Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Mikä on vuokratuloa?

Vuokratuloa saat, kun annat toisen käyttää omistamaasi tai hallitsemaasi asuntoa, kulkuneuvoa tai muuta esinettä ja saat siitä korvaukseksi rahaa tai muuta rahanarvoista etuutta.

Vuokratuloja saa tyypillisesti jostakin seuraavista:

  • osakehuoneisto
  • kiinteistö
  • viikko-osake
  • auto
  • asuntovaunu
  • vene
  • kone tai laite.

Vuokratuloa ovat vuokran lisäksi muut maksut, joita saat vuokralaiselta – esimerkiksi vesimaksu tai autopaikan vuokra. 

Vuokravakuus sen sijaan ei ole vuokranantajan tuloa muuten kuin silloin, jos vakuus käytetään maksamattoman vuokran kuittaamiseen.

Vuokratulot alivuokralaiselta

Vuokratuloa on myös tulo, jonka saat alivuokrasuhteesta. Alivuokralaisuus syntyy, kun olet itse vuokralainen, luovutat vuokraamasi kohteen toisen käyttöön ja saat häneltä vuokraa tai muuta vastiketta. Alivuokralaisen maksama vuokra on sinulle eli päävuokralaiselle veronalaista pääomatuloa.

Päävuokralaisena saat vähentää vuokratulosta kustannukset, jotka kohdistuvat vuokraamiseen. Voit vähentää vuokratulosta esimerkiksi vuokran, jonka itse maksat päävuokranantajalle siitä asunnon osasta, joka on alivuokralaisen käytössä.

Esimerkki: Hanna asuu vuokralla 65 m2:n osakehuoneistossa. Hän maksaa huoneistosta vuokraa 1 500 euroa kuukaudessa. Vuokra sisältää sähkön ja veden.

Hanna on vuokrannut 1.3.2023 alkaen asunnosta 12 m2:n huoneen Heidille. Keittiö ja kylpyhuone, yhteensä 28 m2, ovat yhteisessä käytössä. Heidi maksaa Hannalle vuokraa 700 euroa kuukaudessa.

Hanna saa vuoden 2023 aikana vuokratuloja 700 euroa x 10 kk = 7 000 euroa. Hän saa vähentää vuokratulosta ne kulut, jotka kohdistuvat vuokraukseen. Hannan kuluiksi lasketaan osa siitä vuokrasta, jonka hän itse maksaa päävuokranantajalle. Hannan kulua on se osuus, joka vastaa Heidin käytössä olevaa asunnon osaa: (12 m2 + 28 m2 x 50 %) / 65 m2 x 1 500 euroa x 10 kk = 6 000 euroa. Hannan verotettavaksi vuokratuloksi jää 1 000 euroa.

Vuokratulosta pitää maksaa veroa

Katso ohjeet:

Sivu on viimeksi päivitetty 1.1.2023