Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Asunto-osakkeen hoitovastikkeet ja pääomavastikkeet – mitä voit vähentää vuokratulosta

Vuokranantaja voi vähentää vastikkeet siltä ajalta, jonka huoneisto on vuokrattuna. Kun olet antanut vuokralle asunto-osakkeen, saat vähentää vuokratulosta hoitovastikkeet, jotka maksat taloyhtiölle. Voit vähentää hoitovastikkeet niiltä kuukausilta, joilta saat vuokratuloa. Hoitovastikkeet pitää vähentää aina samana vuonna, jolloin olet ne maksanut.

Pääomavastikkeita ei voi aina vähentää vuokratuloista

Pääomavastikkeita ovat korjaus- ja rahoitusvastikkeet. Taloyhtiö kerää taloyhtiössä tehtyjen korjausten kulut osakkeenomistajilta pääomavastikkeina tyypillisesti kerran kuukaudessa. Osakkeenomistaja voi myös maksaa koko suorituksen kerralla taloyhtiölle.

Pääomavastikkeen vähentäminen riippuu siitä, miten pääomavastikkeet on käsitelty yhtiön kirjanpidossa. Saat isännöitsijältä tiedon siitä, onko vastikkeet tuloutettu vai rahastoitu.

  • Jos vastikkeet on luettu taloyhtiön kirjanpidossa tuloksi, voit vähentää pääomavastikkeet vuokratulosta.
  • Jos pääomavastike on rahastoitu taloyhtiön kirjanpidossa, et voi vähentää vastiketta vuokratulosta. Silloin vastike lisätään asunto-osakkeiden hankintamenoon ja otetaan huomioon, kun lasketaan luovutusvoittoa. Luovutusvoitto on ajankohtainen vasta silloin, kun asunto-osakkeet myydään.

Vähennyksen kannalta sillä ei ole merkitystä, ovatko yhtiön teettämät korjaukset perusparannusta vai vuosikorjauksia.

Esimerkki: Pekka on saanut omistamastaan huoneistosta vuonna 2023 vuokratuloja 5 000 euroa. Taloyhtiössä on tehty kesällä 2023 putkiremontti. Pekan huoneiston osuus kustannuksista oli 8 600 euroa. Pekka päätti maksaa putkiremontin kustannukset kuukausittain rahoitusvastikkeena.

Pekka on maksanut taloyhtiölle hoitovastiketta 200 euroa kuukaudessa ja rahoitusvastiketta putkiremontista 150 euroa kuukaudessa, 12 kuukaudelta yhteensä 4 200 euroa.

Rahoitusvastike on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa, joten Pekka saa vähentää vastikkeen vuokratulosta. Pekan pääomatulona verotetaan vuonna 2023 vuokratuloa 800 euroa (5 000 e – 4 200 e = 800 e).

Katso lista, mitä muita asunto-osakkeen vuokraukseen liittyviä kuluja voit vähentää vuokratulosta.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.1.2023