Uusi yritys

Suunnitteletko yrityksen perustamista tai oletko vasta perustanut yrityksen? Tutustu ohjeisiimme ja tilaa uutiskirjepakettimme uudelle yrittäjälle.

Yrityksen Y-tunnus ja rekisteröinti

Yrityksen perustamisesta tehdään ilmoitus Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään, lisätietoa ja lomakkeet osoitteessa ytj.fi. Huomaa, että sähköinen perustaminen on edullisempaa kuin paperilomakkeella.

Perustamisilmoituksella

  • voit ilmoittaa yrityksesi kaupparekisteriin, josta vastaa Patentti- ja rekisterihallitus. Lisätietoa kaupparekisteristä osoitteessa prh.fi.

  • yrityksesi saa Y-tunnuksen. Sähköisessä perustamisessa saat tunnuksen heti. Jos ilmoitat perustamisesta paperilomakkeella, Y-tunnus näkyy ytj.fi:n yrityshaussa 2-3 päivässä. Saat Y-tunnuksen myös kirjeellä, jonka lähetämme sinulle.

  • voit ilmoittaa yrityksesi myös Verohallinnon rekistereihin, joita ovat ennakkoperintärekisteri, arvolisäverovelvollisten rekisteri ja työnantajarekisteri. Kun yrityksesi on rekisteröity, saat siitä tiedon kirjeitse ja yrityksesi OmaVeroon.

Huomaa, että jos olet ilmoittautunut kaupparekisteriin, perustamisilmoituksesi käsitellään ensin Patentti- ja rekisterihallituksessa. Voit saada kaupparekisteriin liittyen myös lisätietopyynnön, johon sinun tulee vastata. Ilmoituksesi tulee vasta tämän jälkeen Verohallinnon käsiteltäväksi. Rekisteröinti Verohallinnon rekistereihin kestää noin kolme viikkoa.

Verohallinnon rekisterit - milloin niihin kannattaa tai pitää rekisteröityä?

Lue lisää:

Katso videomme uusille yrittäjille: 

 Arvonlisävero

 Työnantaja toimiminen

 Rekistereihin ilmoittautuminen

 Miten Verohallinto tukee uutta yrittäjää

Ota käyttöön yrityksesi OmaVero

OmaVero on palvelu, joka kannattaa ottaa käyttöön heti yritystoiminnan alusta lähtien. OmaVero korvaa vaiheittain suurimman osan Verohallinnon nykyisistä sähköisistä asiointipalveluista. OmaVerossa voit tällä hetkellä mm. antaa ilmoituksen oma-aloitteisista veroista (esim. arvonlisäverosta tai työnantajasuorituksista), antaa yhteisöjen ja yhteisetuuksien tuloveroilmoituksen, hakea ennakkoveroa tai lisäennakkoa yhteisölle ja ilmoittaa tilinumeron.

Palvelu edellyttää tunnistautumista. Tähän yritykset tarvitsevat Katso-tunnisteen, yksityishenkilöt ja toiminimet voivat kirjautua myös henkilökohtaisilla pankkitunnisteilla.

Lue lisää:

Tilaa uuden yrittäjän uutiskirjepaketti

Uuden yrittäjän uutiskirjepaketissa on kerrottu perusasiat yrityksen veroasioista. Saat sähköpostiisi kolme uutiskirjettä kuukauden sisällä, ensimmäisen heti tilauksesta. Uutiskirje on maksuton.

Uuden yrittäjän veroinfo

Järjestämme säännöllisesti verkkoseminaareja, myös uudelle yrittäjälle. Verkkoseminaarissa voit myös esittää kysymyksiä chat-vastaajillemme.

Tutustu myös