Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Ajoneuvon veroton käyttö: huolto, esittely, tutkimus, autoalan käyttö ym.

Ajoneuvoa voi käyttää Suomessa verottomasti, jos:

  • ajoneuvo tuodaan Suomeen vain huoltoa, korjausta tai muuta käsittelyä varten tai ajoneuvoa siirretään näiden toimenpiteiden takia Suomessa lyhyitä matkoja
  • ajoneuvoa käytetään vain kokeiluun, esimerkiksi ajoneuvon teknisten ominaisuuksien mittaamiseksi ja selvittämiseksi
  • ajoneuvoa käytetään vain tutkimuskäyttöön
  • ajoneuvoa käytetään vain tyyppihyväksynnän suorittamista varten
  • ajoneuvoa siirretään ajamalla tuontipaikalta muualle Suomeen tai vientipaikalle.

Verohallinto voi yksittäistapauksissa hyväksyä ajoneuvon lyhytaikaisen verottoman käytön myös muussa vastaavassa tilanteessa.

Anna ajoneuvosta verottoman käytön ilmoitus

Ajoneuvon maahantuojan tai käyttöönottajan pitää ilmoittaa Verohallinnolle verottomasta käytöstä ennen kuin käyttö alkaa.

Tee verottoman käytön ilmoitus OmaVerossa

OmaVero aukeaa Omat verolajit -välilehdelle. Valitse Kaikki verolajit -välilehti ja sieltä Autoveron toiminnot. Valitse sen jälkeen linkki Ilmoitus verottomasta käytöstä.

Kun olet lähettänyt ilmoituksen OmaVerossa, saat Verohallinnolta kirjeen, jossa vahvistetaan ilmoituksen vastaanotto. Saat vahvistuskirjeen heti OmaVeron postilaatikkoon, josta voit tulostaa sen. Kirje lähetetään sinulle myös postitse.

Pidä vahvistuskirje mukana ajoneuvossa ja esitä se tarvittaessa poliisille tai Tullille.

Huom.! Vahvistus ei ole hyväksyntä verottoman käytön edellytyksistä. Varmista aina etukäteen, että autoa käytetään vain verottomaan tarkoitukseen. Jos verottomuuden perusteita ei ole, ajoneuvon käyttö on verollista. Voit hakea Verohallinnolta ennakkoratkaisun siitä, miten autoverolakia sovelletaan ajoneuvon verotukseen. Lue lisää ennakkoratkaisun hakemisesta.

Jos et voi tehdä ilmoitusta OmaVerossa, voit tehdä verottoman käytön ilmoituksen lomakkeella 1225 (Ilmoitus ajoneuvon käyttöönotosta - Veroton käyttö). Saat ilmoittamaasi osoitteeseen vahvistuksen postitse.

Sivu on viimeksi päivitetty 8.4.2022