Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Statistik: Personer i åldern 18–39 öppnade 57 procent av alla aktiesparkonton under det första året

Skatteförvaltningens meddelande, 13.4.2022

Under år 2020 placerade 100 000 finska skattebetalare totalt en miljard euro på sitt aktiesparkonto. Det var särskild unga vuxna som öppnade ett aktiesparkonto. I Skatteförvaltningens statistikdatabas finns det nu uppgifter per åldersgrupp, kön, inkomstklass och region om vilka det var som öppnade ett aktiesparkonto när det blev möjligt år 2020.

– Det går inte att överföra tidigare ägda placeringar på ett aktiesparkonto. Det kan vara orsaken till att just unga varit intresserade av aktiesparkontot. De har nödvändigtvis ännu inte haft några placeringar och därmed har de kunnat öppna ett konto utan att tänka på tidigare aktieinnehav, berättar överinspektör Matti Luokkanen på Skatteförvaltningen.

Bland dem som till exempel fått dividender av börsbolag ligger tyngdpunkten mer på äldre åldersklasser.

Allt som allt var intresset för ett aktiesparkonto behärskat under det första året. Två procent av alla finländare öppnade ett aktiesparkonto. Medan en dryg halv miljon personer, det vill säga cirka 10 procent av finländarna, fick dividender av börsbolag utanför ett aktiesparkonto samma år.

– Vi ska visserligen komma ihåg att Skatteförvaltningens statistik nu endast gäller det första året då det var möjligt att öppna ett aktiesparkonto. Först de kommande åren visar hur stor popularitet aktiesparkontot uppnår som en placeringsform, säger Luokkanen.

Av bilden framgår att ju äldre öppnaren av ett aktiesparkonto var desto mer pengar satt hen på kontot. Mest aktiesparkonton öppnade 18–29-åringar (29 530 öppnade aktiesparkonton), andra mest 30–39-åringar (28 916 öppnade aktiesparkonton).

Det genomsnittliga överförda beloppet på ett aktiesparkonto var 9 546 euro

Ju äldre personer det är fråga om desto mer pengar överförde de på aktiesparkontot. Den genomsnittliga penningprestationen på ett aktiesparkonto som över 80-åringar gjorde var knappa 26 000 euro. På konton för minderåriga överfördes i genomsnitt mindre än 4 000 euro.

– Minderårigas aktiesparkonton är sannolikt öppnade av föräldrar eller mor- eller farföräldrar. De som öppnat ett konto som present till en minderårig har eventuellt beaktat att det skattefritt går att donera mindre än fem tusen euro under en period på tre år, säger Luokkanen.

Aktiesparkontona lockar dem som har mindre inkomster mer än andra sätt att placera

Inkomstklasserna med högre inkomster framhävdes mindre bland dem som öppnat ett aktiesparkonto än i andra placeringsformer år 2020.

– Begränsningen av det maximala beloppet av överföringar på aktiesparkonton till 50 000 euro leder till att förmögna inte kan använda kontot som sitt huvudsakliga verktyg för placering, berättar Luokkanen.

I slutet av 2020 ägdes hälften av förmögenheten på aktiesparkontona av sådana placerare som tjänade mindre än 60 000 euro om året. Under samma år utgjorde de som tjänade mindre än 60 000 euro om året en tredjedel (33 %) av alla som fick dividender av börsbolag.

Nästan hälften av aktiesparkontona öppnades i Nyland

I Nyland öppnades det mest aktiesparkonton. Nylänningarna öppnade 46 procent av alla öppnade aktiesparkonton under 2020.

Under det första året var populariteten liten också i Nyland: endast tre procent av inkomsttagarna i landskapet öppnade ett aktiesparkonto.

Skatteförvaltningen har ännu inte statistik om hur mycket aktiesparkontots popularitet ökade år 2021. Skatteförvaltningen börjar lägga ihop statistik över förra året när den har behandlat och slutfört beskattningen av alla privatpersoner för 2021 senast vid utgången av oktober 2022.

Vad är ett aktiesparkonto?

  • Inom ett aktiesparkonto går det att köpa och sälja börsaktier utan att behöva betala skatt på enskilda försäljningar av värdepapper. Avkastningen på aktiesparkontot beskattas först när pengar tas ut från kontot.
  • Ett aktiesparkonto består av ett separat penningkonto och förvaringskonto för aktier. Högst 50 000 euro kan överföras på penningkontot, antingen på en gång eller i delar.
  • Aktiespararen får samtidigt endast ha ett aktiesparkonto.
  • Aktiesparkontot är endast avsett för aktier: på kontot går det inte att handla med exempelvis börsnoterade fonder eller placeringsfonder.
  • Gamla aktieinnehav kan inte överföras på aktiesparkontot.
  • Det blev möjligt att öppna ett aktiesparkonto vid ingången av 2020.
  • Skatteförvaltningen får uppgifterna för beskattningen om de pengar som tagits ut från aktiesparkontot automatiskt av bankerna. Uppgifterna visas färdigt på den förhandsifyllda skattedeklarationen. Placerarens uppgift är att kontrollera att uppgifterna på skattedeklarationen är rätt. Det går redan nu att i MinSkatt kontrollera uppgifterna om försäljningarna under år 2021. De utsatta dagarna infaller i maj.

Mer information:

Statistik

Aktiesparkonto

Sidan har senast uppdaterats 13.4.2022