Veronpalautusten käyttäminen verojen maksuksi – usein kysyttyä

Tältä sivulta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia sekä esimerkkejä henkilöasiakkaan sekä ammatin- ja liikkeenharjoittajan veronpalautusten käytöstä verojen maksuksi.

Jos henkilöasiakkaalla tai liikkeen- ja ammatinharjoittajalla on jo ennestään maksamattomia tai verotuksen päättymisen jälkeen erääntyviä veroja, veronpalautusta käytetään verojen maksuksi verotuksen päättymispäivästä lähtien seuraavan kuun 4. päivään asti

  • maksamatta oleviin veroihin heti verotuksen päätyttyä sekä
  • erääntyviin veroihin heti niiden eräpäivänä.

Oman verotuksensa päättymispäivän näkee verotuspäätöksestä tai OmaVerosta.

Asiakas saa veronpalautuksen omaksi hyödykseen nopeammin, kun sitä käytetään veroihin heti niiden eräpäivänä. Veronpalautusta käytetään verojen maksuksi heti verotuksen päättymispäivästä lähtien seuraavan kuun 4. päivään asti. Tällä aikavälillä Verohallinto käyttää veronpalautusta verojen maksuksi heti veron eräpäivänä, vaikka kyseinen vero maksettaisiinkin silloin. Tämä johtuu siitä, että veronpalautus on Verohallinnon käytettävissä ennen asiakkaan eräpäivänä maksamaa maksua.

Jos maksoi veronsa eräpäivänä ja veronpalautusta käytettiin veron maksuksi, oma maksu palautetaan noin viikon kuluessa, ellei maksettavana ole muita jo erääntyneitä veroja tai saman veron tulevia eriä. Tilannettaan kannattaa seurata aina OmaVerossa.

Jos maksuasi on käytetty tulevalle perintö- tai lahjaveron erälle, voit pyytää maksua takaisin. Saat maksun takaisin, jos sinulla ei ole muita verovelkoja tai velkaa ulosotossa. Muista kuitenkin viimeistään eräpäivänä maksaa se tuleva perintö- tai lahjaveron erä, jolle Verohallinto oli maksusi käyttänyt.

Kyllä. Toiminimiyrittäjän verot ovat henkilökohtaisia veroja, joiden maksuksi veronpalautusta käytetään.

Tiedot veronpalautuksen käytöstä näkyvät OmaVerosta heti, kun veronpalautusta on käytetty veron maksuksi. Katso ohje: Näin näet OmaVerosta, onko veronpalautustasi käytetty verojen maksuksi. Veronpalautuksen käytöstä annetaan myös ilmoitus osana verojen yhteenvetoa.

Tapauksia veronpalautuksen käytöstä verojen maksuksi

Jos verotuksesi päättyy heinäkuussa ja sinulla on maksettavanasi perintö- tai lahjaveroa 1.8.2020, veronpalautustasi käytetään niihin, vaikka maksaisit eräpäivänä.

Huomaa, että veronpalautustasi käytetään kuitenkin jo heti verotuksen päättymispäivänä ennestään maksamatta jääneisiin veroihisi. Oman verotuksesi päättymispäivän näet verotuspäätökseltä tai OmaVerosta.

Jos veronpalautuksesi määrä ei riitä kattamaan 1.8. erääntyvää perintö- tai lahjaveron erää, sinun pitää maksaa jäljelle jäävä veron määrä viimeistään eräpäivänä 1.8.

Jos saat enemmän veronpalautusta kuin mitä on käytetty perintö- tai lahjaverolle tai muille veroille, jäljellä oleva määrä maksetaan tilillesi 4.89. Ennen tilille maksamista palautus voidaan vielä ulosmitata.

Mitä jos kuitenkin maksan perintöveroa tai lahjaveroa eräpäivänä?

Jos maksat perintö- tai lahjaverosi eräpäivänä 1.8. ja myös veronpalautustasi käytetään veron maksuun, maksusi käytetään tuleville perintö- ja lahjaveron erille. Jos sinulla ei ole tulevia perintö- tai lahjaveron eriä tai muita erääntyneitä veroja, maksusi palautetaan noin viikon kuluessa. Ennen tilille maksua palautus voidaan vielä ulosmitata, jos sinulla on ulosotossa velkaa.

Seuraa tilannettasi OmaVerossa.

Veronpalautusta ei käytetä kiinteistöverolle, jos maksat kiinteistöveron viimeistään eräpäivänä.

Mikäli kiinteistövero jää maksamatta ja tuloverotuksesi päättyy kiinteistöveron eräpäivän jälkeen, veronpalautusta käytetään sille aivan kuten muihin verovelkoihin. Maksamatta jääneelle kiinteistöverolle kertyy viivästyskorkoa eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen.

Jos maksujärjestelyn aikana saa veronpalautusta, sitä käytetään maksujärjestelyssä oleviin veroihin.

Maksujärjestelyä täytyy siitä huolimatta jatkaa normaalisti eli maksaa erät maksuohjelman mukaan. Veronpalautus ei siis korvaa maksujärjestelyn eriä kesken maksujärjestelyn, vaan veronpalautuksen käyttö lyhentää maksujärjestelyn kokonaiskestoa. Veronpalautusten käytön vuoksi maksujärjestely siis loppuu suunniteltua aiemmin.

Huom.! Jos sinulla on helpotettu maksujärjestely voimassa, veronpalautustasi ei käytetä maksujärjestelyyn sisältyvien verojen maksuksi loppuvuoden aikana. Lue lisää helpotetusta maksujärjestelystä.

Oma-aloitteisten verojen kuten työnantajasuoritusten ilmoittamisen ja maksamisen määräpäivä on kuun 12. päivä. Jos verotuksesi päättyy kuun 12. päivänä tai sitä ennen, veronpalautustasi käytetään saman kuukauden oma-aloitteisiin veroihin 12. päivä. Jos olet maksanut oma-aloitteiset verot eräpäivänä tai 1-2 päivää ennen eräpäivää, maksusi ei ole vielä ehtinyt kirjautua ja veronpalautustasi käytetään oma-aloitteisiin veroihin niiden eräpäivänä. 

"Ylimääräiseksi" jäänyt maksusi jää odottamaan tulevia erääntyviä veroja tai palautetaan sinulle automaattisesti, riippuen OmaVerossa asettamastasi palautusajankohdasta ja -rajasta. Voit hakea maksuasi takaisin OmaVerossa valitsemalla Toiminnot-kohdasta "Palautuksen hakeminen, oma-aloitteiset verot". Tällöin maksu palautetaan sinulle noin viikon kuluessa, ellei sinulla ole muita maksamattomia veroja. Jos et hae maksuasi takaisin OmaVerossa, se jää odottamaan tulevia verovelvoitteita.

Saat yhteenvedossa ilmoituksen palautuksen käytöstä. Voit tarkistaa tilanteesi myös OmaVerosta: Näin näet OmaVerosta, miten veronpalautustasi on käytetty.

Lisätietoa ja esimerkkejä: Palautuksen käyttäminen maksamattomiin veroihin.