Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Vähennä YEL-maksut verotuksessa

Yrittäjänä kustannat eläketurvasi itse maksamalla YEL-vakuutusmaksua. Vakuutus on pakollinen, jos täytät sen ehdot eli kuulut yrittäjän eläkelain piiriin. Yrittäjänä voit ottaa eläkevakuutuksen joko työeläkevakuutusyhtiöstä tai eläkekassasta.

Näin voit vähentää YEL-maksut

Voit vähentää YEL-maksut joko elinkeinotoiminnan veroilmoituksessa, henkilökohtaisessa veroilmoituksessa tai puolison veroilmoituksessa. Elinkeinotoiminnan tulosta voidaan vähentää vain pakolliset eläkevakuutusmaksut.

Jos vähennät YEL-maksut elinkeinotoiminnan kuluina, ne pienentävät elinkeinotoiminnan tulosta. Jos vähennät YEL-maksut henkilökohtaisessa esitäytetyssä veroilmoituksessa, vähennyksestä saatava hyöty on ansiotulojen veroprosentin suuruinen. Vaihtoehtoisesti YEL-maksut voi vähentää puolison esitäytetyssä veroilmoituksessa.

Voit hyödyntää veroprosenttilaskuria, kun arvioit vähennyksen vaikutuksia eri tilanteissa.

Huomaa, että et voi ilmoittaa YEL-maksuja vähennettäväksi sekä elinkeinotoiminnan veroilmoituksessa että henkilökohtaisessa esitäytetyssä veroilmoituksessa.

Näin ilmoitat OmaVerossa

Valitse jokin alla olevista vaihtoehdoista.

Merkitse YEL-maksut vähennykseksi Elinkeinotoiminnan veroilmoitukseen (veroilmoitus 5). Vähennä maksut joko kohdassa Palkka- tai henkilöstökulut tai Muut kirjanpidon ulkopuoliset vähennyskelpoiset kulut riippuen siitä, kuinka maksut on käsitelty kirjanpidossa.

Lue ohjeet veroilmoituksen (5) täyttämiseen.

  • Ilmoita YEL-maksut henkilökohtaisessa esitäytetyssä veroilmoituksessa osassa Muut vähennykset kohdassa YEL- tai MYEL-maksut tai muut pakolliset eläkevakuutusmaksut.
  • Jos YEL-maksut ovat yritystoimintasi kirjanpidossa kuluina, ilmoita ne myös elinkeinotoiminnan veroilmoitukseen (veroilmoitus 5) vaiheessa Kulut kohtaan Muut vähennyskelvottomat kulut, sillä et voi tehdä vähennystä kahteen kertaan.

Lue ohjeet:

  • Ilmoita YEL-maksut puolisosi henkilökohtaisessa esitäytetyssä veroilmoituksessa osassa Muut vähennykset kohdassa YEL- tai MYEL-maksut tai muut pakolliset eläkevakuutusmaksut.
  • Jos YEL-maksut ovat yritystoimintasi kirjanpidossa kuluina, ilmoita ne myös elinkeinotoiminnan veroilmoitukseen (veroilmoitus 5) vaiheessa Kulut kohtaan Muut vähennyskelvottomat kulut, sillä et voi tehdä vähennystä kahteen kertaan.

Lue ohjeet:

Miten puoliso määritellään verotuksessa?
Esitäytetyn veroilmoituksen määräpäivät ja aikataulu
Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöohje

Katso myös

Tarkista aina pitääkö sinun maksaa YEL-maksuja. Voit selvittää asian työeläkevakuutusyhtiöstä tai oman alasi eläkekassasta, jos alalla toimii eläkekassa. Lisätietoa työeläke.fi-sivuilta.

Sivu on viimeksi päivitetty 31.7.2023