Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Har du i fjol låtit utföra arbete som berättigar till hushållsavdrag? Ansök nu om skatteförmån för bland annat vårdarbete, städning eller renovering

Skatteförvaltningens meddelande, 10.4.2024

Hushållsavdraget är ett av de vanligast gjorda skatteavdragen. Cirka en halv miljon personer ansökte om avdraget för 2022. Det går att ansöka om avdrag för arbeten som en låtit utföra i fjol genom att komplettera den egna förhandsifyllda skattedeklarationen nu.

Uppskattningsvis cirka en halv miljon personer ansöker i vår om hushållsavdrag i beskattningen för 2023. Ansökan om hushållsavdrag görs genom att komplettera den förhandsifyllda skattedeklarationen vars utsatta dag för de flesta lön- och pensionstagare infaller den 7, 14 eller 21 maj. Den egna utsatta dagen framgår av den förhandsifyllda skattedeklarationen.

Det går att få hushållsavdrag för vanliga hushålls-, omsorgs- och vårdtjänster eller för de underhålls- eller ombyggnadsarbeten som köps till hemmet eller fritidsbostaden. Sådana tjänster och arbeten är till exempel städning, barnpassning eller renovering. Det går också att få avdrag om arbetet köps till de egna föräldrarna.

– Till skillnad från många andra skatteavdrag minskar hushållsavdraget beloppet av den skatt som ska betalas, inte beloppet av den beskattningsbara inkomsten. Därför kan exempelvis de som köpt mycket vårdarbete tack vare hushållsavdraget spara till och med 3 500 euro i skatter, säger överinspektör Petri Manninen från Skatteförvaltningen.

År 2022 deklarerades det 1,5 miljarder euro i sådana kostnader till Skatteförvaltningen som berättigar till hushållsavdrag.

Så här mycket hushållsavdrag kan du få

Det kan beviljas upp till 3 500 euro i hushållsavdrag för dem som låtit utföra hushålls-, omsorgs- eller vårdarbete eller har avstått från oljeuppvärmning. I fråga om dessa arbeten går det att få 60 procent i skatteavdrag för arbetets andel, om arbetet köps av ett företag.

I fråga om andra renoveringar än avstående från oljeuppvärmning går det att som hushållsavdrag få 40 procent av arbetets andel men visserligen högst 2 250 euro.

Från och med ingången av 2024 kan hushållsavdrag också fås för fysio- och ergoterapi i hemmet. Den skattedeklaration som fylls i nu i vår gäller året 2023 och inget hushållsavdrag kan fås för fysio- och ergoterapikostnader för året 2023.

Hushållsavdraget har 100 euro i självrisk.

Till och med 70 000 personer deklarerade en del av skattedeklarationsuppgifterna på papper och en del i MinSkatt

Det lättaste sättet att ansöka om hushållsavdrag är att på sin förhandsifyllda skattedeklaration i MinSkatt lämna uppgifterna om det arbete som personen låtit utföra. I skattedeklarationen ska den avdragssökande anteckna uppgifterna om utföraren av arbetet, det betalade beloppet inklusive momsen och arbetets andel av det betalade beloppet.

I fjol deklarerade till och med 70 000 personer en del av skattedeklarationsuppgifterna i MinSkatt men någon viss sak på pappersblanketter. Hushållsavdraget var ett av de vanligaste uppgifterna som lämnats på en pappersblankett.

– Vi vill påminna dem som har digitala kunskaper och som deklarerar både i MinSkatt och på pappersblanketter att det också lönar sig att deklarera hushållsavdraget i MinSkatt, säger Manninen.

Bilagor till skattedeklarationen ska inte skickas till Skatteförvaltningen utan dem ska var och en bevara själv. Skatteförvaltningen ber om dem vid behov.

En del av kunderna har hushållsavdragsuppgifterna automatiskt i skattedeklarationen

I vår har den förhandsifyllda skattedeklarationen för fler än sex tusen personer automatiskt de uppgifter som behövs för att ansöka om hushållsavdrag. Uppgifterna har kommit direkt till skattedeklarationen från tjänsteleverantören.

