Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Minulla on virtuaalivaluutan vaihtopalvelussa asiakastili, johon on liitetty maksukortti. Verotetaanko kortin käytöstä kertyviä cashback-hyvityksiä samalla tavoin kuin muiden kanta-asiakasjärjestelmien bonuksia?

Kun ostat virtuaalivaluuttatiliin liitetyllä maksukortilla tavaroita tai palveluita, saat kortin käytöstä cashback-nimistä hyvitystä virtuaalivaluuttana. Tämä hyvitys on sinulle veronalaista pääomatuloa saantihetken käyvällä arvolla.

Cashback-korteista saadun hyvityksen verotus poikkeaa muista kanta-asiakasjärjestelmistä, esimerkiksi kauppaketjujen tai pankkien bonuksista tai pisteistä. Tähän on useita syitä:

  • Cashbackistä saadun hyvityksen prosenttimäärä perustuu yleensä siihen, kuinka paljon virtuaalivaluuttaa sinulla on säilytyksessä tai ns. steikkauksessa kyseisessä palvelussa. Sen sijaan esimerkiksi päivittäistavarakaupan bonuksissa edun prosenttimäärä perustuu yksityistalouden ostojen määrään.
  • Cashbackistä saamaasi hyvitystä ei käytetä esimerkiksi palvelumaksuihin vaan saat virtuaalivaluutan tarjoajalta uutta omaisuutta: virtuaalivaluuttaa. Voit käyttää saatua omaisuutta miten haluat, eli sen käytölle ei ole rajoituksia (vrt. pankkiryhmän bonukset, joita ei voi saada rahana vaan niillä maksetaan pankkiryhmän määrittelemiä pankki- ja vakuutuspalveluiden maksuja).

Cashback-hyvitysten verotukseen on kuitenkin poikkeus. Hyvitys on verovapaata tuloa silloin, jos sinulla ei tarvitse olla kyseisen palvelun säilytystilillä virtuaalivaluuttaa saadaksesi cashback-hyvityksen. Jos esimerkiksi virtuaalivaluuttapalvelu myöntää kaikille käyttäjilleen minimihyvityksen (esim. 1 % kortilla tehdyistä ostoista), tämä hyvitys on verovapaata tuloa.

Näin ilmoitat hyvitykset verotuksessa

A. Kun cashback-kortista saadut hyvitykset ovat veronalaista tuloa, ilmoita ne esitäytetyssä veroilmoituksessa, kohdassa Muut pääomatulot.

Jos myyt tai käytät virtuaalivaluuttaa myöhemmin, voit käyttää verotuksessa ilmoittamaasi käypää arvoa virtuaalivaluutan hankintahintana luovutusvoiton verotuksessa.

Esimerkki. Matilla on 100 kpl virtuaalivaluutta A:ta säilytyksessä virtuaalivaluutan vaihtopalvelussa. Se oikeuttaa 5 %:n cashback-tasoon, kun Matti käyttää maksukorttia ostoksiin.

Matti käyttää korttia 5 000 euron ostokseen ja saa cashback-hyvityksenä 5 kpl virtuaalivaluutta A:ta, joiden arvo on yhteensä 250 euroa. Matille on syntynyt 250 euron tulo, jonka hänen on ilmoitettava muuna pääomatulona. Kun Matti myöhemmin myy tai käyttää 5 kpl virtuaalivaluuttaa A:ta, hän ilmoittaa luovutusvoittoverotuksessa niiden hankintahinnaksi 250 euroa.

B. Kun cashback-kortista saadut hyvitykset ovat verovapaata tuloa, niitä ei tarvitse ilmoittaa esitäytetyssä veroilmoituksessa.

Jos myyt tai käytät tällaista virtuaalivaluuttaa myöhemmin, virtuaalivaluutan hankintahinta luovutusvoiton verotuksessa on 0 euroa. Henkilöasiakas tai kuolinpesä voi kuitenkin käyttää luovutusvoittoverotuksessa ns. hankintameno-olettamaa, joka on joko 20 % tai 40 % luovutushinnasta virtuaalivaluutan omistusajan mukaan.

Lisätietoa bonusten verotuksesta

Lisätietoa virtuaalivaluuttojen verotuksesta

Sivu on viimeksi päivitetty 1.4.2022