Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Kotipaikkatodistus

Voit nyt hakea kotipaikkatodistusta OmaVerossa.

Hae kotipaikkatodistusta OmaVerossa

Valitse välilehti Veroasiat ja sen jälkeen kohdasta Todistukset linkki Kotipaikkatodistus.

Suomessa asuva yhteisö, joka saa ulkomailta esimerkiksi osinko-, korko- tai rojaltituloa, joutuu usein pyytämään Suomen veroviranomaiselta kotipaikkatodistuksen (asuinpaikkatodistus, "certificate of residence"). Tämä johtuu siitä, että monissa maissa ulkomaalaiselta edellytetään luotettava selvitys asuinvaltiosta, jotta verosopimuksen mukaisia lähdeveroprosentteja voidaan soveltaa tulon lähdevaltiossa. Kotipaikkatodistusta voidaan tarvita esimerkiksi lähdeveron pidättämiseksi oikeansuuruisena tai aiemmin pidätetyn lähdeveron palautushakemusta varten.

Kotipaikkatodistus annetaan, jos verovelvollinen on kyseisenä vuonna Suomessa yleisesti verovelvollinen ja myös verosopimusta sovellettaessa Suomessa asuva.

Todistusta varten on tiedettävä, mihin valtioon se annetaan. Kotipaikkatodistuksen sisältö riippuu siitä, onko Suomella voimassa oleva verosopimus lähdevaltion kanssa. Verovelvollisen on toimitettava todistus lähdevaltioon. Kotipaikkatodistus on maksuton.

Useilla valtioilla on käytössä erityiset lomakkeet, joille viranomaisen todistus verosopimuksen mukaisesta asuinpaikasta merkitään. Tällaiset lomakkeet voi liittää OmaVero-hakemukseen tai lähettää Verohallintoon allekirjoitettaviksi osoitteeseen:

Etelä-Suomen verotoimisto 2

PL 30

00052 VERO

Sivu on viimeksi päivitetty 19.6.2024