Veronpalautuksiin liittyviä huijausviestejä liikkuu tekstiviesteinä. Lue lisää huijausviesteistä

Lisäennakolla täydennät veron määrää verovuodelle 2021

Jos verovuoden aikana maksamasi ennakonpidätys tai ennakkovero eivät riitä kattamaan verovuoden veroja, joudut maksamaan puuttuvan osan jäännösverona lopullisen verotuksen yhteydessä. Jos haluat maksaa puuttuvan osan jo aiemmin, hae lisäennakkoa. Lisäennakkoa maksamalla voit pienentää jäännösveron ja sille laskettavan koron määrää.

Henkilöasiakkailla (yksityishenkilöt, toiminimiyrittäjät) pienin mahdollinen lisäennakko on 170 euroa. Yhteisöillä pienin lisäennakko on 500 euroa. Tätä pienemmät summat pitää maksaa jäännösverona lopullisen verotuksen yhteydessä.

Milloin lisäennakkoa voi hakea?

Yhteisöt voivat hakea lisäennakkoa vasta, kun verovuosi on päättynyt. Henkilöasiakkaat (yksityishenkilöt, toiminimiyrittäjät) voivat hakea ja maksaa lisäennakkoa aina verovuoden joulukuusta verotuksen päättymiseen asti.

Yleisesti verovuoden aikana veroja ei voi täydentää lisäennakolla, vaan silloin täytyy hakea ennakkoveroa tai muutosta ennakkoveroon.

Henkilöasiakkailla verovuosi on sama kuin kalenterivuosi. Henkilöasiakkaat voivat maksaa lisäennakkoa ilman huojennettua viivästyskorkoa tammikuun loppuun asti.

Jos lisäennakon eräpäivä on tämän ajankohdan jälkeen, lasketaan sille huojennettua viivästyskorkoa. Lue lisää huojennetusta viivästyskorosta.

Jos toiminimiyrittäjillä tilikausi on muu kuin kalenterivuosi, verovuoteen kuuluvat kaikki ne tilikaudet, jotka päättyvät kalenterivuoden aikana.

Yhteisöasiakkailla verovuosi on yleensä tilikausi. Jos tilikausi ei ole kalenterivuosi, tilikauden päättymispäivä määrittää verovuoden. Verovuoteen kuuluvat kaikki ne tilikaudet, jotka päättyvät kalenterivuoden aikana. Yhteisöasiakkaat voivat maksaa lisäennakkoa ilman huojennettua viivästyskorkoa kuukauden ajan verovuoden päättymisestä.

Jos lisäennakon eräpäivä on tämän ajankohdan jälkeen, lasketaan sille huojennettua viivästyskorkoa. Lue lisää huojennetusta viivästyskorosta.

Näin haet ja maksat lisäennakkoa

Lisäennakosta on tehtävä hakemus ennen maksamista, jotta maksu kohdistuu oikealle verolle.

Ohje: Näin haet ennakkoveroa ja lisäennakkoa – yhteisöasiakas (osakeyhtiöt)

Katso ohjeet ja aikataulu (yksityishenkilö ja toiminimiyrittäjä)

Valitse jokin alla olevista vaihtoehdoista.

Vaihtoehto 1: Toimit OmaVerossa

Vaihtoehto 2: Soitat palvelunumeroon

  • Soita puh. 029 497 000 /Verokortti ja ennakkovero (mpm/pvm).
  • Voit hakea ja maksaa lisäennakkoa aina 31.1.2022 asti ilman huojennettua viivästyskorkoa.
  • Lisäennakkoa voi hakea ja maksaa aina verovuoden 2021 verotuksesi päättymiseen asti. Jos lisäennakon eräpäivä on 31.1. jälkeen, lasketaan maksulle huojennettua viivästyskorkoa. Lue lisää huojennetusta viivästyskorosta.
  • Voit valita eräpäivän itse. 
  • Jos haet lisäennakon tietylle summalle, saat päätöksen ja maksutiedot heti OmaVeroon. 

Vaihtoehto 3: Toimit paperilla

Huomaa! Jos valitset lisäennakon eräpäiväksi kuukauden viimeisen päivän, Verohallinto käyttää kuukauden lopussa lisäennakon maksuksi muita maksuja tai palautuksia, joita ei ole siihen mennessä käytetty muille veroille.

Esimerkki: Maksat yrityksesi arvonlisäveroa maaliskuulta 1 000 euroa. Maaliskuun alvin eräpäivä on 12.5., mutta maksat alvin jo 20.4. Maksua ei kuitenkaan voi vielä käyttää maaliskuun arvonlisäveroon, koska se ei ole vielä erääntynyt. Maksu jää siis odottamaan eräpäivää.

