Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Yritysajoneuvon autoveroton käyttö

Jos asut vakituisesti Suomessa ja työpaikkasi sijaitsee ulkomailla, voit käyttää työnantajasi omistamaa ajoneuvoa verottomasti Suomessa työtehtäviesi hoitamiseen. Ajoneuvon käyttö asunnon ja työpaikan välisiin matkoihin ei ole työtehtävien hoitamista.

Verottoman käytön edellytykset

Jos asut vakituisesti Suomessa, voit käyttää yritysajoneuvoa verottomasti näillä ehdoilla:

  • työpaikkasi sijaitsee ulkomailla
  • ajoneuvo on rekisteröity pysyvästi työpaikkasi sijaintivaltioon
  • ajoneuvo on työnantajasi omistuksessa tai hallinnassa
  • käytät ajoneuvoa Suomessa enintään 3 vuorokautta yhtäjaksoisesti
  • käytät ajoneuvoa Suomessa vain työtehtävien hoitamiseen
  • viet ajoneuvon takaisin työpaikkasi sijaintivaltioon kunkin työtehtävän päätyttyä.

Jos asut vakituisesti ulkomailla, lue ohje: Ajoneuvon veroton käyttö, kun asut ulkomailla ja työskentelet Suomessa (esimerkiksi rajatyöntekijä).

Tee ajoneuvon verottomasta käytöstä ilmoitus

Anna ajoneuvon verottomasta käytöstä ilmoitus ennen kuin otat ajoneuvon käyttöön Suomessa. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä erikseen jokaisesta käyttökerrasta, vaan voit tehdä ilmoituksen vuodeksi kerrallaan.

Kun teet ilmoituksen OmaVerossa, saat siitä Verohallinnolta heti vahvistuskirjeen OmaVeroon. Kirjeessä vahvistetaan ilmoituksen vastaanotto, ja voit tulostaa sen ajoneuvon käyttöä varten. Valitse välilehti Yhteydenpito ja sen jälkeen kohdasta Päätökset ja kirjeet linkki Avaa päätökset ja kirjeet. Kirje lähetetään sinulle myös postitse.

Pidä vahvistuskirje verottoman käytön ilmoituksesta mukana ajoneuvossa joko paperisena tai mobiililaitteella saatavissa. Esitä se tarvittaessa poliisille tai Tullille.

Anna ajoneuvosta uusi verottoman käytön ilmoitus, jos käytät ajoneuvoa vahvistuskirjeeseen merkityn käytön päättymispäivän jälkeen. Tee uusi ilmoitus myös silloin, jos aiemmin ilmoittamiisi tietoihin tulee muutoksia. 

Huomioi! Vahvistuskirje ei ole Verohallinnon antama hyväksyntä siitä, että verottoman käytön edellytykset täyttyisivät. Selvitä aina etukäteen, onko verottomalle käytölle perusteita. Jos perusteita ei ole, ajoneuvon käyttö on verollista. Voit hakea Verohallinnolta ennakkoratkaisun siitä, miten autoverolakia sovelletaan ajoneuvon verotukseen. Lue lisää ennakkoratkaisun hakemisesta.

Voit ilmoittaa verottomasta käytöstä OmaVerossa tai paperilomakkeella. OmaVero aukeaa Omat verolajit -välilehdelle. Valitse välilehti Veroasiat ja sen jälkeen kohdasta Autovero linkki Autoveron toiminnot. Valitse seuraavaksi linkki Ilmoitus verottomasta käytöstä.

Tee ilmoitus OmaVerossa

Jos et voi tehdä ilmoitusta OmaVerossa, voit tehdä verottoman käytön ilmoituksen lomakkeella 1240 (Ilmoitus ulkomaisen työnantajan ajoneuvon käytöstä työtehtäviin). Saat ilmoittamaasi osoitteeseen vahvistuksen postitse.

Miten työsuhde- ja yritysajoneuvo eroavat toisistaan?

Yritysajoneuvoa voi käyttää autoverotta vain työtehtävien hoitamiseen. Työsuhdeajoneuvoa voi käyttää työtehtävien hoitamiseen sekä omiin ajoihin. Lue lisää työsuhdeajoneuvosta.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.4.2024