Vid ingången av 2023 tog Skatteförvaltningen i bruk ett programmeringsgränssnitt via vilket uppgifterna överförs till Skatteförvaltningen från tjänsteleverantören, såsom ett företag som erbjuder vårdtjänster eller städning.

Tills vidare är det endast en handfull med företag som använder hushållsavdragsgränssnittet, alltså de flesta kunder som ansöker om hushållsavdrag ska fortfarande deklarera avdraget själv.

När de företag som erbjuder tjänster som berättigar till hushållsavdrag i framtiden alltmer övergår till att använda hushållsavdragsgränssnittet, underlättar det deklarationen för många kunder. För många äldre personer är hushållsavdraget nuförtiden den enda ändringen i den förhandsifyllda skattedeklarationen, säger ICT-sakkunnig Mika Hyyrynen från Skatteförvaltningen.

Hushållsavdragsuppgifterna visas också färdigt i den förhandsifyllda skattedeklarationen om personen har deklarerat dem i en ansökan om skattekort. Alla de uppgifter som finns färdigt i skattedeklarationen ska kontrolleras.

Stora kostnader för elenergi i början av 2023? Ansök om elavdrag

Det går dessutom att få ett elavdrag för i fjol om de totala kostnaderna för elenergin under januari–april 2023 översteg 2 000 euro. Ett elavdrag kan beviljas för elenergikostnaderna för den stadigvarande bostaden.

Avdraget är 60 procent av de kostnader som överstiger 2 000 euro, högst 2 400 euro per stadigvarande bostad. Elavdraget och de övriga hushållsavdragen har en gemensam självrisk på 100 euro.

Det har varit möjligt att ansöka om elavdraget redan tidigare i samband med ansökan om skattekort genom att uppskatta elenergikostnaderna för januari–april 2023. I en sådan situation ska de uppskattade kostnaderna i skattedeklarationen korrigeras till de förverkligade kostnaderna.

– Det är visserligen möjligt att ansöka om ett elavdrag för i fjol i skattedeklarationen även om du inte har lämnat uppgifter om höga elenergikostnader tidigare för skattekortet, säger Manninen.

Elavdraget anges i MinSkatt i samband med hushållsavdragen.

FAKTA: Skattedeklarationsvåren 2024

  • Tiden för att kontrollera och komplettera skattedeklarationen är nu inne för de flesta.
  • De förhandsifyllda skattedeklarationerna för löntagare och pensionärer finns i MinSkatt.
  • För löntagare och pensionärer är de utsatta dagarna för att komplettera skattedeklarationen den 7, 14 och 21 maj. Den egna utsatta dagen visas i den förhandsifyllda skattedeklarationen.
  • I MinSkatt är det möjligt att komplettera skattedeklarationen ännu på den utsatta dagen. Om deklarationen lämnas på en pappersblankett ska blanketten vara framme hos Skatteförvaltningen senast på den egna utsatta dagen.
  • I april påminner Skatteförvaltningen 20 000 personer om att komplettera den förhandsifyllda skattedeklarationen i MinSkatt i stället för på pappersblanketter. Textmeddelandet kommer från avsändaren Vero Skatt och på grund av informationssäkerheten innehåller det inga länkar.
  • Den utsatta dagen för den förhandsifyllda skattedeklarationen för firmaföretagare och jordbruksidkare samt deras makor och makar var den 2 april. Om du glömde att deklarera uppgifter ska du läsa anvisningarna här och agera genast.
  • Skatteförvaltningen skickar allt som allt 5,6 miljoner förhandsifyllda skattedeklarationer under våren.

Mer information till kunder:

Hushållsavdrag

Elavdrag

Förhandsifylld skattedeklaration

Senior, så här sköter du dina skatteärenden i MinSkatt (för tillfället endast på finska)

Sidan har senast uppdaterats 10.4.2024