Täydennät huhtikuussa yrityksesi tuloveroa 1 500 euron lisäennakolla. Valitset maksun eräpäiväksi 30.4. Maksun välittyminen Verohallinnolle kestää 1–2 päivää, joten maksu ei ehdi samana päivänä. Tämän takia 20.4. maksamasi 1 000 euron maksu käytetään 30.4. lisäennakkoon. Sinun pitää siis maksaa maaliskuun arvonlisävero uudestaan.

Kun 1 500 euron maksu tulee Verohallinnolle, maksusta käytetään 500 euroa lisäennakon yhä maksamatta olevaan loppuosaan. Osa käytetään huojennettuun viivästyskorkoon, joka on laskettu ajalle 1.2.–30.4. Jäljelle jäävä summa käytetään muihin tuloveroihin. Jos niitä ei ole, saat summan palautuksena.

Usein kysyttyä

Lisäennakon ja jäännösveron korko lasketaan eri tavalla. Jäännösverolle määrättävästä huojennetusta viivästyskorosta vähennetään 20 euroa, kuitenkin enintään koron määrä. Lisäennakolle määrättävästä huojennetusta viivästyskorosta ei tehdä tätä vähennystä. Jos vero on korkeintaan noin 1 200 euroa, niin voi olla edullisempaa maksaa vero jäännösverona. 

Esimerkki 1: Lisäennakon maksaminen on edullisempaa

Vuoden aikana maksamasi ennakkoverot ja ennakonpidätykset eivät ole riittäneet kattamaan koko vuoden tuloveroa. Saat verotuspäätöksen, jossa on maksettavaa jäännösveroa 10 000 euroa. Koska verotuksesi päättyy kesäkuussa, jäännösverolle lasketaan huojennettua viivästyskorkoa 1.2. alkaen. Korkoa lasketaan  jäännösveron ensimmäisen erän eräpäivään 1.8. asti. Huojennetun viivästyskoron määrä on 10 000 euroa x 182 päivää x 2 % / 365 = 99,73 euroa. Jäännösveron huojennetusta viivästyskorosta vähennetään 20 euroa, joten maksettavaksi jää  yhteensä 10 079,73 euroa.

Jos haet jäännösveron sijaan 10 000 euron lisäennakon esimerkiksi eräpäivälle 1. huhtikuuta, lisäennakolle lasketaan huojennettua viivästyskorkoa 10 000 euroa x 60 päivää x 2 % / 365 = 32,88 euroa. Huojennetulta viivästyskorolta voit välttyä kokonaan, jos maksat koko tarvittavan tuloveron joko verovuoden aikana tai kuukauden kuluessa sen jälkeen.

Esimerkki 2: Jäännösveron odottaminen on edullisempaa

Saat verotuspäätöksen, jossa on maksettavaa jäännösveroa 1 000 euroa. Koska verotuksesi päättyy kesäkuussa, jäännösverolle lasketaan huojennettua viivästyskorkoa 1.2. alkaen. Korkoa lasketaan jäännösveron ensimmäisen erän eräpäivään 1.8. asti. Huojennettu viivästyskorko olisi 1 000 euroa x 182 päivää x 2 % / 365 = 9,97 euroa. Koska korko on alle 20 euroa, sitä ei kuitenkaan tule maksettavaksi. Lopullinen jäännösvero on 1 000 euroa.

Jos haet jäännösveron sijaan lisäennakkoa eräpäivälle 1. kesäkuuta, lisäennakolle lasketaan huojennettua viivästyskorkoa 1.2. alkaen. Korkoa lasketaan lisäennakon eräpäivään asti. Korko on 1 000 euroa x 121 päivää x 2 % / 365 = 6,63 euroa. Joudut maksamaan yhteensä 1 006,63 euroa. Lisäksi joudut maksamaan summan aikaisemmin kuin jos olisit odottanut jäännösveron eräpäivään.

Jos maksat tuloveron viitenumerolla ilman, että olet hakenut sitä, maksu käytetään tuloveron (ennakkovero ja jäännösvero) erille eräpäivien mukaisessa järjestyksessä vanhimmasta uusimpaan.

Jos sinulla ei ole erääntynyttä tuloveroa, käytetään maksua muille erääntyneille veroillesi. Jos sinulla ei ole muita erääntyneitä veroja, palautetaan maksu ilmoittamallesi pankkitilille, ellei sinulla ole ulosotossa velkoja.

Jos maksat lisäennakon oma-aloitteisten verojen viitenumerolla, voit hakea maksusta palautusta OmaVerossa: Valitse välilehti Toiminnot ja sen jälkeen kohdasta Palautushakemukset linkki Palautuksen hakeminen, oma-aloitteiset verot. Ennen palautusta maksua voidaan käyttää erääntyneille veroillesi tai ulosotossa oleviin velkoihin.