Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Ennakkoilmoitus - Yksityishenkilö tilaa tai lähettää itselleen alkoholia tai tupakkaa ulkomailta

Jos hankit toisesta EU-jäsenvaltiosta omaan käyttöösi valmisteveronalaisia tuotteita, kuten alkoholia ja tupakkaa, jotka toinen yksityishenkilö tai ammattimainen elinkeinonharjoittaja kuljettaa puolestasi Suomeen, sinun on maksettava vastaanottamistasi tuotteista valmistevero Suomeen.   

Sinun pitää myös antaa Verohallinnolle ennakkoilmoitus Suomessa vastaanottamistasi tuotteista ja asetettava vakuus valmisteverojen maksamisesta. 

Mikä on ennakkoilmoitus?

Ennakkoilmoituksessa ilmoitat tuotteiden arvioidun vastaanottopäivän, tuotteiden määrän ja tuoteryhmän Verohallinnolle. Samalla saat tiedon vakuuden määrästä ja maksettavasta valmisteverosta (esimerkiksi tupakkaverosta tai alkoholiverosta). Vakuuden määrä on sama kuin valmisteveron määrä. Ennakkoilmoitus jää veroilmoituksen pohjaksi. Vakuus käytetään myöhemmin valmisteveroihin.

Mistä tuotteista ennakkoilmoitus pitää antaa?

Ennakkoilmoitus pitää antaa esimerkiksi

  • alkoholista ja alkoholijuomista
  • tupakkatuotteista, myös savukepaperista ja sähkösavukenesteistä.  
  • virvoitusjuomista
  • juomapakkauksista

Vakuus pitää asettaa alkoholi- ja tupakkatuotteista. Virvoitusjuomista, juomapakkauksista, savukepaperista ja sähkösavukenesteistä ei tarvitse maksaa vakuutta.

Milloin ennakkoilmoitus pitää antaa ja vakuus asettaa?

Ennakkoilmoitus pitää antaa ennen tuotteiden lähettämistä tai kuljetuksen aloittamista. Voit antaa ennakkoilmoituksen jo ennen tuotteiden tilaamista tai vasta sen jälkeen. 

Myös vakuus pitää maksaa ennen tuotteiden lähettämistä tai kuljetuksen aloittamista.

Miten ennakkoilmoitus annetaan ja vakuus maksetaan?

Anna ennakkoilmoitus OmaVerossa ja laske samalla vakuus. Vakuuden voit halutessasi maksaa OmaVerossa, mutta sen voi myös maksaa pankkiin erikseen.

Ennakkoilmoitukseen pitää täyttää muun muassa tiedot tilattavista tai lähetettävistä tuotteista. OmaVero laskee vakuuden määrän antamiesi tietojen perusteella.

Näin annat ennakkoilmoituksen ja asetat kertaluonteisen vakuuden OmaVerossa - henkilöasiakas

Siirry OmaVeroon

Ennakkoilmoituksen voi tehdä myös paperilomakkeella.

Valmisteverotuksen paperille tulostettavat lomakkeet

Jos ennakkoilmoitus unohtuu

Jos jätät ennakkoilmoituksen tekemättä, seurauksena voi olla laiminlyöntimaksu.

Huomaathan, että esimerkiksi alkoholiveroon ja virvoitusjuomaveroon liittyy usein juomapakkausvero. Siitäkin pitää tehdä ennakkoilmoitus. Sinun pitää siis tehdä kaksi erillistä ennakkoilmoitusta. Juomapakkauksista ei kuitenkaan tarvitse maksaa vakuutta.

Lue lisää: Alkoholin tilaaminen ulkomailta

Etäostosta on kysymys, kun yksityishenkilö hankkii omaan käyttöönsä toisesta EU-maasta kulutukseen luovutettuja tuotteita ja järjestää itse niiden kuljetuksen Suomeen eikä myyjä mitenkään osallistuu kuljetuksen järjestämiseen. Etäostajan pitää maksaa valmisteverot.

Esimerkki: Suomalainen yksityishenkilö ostaa ruotsalaisesta verkkokaupasta alkoholitonta olutta. Hän tilaa oluille erikseen kuljetuksen toiselta yritykseltä, joka on itsenäinen, myyjästä erillinen kuljetusliike. Ostajan on annettava virvoitusjuomista ja juomapakkauksista ennakkoilmoitukset ennen kuin tuotteiden kuljetus Ruotsista Suomeen voi alkaa. 

Etämyynnissä toisessa EU-maassa sijaitseva yritys myy henkilöasiakkaalle tuotteita, jotka se kuljettaa hänelle Suomeen. Olennaista on se, että myyjä järjestää kuljetuksen tai osallistuu siihen jollain tavalla. Myyjän pitää maksaa valmisteverot. Lue lisää: Valmisteveron alaisten tuotteiden etämyynti Suomeen

Esimerkki: Virolainen etämyyjä lähettää asiakkaalleen long drink- ja cola-juomatilauksen. Alkoholijuomista on annettava ennakkoilmoitus ja asetettava kertaluonteinen vakuus. Virvoitusjuomista ja juomapakkauksista on annettava ennakkoilmoitus. Etämyyjän on annettava ennakkoilmoitukset ja asetettava vakuus ennen kuin hän lähettää tuotteet Virosta Suomeen. 

Valmistevero pitää maksaa ulkomailta tilattaessa aina, ellei sitten tuo juomia henkilökohtaisesti matkustajatuontina. Etämyynnissä verot maksaa myyjä tai myyjän veroedustaja, etäostossa ostaja. Käytännössä se, joka järjestää tuotteiden kuljetuksen, maksaa verot.

Lue lisää: Valmisteveron alaisten tuotteiden etämyynti Suomeen

Sivu on viimeksi päivitetty 8.4.2024