Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Nästan en halv miljon personer får den förhandsifyllda skattedeklarationen i MinSkatt i dag – kontrollera den och komplettera de inkomster och avdrag som saknas

Skatteförvaltningens meddelande, 23.2.2023

Firmaföretagare och jordbruksidkare med makar eller makor är de första som får den förhandsifyllda skattedeklarationen. För dem är den sista dagen för att kontrollera skattedeklarationen den 3 april. Övriga får sin förhandsifyllda skattedeklaration i mars–april och den utsatta dagen för dem infaller i maj.

I dag kommer de förhandsifyllda skattedeklarationerna för firmaföretagare, jordbruksidkare och deras makar eller makor till MinSkatt för att kompletteras. Sammanlagt handlar det om cirka 450 000 personer.

Den förhandsifyllda skattedeklarationen ska kontrolleras noggrant och vid behov ska uppgifter som saknas kompletteras. Skatteförvaltningen får många uppgifter automatiskt men en del av inkomsterna och avdragen ska anges själv.

- Det lönar sig att kontrollera att avdragen antecknats rätt i den förhandsifyllda skattedeklarationen. Finns det behov av att ändra exempelvis avdraget för arbetsrum eller resekostnader efter coronaåren? Och om något avdrag du har rätt till för 2022 saknas i skattedeklarationen är det nu dags att ange uppgiften, påminner överinspektör Petri Manninen på Skatteförvaltningen.

Det går ännu inte att ansöka om elavdrag i den skattedeklaration som fylls i nu, eftersom elavdraget inte gällde i fjol.

Om en person uppskattar att hens kostnader för elenergin överstiger 2 000 euro för januari–april 2023 kan hen beställa ett nytt skattekort och i ansökan ange kostnaderna för elenergin. Det går också att ansöka om elavdrag i skattedeklarationen för år 2023 som fylls i på våren 2024.

Deklarera inkomster som saknas, till exempel av uthyrning eller virtuella valutor

Det kan också hända att den förhandsifyllda skattedeklarationen saknar en del av inkomsterna för 2022.

– Om någon har fått hyresinkomster av att exempelvis hyra ut bostad eller båt eller av att handla med kryptovalutor måste inkomstuppgifterna läggas till skattedeklarationen, säger Manninen.

Den förhandsifyllda skattedeklarationen kommer senare hem per post till kunder som inte har avstått från den papperspost som Skatteförvaltningen skickar. Postgången kan ännu fördröjas på grund av strejken som slutat på tisdagen. 

Det går att avstå från pappersposten från Skatteförvaltningen genom att ta i bruk Suomi.fi-meddelanden. Efter det får personen ett e-postmeddelande alltid när det finns nya skatteärenden i MinSkatt.

Firmaföretagare: kom också ihåg skattedeklarationen för näringsverksamhet

Firmaföretagare ska under vårens lopp fylla i två skattedeklarationer: den personliga förhandsifyllda skattedeklarationen och skattedeklarationen för näringsverksamhet. Den utsatta dagen för båda två är den 3 april.

Skattedeklarationen för näringsverksamhet som gäller företagsverksamheten ska alltid lämnas in, oberoende av om det bedrivits företagsverksamhet eller inte.

– Firmaföretagare kan göra olika avdrag i företagets beskattning och dessa minskar på den beskattningsbara inkomsten för företaget. Det går att dra av till exempel hyra för arbetslokal, bilkostnader som anknyter till företagsverksamheten samt kostnader för maskiner och anordningar som skaffats för företagsverksamheten, säger Manninen.

Skatteförvaltningen drar automatiskt av förluster för tidigare år och företagaravdraget.

Jordbruksidkare: skattedeklarationen för jordbruk måste alltid lämnas in

Jordbruksidkare får från Skatteförvaltningen både en personlig förhandsifylld skattedeklaration och en skattedeklaration för jordbruk – de flesta får också en skattedeklaration för skogsbruk. Den utsatta dagen för alla dessa är den 3 april.

Jordbruksidkarna ska ansöka om återbäring av energiskatt senast den 28 februari. I slutet av februari ska också mervärdesskattedeklarationen lämnas och mervärdesskatten betalas om skatteperioden för jordbruksidkaren är ett år.

Skattedeklarationen för jordbruk ska lämnas in även om ingen verksamhet bedrivits 2022. Den utsatta dagen för skattedeklarationen för jordbrukssammanslutningar och skattedeklarationen för endast skogsbruk är den 28 februari.

I år får jordbruksidkarna för första gången skattedeklarationsblanketterna endast i elektroniskt format till MinSkatt.

– I fjol fyllde nästan 70 procent av jordbruksidkarna i sin skattedeklaration elektroniskt, och den elektroniska blanketten fick god respons på tydligheten. Om någon ändå fortfarande vill skicka skattedeklarationen för jordbruk på papper går det att skriva ut pappersblanketten på skatt.fi eller beställa blanketten per telefon, säger Manninen.

FAKTA: Lämna din skattedeklaration senast dessa datum

28.2.2023

  • Skattedeklarationen för skogsbruk för de skogsägare som inte bedriver jordbruk eller näringsverksamhet
  • Skattedeklarationen för jordbruk för jordbrukssammanslutningar
  • Mervärdesskattedeklarationen och betalningen av skatten om skatteperioden är ett kalenderår
  • Ansökan om återbäring av punktskatt på energiprodukter inom jordbruket

3.4.2023

  • Den förhandsifyllda skattedeklarationen för personliga inkomster för firmaföretagare, jordbruksidkare samt deras makar och makor.
  • Skattedeklarationen för jordbruk
  • Skattedeklarationen för skogsbruk: skogsägare som även bedriver jordbruks- eller näringsverksamhet
  • Skattedeklarationen för näringsverksamhet

9.5.2023

  • Den första utsatta dagen för den förhandsifyllda skattedeklarationen för löntagare och pensionstagare. Skattedeklarationerna för lön- och pensionstagare skickas för komplettering i tre omgångar.
  • Den utsatta dagen för privatpersoners fastighetsskattedeklarationer. Om det finns något att korrigera i fastighetsuppgifterna ska korrigeringarna lämnas senast denna dag. För de flesta privatpersoner infaller betalningsdagarna för fastighetsskatten 7.8.2023 och 6.10.2023.

16.5.2023

  • Den andra utsatta dagen för den förhandsifyllda skattedeklarationen för löntagare och pensionstagare.

23.5.2023

  • Den tredje utsatta dagen för den förhandsifyllda skattedeklarationen för löntagare och pensionstagare.

Tidigare om ämnet:

Kontrollera vårens viktiga datum för skattedeklarationer – skattedeklarationerna för jord- och skogsbruksidkare samt firmaföretagare finns redan nu i MinSkatt

Anvisningar för att fylla i skattedeklarationen:

Den förhandsifyllda skattedeklarationen – så här deklarerar du i MinSkatt eller på papper

Rörelseidkare eller yrkesutövare

Skattedeklaration för jordbruk

Distansarbete och avdrag

Sidan har senast uppdaterats 23.2.2023