Verokortti

Jos tarvitset uuden verokortin, tulosta se verkosta. Veroprosenttia voit korottaa ilmoittamalla uuden prosentin työnantajalle. Sitä varten et tarvitse uutta verokorttia.

Tarkista, onko uusi verokortti tarpeen

Arvioi veroprosenttisi laskurilla (vero.fi/verolaskuri).

  • Tarvitset uuden verokortin (ns. muutosverokortti), jos tulorajaa pitää muuttaa tai prosenttia pienentää.
  • Veroprosentin korottamiseen et välttämättä tarvitse uutta verokorttia. Voit itse ilmoittaa työnantajalle tai muulle tulon maksajalle suuremman veroprosentin.

Asioi verkossa

Tulosta tai tilaa verkosta (vero.fi/verokortti)

Kirjaudu henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla.

Et voi tilata verokorttia verkosta, jos sinulla ei ole omia pankkitunnuksia tai kyseessä on ensimmäinen verokorttisi. Vanhemmat voivat tilata alaikäiselle lapselleen verokortin puhelimitse.

Muut tavat tilata verokortti

Selvitä tulotietosi ja vähennyksesi uutta verokorttia varten

Tarvitset kaikki seuraavat tiedot aina, kun haet uutta verokorttia:

  • Koko vuoden tulot arvioituna: Arvioi tulosi koko kalenterivuodelle. Erittele palkkatulot, eläkkeet ja etuudet. Etuuksista ja eläkkeistä ei saa samanlaisia vähennyksiä kuin palkkatuloista ja siitä syystä eri tuloilla on erilainen verokohtelu. Etuuksia ovat mm. työttömyys- ja äitiyspäivärahat sekä kotihoidontuki.
  • Vuoden alusta kertyneet tulot ja verot: Selvitä paljonko olet saanut tuloja tänä vuonna (eli 1.1. alkaen) ja paljonko tuloista on pidätetty veroa. Tulotiedot tarvitaan bruttona (summasta ei ole vähennetty veroja). Saadun tulon maksupäivä ratkaisee minkä vuoden tuloksi palkka tai muu tulo lasketaan. Jos esimerkiksi vuoden 2016 joulukuun palkka on maksettu 15.1.2017, se verotetaan vuoden 2017 tulona.
  • Tiedot tulevista vähennyksistä: Arvioi vähennyksesi eli mm. matkakulut, asuntolainan korot sekä ammattiyhdistyksen jäsenmaksut. Jos ilmoitat matkakulusi vuoden 2017 verokorttia varten, ne siirtyvät automaattisesti esitäytetylle veroilmoituksellesi.

Alkuvuoden tulotiedot saat viimeisimmästä palkkalaskelmastasi (tai muusta maksajalta saamastasi tositteesta) tai Kelan tai työttömyyskassan verkkopalveluista. Lainojen korkojen määrän voit selvittää verkkopankista tai pankista.

Katso ohjevideo verokortin tekemiseen (www.youtube.com)

 

Ennakkovero - Henkilöasiakas

Ennakkoveroa maksetaan yleensä vuokratuloista tai omaisuuden myyntivoitosta. Myös maanviljelijät ja yrittäjät maksavat tuloistaan ennakkoveroa.

Palkkatulon verokortti

Uuden verokortin veroprosentti riippuu alkuvuoden tuloista ja veroista. Valitse, haluatko palkkakausikohtaisen vai vuosikohtaisen tulorajan.

Verokortti usealle työnantajalle

Jos sinulla on monta työnantajaa, tarvitset sivutulon verokortin. Voit saada verkosta myös sellaisen sivutulon verokortin, jossa on sekä perus- että lisäprosentti.

Verokortti etuuksille

Etuuksia ovat muun muassa työttömyys- ja äitiyspäiväraha sekä kotihoidontuki. Etuuksista ei saa samanlaisia vähennyksiä kuin palkkatuloista. Siksi veroprosentti ei välttämättä pienene, vaikka etuudet ovat yleensä pienempiä kuin palkka.

Opiskelijan verokortti

Opintorahan määrä vaikuttaa myös palkan veroprosenttiin. Kela perii opintorahasta automaattisesti veron, joten opintorahaa varten et tarvitse verokorttia.

Eläketulon verokortti

Eläketuloa varten tarvitset eläketulon verokortin. Jos käyt eläkkeellä ollessasi töissä, tarvitset erillisen verokortin palkkaa varten.

Verokortti turvapaikanhakijalle

Kaikilla Suomessa töitä tekevillä pitää olla verokortti. Verokortin saat lähimmästä verotoimistosta.

Miten veroprosentti lasketaan?

Veroprosenttia varten kaikki vuoden tulot lasketaan yhteen. Tuloista tehdään lain mukaiset vähennykset, ja vero lasketaan jäljelle jäävästä määrästä. 

Työsuhde-edut

Työsuhde-edut (luontoisedut) verotetaan palkkana. Verohallinto antaa vuosittain päätöksen niiden arvosta. Työsuhde-etuja ovat esimerkiksi asunto-, puhelin- ja autoetu.

Työsuhteessa vai yrittäjä?

Jos saat maksun toiselle tekemästäsi työstä, maksu on joko työsuhteessa saatua palkkaa tai yrittäjän työkorvausta.

Katso myösSanasto

Sanastosta löydät keskeisimmät verotuksen termit.

A   B   E   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   Y

Sivu on viimeksi päivitetty 6.3.2017