Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Akta dig för en allmän missuppfattning om resekostnadsavdrag – i verkligheten beviljas avdraget enligt det billigaste fortskaffningsmedlet

Skatteförvaltningens meddelande, 15.4.2024

Ansök nu om avdrag för kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen för i fjol, alltså kontrollera den förhandsifyllda skattedeklarationen och komplettera den vid behov.

Många tror felaktigt att de i beskattningen kan göra ett resekostnadsavdrag enligt användningen av egen bil om bilen används för smidigare resor mellan hemmet och arbetsplatsen, behövs i arbetet eller den exempelvis krävs för att köra barnen till dagvården.

– Även om resan mellan hemmet och arbetsplatsen görs med personbil kan resekostnadsavdraget ansökas enligt det billigaste fortskaffningsmedlet. I allmänhet är kollektivtrafiken det billigaste fortskaffningsmedlet, säger överinspektör Minna Palomäki från Skatteförvaltningen.

Resan mellan hemmet och arbetsplatsen inkluderar inte transporten av barnen till vårdplatsen eller skolan.

Resekostnadsavdraget kan ansökas enligt användningen av egen bil om

  • inga alls kollektivtrafikmedel är tillgängliga
  • resan åt ett håll kräver en minst tre kilometers promenad, till exempel två kilometer till hållplatsen hemifrån och två km från ändpunkten till arbetsplatsen
  • väntetiden (alltså inte resetiden) under en tur-och-retur-resa är sammanlagt minst två timmar
  • resan börjar eller avslutas mellan klockan 00.00–05.00.

Kontrollera att de uppgifter som fyllts i automatiskt är rätt

Nu lönar det sig att kontrollera i den förhandsifyllda skattedeklarationen att uppgifterna om resekostnadsavdraget är rätt. Det är lättast att granska och komplettera den förhandsifyllda skattedeklarationen i MinSkatt.

De utsatta dagarna för den förhandsifyllda skattedeklarationen för lön- och pensionstagare är den 7, 14 och 21 maj.

– Skatteförvaltningen kan ha fyllt i resekostnader i skattedeklarationen redan färdigt på basis av ett ändringsskattekort. Var och en ansvarar för att kontrollera att uppgifterna i skattedeklarationen är rätt och att korrigera eventuella fel. Till exempel arbetsplatsen har kunnat bytas eller så har arbetet på distans ökat, säger Palomäki.

Resekostnadsavdraget kan endast ansökas för tiden i arbete, alltså inte till exempel för semestertid eller arbetslöshetsperioder.

I den förhandsifyllda skattedeklaration för 2023 som nu fylls i är självrisken för resekostnaderna 750 euro. Mindre resekostnader än detta lönar det sig alltså inte att deklarera.

Högst 8 400 euro i resekostnadsavdrag för 2023

Det går att ansöka om högst 8 400 euro i avdrag för kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen för i fjol.

Maximibeloppet av resekostnadsavdraget höjdes temporärt från 7 000 euro till 8 400 euro för åren 2022 och 2023.

För dem som får resekostnadsavdraget enligt användning av egen bil är avdraget 0,30 euro per kilometer. Avdraget för en bruksförmånsbil är 0,24 euro per kilometer.

Resekostnadsavdraget är det vanligast gjorda skatteavdraget. År 2022 drog 845 000 personer av resekostnadsavdrag i sin beskattning, och totalt 2,6 miljarder euro beviljades i avdrag från löneinkomster.

FAKTA: Skattedeklarationsvåren 2024

  • Tiden för att kontrollera och komplettera skattedeklarationen är nu inne för de flesta. De förhandsifyllda skattedeklarationerna för löntagare och pensionärer finns i MinSkatt.
  • För löntagare och pensionärer är de utsatta dagarna för att komplettera skattedeklarationen den 7, 14 och 21 maj. Den egna utsatta dagen visas i den förhandsifyllda skattedeklarationen.
  • I MinSkatt är det möjligt att komplettera skattedeklarationen ännu på den utsatta dagen. Om deklarationen lämnas på en pappersblankett ska blanketten vara framme hos Skatteförvaltningen på den egna utsatta dagen.
  • Den utsatta dagen för den förhandsifyllda skattedeklarationen för firmaföretagare, jord- och skogsbruksidkare samt deras makor och makar var den 2 april. Om du glömde att deklarera uppgifter ska du läsa anvisningarna här och agera genast.
  • Skatteförvaltningen skickar allt som allt 5,6 miljoner förhandsifyllda skattedeklarationer under våren.

Mer information till kunder:

Resekostnader

Förhandsifylld skattedeklaration

Tidigare om ämnet:

Har du i fjol låtit utföra arbete som berättigar till hushållsavdrag? Ansök nu om skatteförmån för bland annat vårdarbete, städning eller renovering

Skatteförvaltningen påminner dem som deklarerar både i MinSkatt och på papper: alla skattedeklarationsärenden kan skötas i MinSkatt

Skatteförvaltningen lade mer än 5 miljoner i inkomsttillägg för OnlyFans-innehållsproducenter för år 2023 – övervakningen av innehållsproduktionen på plattformar fortsätter i år

Sidan har senast uppdaterats 15.4.2024