Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys tarkoittaa helpotusta veroihin. Kotitalousvähennystä saat, kun ostat esimerkiksi näitä töitä kotiisi: siivous, lastenhoito, asunnon remontit ja tietokoneiden asennukset. Kotitalousvähennystä saat myös töistä vapaa-ajan asunnollasi. 

Haluatko ilmoittaa kotitalousvähennyksen?

Lue ohjeet: näin ilmoitat kotitalousvähennyksen

Kotitalousvähennys 2019

Vuonna 2019 kotitalousvähennyksen maksimi on 2 400 euroa. Omavastuu on 100 euroa vuodessa.

Millaisesta työstä vähennyksen saa?

Mitä ehtoja kotitalousvähennykselle on?

Mistä töistä kotitalousvähennyksen saa?

Kuinka paljon vähennystä voi saada?

Vuonna 2020 kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa. Saat maksimimäärän, kun yritykselle maksamasi laskun loppusummassa on 5 875 euroa työn osuutta. Omavastuu on 100 euroa vuodessa. 

Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta. Et saa kotitalousvähennystä esimerkiksi tarvikkeista tai matkakuluista. Kun yrittäjä lähettää sinulle laskun töistä, laskussa täytyy olla erittely. Erittelystä näet, mikä on työn hinta. Sen jälkeen voit hakea kotitalousvähennystä työn hinnasta.

Voinko jakaa vähennyksen puolisoni kanssa?

Voit jakaa vähennyksen puolisosi kanssa. Silloin voitte saada yhteensä 4 500 euroa kotitalousvähennystä. Molempien täytyy kuitenkin maksaa omavastuu, joka on 100 euroa. Jos perhe maksaa remontti- tai kotitöistä alle 5 875 euroa, vain yhden perheenjäsenen kannattaa hakea kotitalousvähennystä. Silloin maksatte omavastuun vain yhden kerran. 

Jos maksat veroja hyvin vähän, vähennystä ei aina voi tehdä. Silloin voimme hyvittää kotitalousvähennyksen aviopuolisosi verotuksessa. Samoin jos kotitalousvähennys ylittää maksimin, hyvitämme kotitalousvähennyksen aviopuolisollesi. Silloin puolisosi verot vähenevät. Tämä tapahtuu automaattisesti.

Näin lasket kotitalousvähennyksen määrän

Kun maksat työstä yritykselle: Tarkista ensin, että yritys on ennakkoperintärekisterissä. Katso seuraavaksi laskusta, kuinka paljon maksoit yritykselle työstä. Varmista, että työn osuudessa on mukana arvonlisävero. Kotitalousvähennys lasketaan työn arvonlisäverollisesta hinnasta. Kotitalousvähennys on 40 % tästä hinnasta. Näin saamastasi luvusta vähennetään kuitenkin omavastuu eli 100 euroa. Tulos on kotitalousvähennyksesi määrä.

Esimerkki: Saat maksimimäärän eli 2 250 euroa kotitalousvähennystä, kun maksat yritykselle työstä 5 875 euroa.
5 875 euroa x 40 % – omavastuu 100 euroa = 2 250 euroa.

Jos palkkaat työntekijän, laskutapa on vähän erilainen: Voit vähentää 15 % maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut. Vähennä myös omavastuu 100 euroa. Sen jälkeen saat summan, jonka saat kotitalousvähennystä. Maksimi on silloinkin 2 250 euroa.

Usein kysyttyä

Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen.

Vähennys myönnetään siltä vuodelta, jona olet maksanut yrityksen laskun tai työntekijän palkan ja palkan sivukulut. Jos esimerkiksi remontti ajoittuu vuodenvaihteeseen, voit hyödyntää kotitalousvähennystä kahtena eri verovuotena maksettujen laskujen mukaan. Omavastuuosuus vähennetään molempina vuosina.

Kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Useimmat muut vähennykset tehdään ansiotuloista ennen kuin vero lasketaan, joten niiden rahallinen vaikutus on pienempi kuin kotitalousvähennyksen.

Jos verot eivät riitä kattamaan koko kotitalousvähennystä, vähentämättä jäänyttä osaa ei voi siirtää seuraaville vuosille.

Henkilöasiakkaan veroilmoitus OmaVerossa (19.3.2020)