Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Vinsten av en skraplott är skattefri endast för köparen av lotten

Nyhet, 5.1.2024

En person som köper Veikkaus Oy:s skraplotter ska från och med 2024 alltid identifiera sig när hen köper en lott, löser in en vinst eller deltar i en extra dragning som hänför sig till lotten. Identifieringen grundar sig på lotterilagen.

Den obligatoriska identifieringen påverkar också beskattningen av vinster av skraplotter om en vinst vill delas mellan flera personer.

En vinst som ges en annan person är en beskattningsbar gåva

Om en skraplott har köpts den 1 januari 2024 eller därefter kan endast personen som har identifierat sig vid köpet av lotten lösa in vinsten. I praktiken kan skraplotter inte längre köpas som gåvor. Vinsten är skattefri endast för köparen av lotten, alltså samma person som kan lösa in vinsten.

Om vinsten eller en del av den ges till en annan person ska mottagaren betala gåvoskatt för beloppet om dess värde är minst 5 000 euro eller mer.

På grund av förändringen har Skatteförvaltningen uppdaterat sitt ställningstagande i fråga om att dela lottovinster och andra lotterivinster mellan flera personer. Genom ställningstagandet ändras tidigare beskattningspraxis. Ställningstagandet gäller endast de skraplotter som är köpta den 1 januari 2024 eller därefter.

Läs mer

Sidan har senast uppdaterats 5.1.2024