkkuudella. Erota sentit pilkulla. Esimerkiksi tuhat euroa ja 25 senttiä merkitään näin: 1000,25.

Miten hyvitettävän veron määrä lasketaan?

Jos olet saanut tulon verosopimusvaltiosta, verosopimuksessa kerrotaan, onko Suomen poistettava kaksinkertainen verotus hyvitysmenetelmällä vai vapautusmenetelmällä. Yleensä käytetään hyvitysmenetelmää.

Verosopimuksissa ei ole määritelty menetelmien edellyttämiä laskutapoja. Tämä on jätetty valtioiden sisäiseksi asiaksi.

Suomessa menettelystä on säädetty tarkemmin kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta annetussa laissa (1552/95). Ulkomaista veroa ei voida hyvittää enempää kuin tulosta menisi veroa Suomessa. Enimmäishyvitys lasketaan tulolähteittäin ja tulolajeittain.

Jos ulkomaille maksettu vero on pienempi kuin enimmäishyvitys, vähennetään Suomen veroista koko ulkomaille maksettu vero verojen suhteessa. Silloin kun ulkomaille maksettu vero ylittää enimmäishyvityksen, verovuonna voidaan vähentää enintään hyvityksen enimmäismäärä. Ylittävä osuus voidaan siirtää vähennettäväksi viitenä seuraavana verovuotena.

Lähdevaltioon maksettua veroa ei voida hyvittää verovuonna, jos tulolähteen tulo on tappiollinen tai jos yhtiö käyttää vanhoja tappioita, eikä tulolähteessä muodostu verotettavaa tuloa. Vero voi olla vähennyskelpoinen seuraavien verovuosien verotuksessa, jos yhtiö saa seuraavina vuosina ulkomailla verotettua tuloa, ja yhtiölle muodostuu verotettavaa tuloa Suomessa.

Tulo voi olla yhtiölle Suomen sisäisen lainsäädännön mukaan verovapaa (esim. verovapaa osinko), minkä vuoksi on mahdollista, että lähdevaltioon maksettua veroa ei voida hyvittää ollenkaan.

Lisätietoa kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta

Sivu on viimeksi päivitetty 20.11.2022