Verokortti kesätöihin

Jos saat palkkaa, tarvitset aina verokortin. Ilman verokorttia työnantajan pitää tehdä palkastasi 60 %:n ennakonpidätys. Verokortin mukainen ennakonpidätys on alle 10 000 euron tuloilla yleensä 0 %. Työnantajasi tarvitsee verokortin tiedot, vaikka veroprosenttisi olisi nolla.

Kysy kesätyöpaikkasi esihenkilöltä, kuinka toimitat verokortin tiedot. Osa työnantajista saa verokortin tiedot suoraan meiltä Verohallinnosta, mutta joissakin työpaikoissa sinun pitää itse näyttää verokorttisi. Työnantajasi ohjeistaa oikean tavan. Ota huomioon, että verokortti tarvitaan hyvissä ajoin ennen ensimmäistä palkanmaksupäivää.

Verojen lisäksi työnantaja vähentää palkasta vakuutusmaksuja.

Mistä verokortin saa?

  • Lähetämme aina alkuvuodesta verokortin kaikille yli 15-vuotiaille ja tätä nuoremmille aiemmin palkkatuloa saaneille. Jos paperipostina saamasi verokortti on tallessa, voit käyttää sitä. Tarvittaessa voit skannata verokortin tai ottaa siitä esimerkiksi kuvan.
  • Löydät voimassa olevan verokorttisi aina myös OmaVerosta. Kirjaudu OmaVeroon verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos olet alle 18-vuotias, huoltajasi voivat tarvittaessa asioida OmaVerossa puolestasi. Lue ohje: Näin löydät palkan verokortin OmaVerosta.

Asumistuki, opintotuki ja verokortti

Asumistuki on verovapaa etuus. Siitä ei siis mene veroa, joten se ei myöskään vaikuta verokortin tulorajaan ja veroprosenttiin.

Opintotukeen kuuluvat esimerkiksi opintotukikuukausilta maksettava opintoraha ja opintolainan valtiontakaus.

Opintoraha on verotettavaa tuloa, ja se voi vaikuttaa myös verokortin veroprosenttiin. 

Jos haluat muuttaa verokorttia, tarvitset sitä varten arvion opintorahan määrästä vuoden aikana.

Lue lisää opintorahasta Kelan sivuilta.

Opintolainaa ei veroteta, joten se ei vaikuta verokortin tulorajaan.

Muuta verokorttia tarvittaessa

  • 1

    Saat uuden verokortin aina vuodenvaihteessa

    Verokortin veroprosentti kertoo, kuinka paljon maksat tulostasi veroa. Verokortti on voimassa koko vuoden tai siihen asti, kun tilaat uuden verokortin.

  • 2

    Muuta veroprosenttia tarvittaessa

    Jos tulosi tai vähennyksesi muuttuvat, veroprosenttisi on ehkä liian suuri tai pieni. Silloin sinun kannattaa muuttaa verokorttiasi. Voit muuttaa verokorttia niin monta kertaa kuin on tarpeen.

  • 3

    Tarkista esitäytetty veroilmoitus

    Vuoden päätteeksi Verohallinto kokoaa verotukseesi vaikuttavat tiedot verokortista ja muista lähteistä ja muodostaa niiden perusteella sinulle esitäytetyn veroilmoituksen. Tarkista veroilmoituksen tiedot ja korjaa ne tarvittaessa.

  • 4

    Lopullinen verotus: veronpalautusta vai mätkyt?

    Esitäytetyn veroilmoituksen ja siihen tekemiesi korjausten perusteella Verohallinto laskee maksettavien verojen ja maksujen yhteismäärän. Jos veroprosenttisi on ollut liian suuri, olet maksanut liikaa veroja, ja saat veronpalautusta. Jos veroprosenttisi on ollut liian pieni, joudut maksamaan jäännösveroa eli mätkyjä.

Ilmoita tilinumerosi

Ilmoita tilinumerosi OmaVerossa. Näin tieto on kunnossa mahdollista veronpalautusta varten. Katso ohjeet tilinumeron ilmoittamiseen.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.11.2024