Ansökan om återbäring av finsk källskatt på dividend-, ränte- och royaltyinkomst (annan än fysisk person, t.ex. samfund) – anvisning för blankett 6163r och bilageblankett 6167r

Användning av källskattekort under betalningsåret

Samfundet kan ansöka om källskattekort hos Skatteförvaltningen med blankett 6211r, elektroniskt i MinSkatt eller via tjänsten Ilmoitin.fi. Källskattekortet ska uppvisas för utbetalaren av inkomsten innan inkomsten betalas ut. Då kan betalaren ta ut rätt belopp av källskatt redan vid utbetalningen.

Om för mycket källskatt uppburits på dividend-, ränte- eller royaltyinkomsten kan samfundet begära att kontoförvaltaren redan under betalningsåret rättar källskatten genom att visa upp källskattekortet. Då behöver samfundet inte ansöka om återbäring av källskatt hos Skatteförvaltningen efter utbetalningsåret.

Efter utbetalningsåret kan den skattskyldige med blankett 6163r och den här anvisningen ansöka om återbäring av källskatt som tagits ut till ett för stort belopp.  För att ansöka om återbäring av källskatt behöver man inte ansöka om källskattekort.  

Allmänna instruktioner för ifyllning av blanketterna 6163r och 6167r

Denna blankettanvisning gäller blanketten för ansökan om återbäring av källskatt för begränsat skattskyldiga utländska samfund (blankett 6163r) och dess bilageblankett (6167r). Den detaljerade anvisningen för bilageblankett 6167r finns i slutet av denna anvisning. Bifoga bilageblanketten till blankett 6163r när du ansöker om återbäring för flera dividendposter.

Du hittar blanketterna på blankettbeskrivningssidan.

Innan du fyller i ansökan läs om beskattningen av dividender, räntor och royalties till begränsat skattskyldiga i den detaljerade skatteanvisningen.

Om du fyller i ansökningsblanketten på dator. Kontrollera innan du skriver ut blanketten att du har fyllt i uppgifterna rätt och att de syns i fältena. Kontrollera att textens formateringar inte ändras under utskriften.

Använd blankett 6163r bara om ett utländskt samfund ansöker om återbäring av källskatt för dividend-, ränte- eller royaltyinkomst som ett finskt bolag har betalat. En återbäringsansökan kan gälla endast ett inkomstslag åt gången. En enskild ansökan kan alltså gälla t.ex. endast dividendinkomst, men i samma ansökan kan ingå flera dividendposter eller dividendposter som betalats ut under olika räkenskapsperioder. Ifall ansökan gäller flera än en dividendpost bör bilageblankett 6167r användas.

Du kan också ansöka om återbäring av källskatt elektroniskt. Använd dessa blankettanvisningar också när du lämnar din ansökan elektroniskt. Den som lämnar en elektronisk ansökan kan vara antingen det utländska samfundet eller ett ombud som handlar på dennes vägnar.

Lämna en enskild elektronisk ansökan i MinSkatt. Efter att du loggat in ska du välja länken Anmäl eller begär uppgifter begränsat. Skatteförvaltningen tar också emot massansökningar via Ilmoitin.fi. Massansökan kan användas för att lämna in ansökningar för flera sökande på en gång. Uppgifterna levereras då i en och samma fil i XML-format.

Läs mer om hur du skickar elektroniska ansökningar om återbäring av källskatt.

Du kan inte använda blanketten 6163r i följande fall:

  • Om du är en fysisk person. Ansök om återbäring av källskatt för en fysisk person med blankett 6164r. Bilageblankett 6167r används dock som bilaga också till blankett 6164r.
  • Sökanden har ett fast driftställe i Finland. Om sökanden anses ha ett fast driftställe i Finland och inkomsterna hänförs till detta driftställe, ska inkomsterna och den uttagna källskatten deklareras på inkomstskattedeklarationen 6U. Läs mer om när ett fast driftställe anses uppstå.

  • Sökandens verkliga ledning finns i Finland. Om sökandens verkliga ledning finns i Finland, anses det utländska samfundet vara allmänt skattskyldigt i Finland och inkomsterna ska deklareras med inkomstskattedeklaration 6B. Läs mer om hur den verkliga ledningsplatsen ska fastställas.

  • Skatteförvaltningens blanketter är inte avsedda för finska samfund som ansöker om återbäring av utländsk källskatt. Återbäring av källskatt ska ansökas i den stat som har tagit ut källskatten.

Skatteförvaltningen betalar ut sådana källskatteåterbäringars vars sammanlagda belopp är minst 10 euro.

Ansökan om återbäring ska lämnas till Skatteförvaltningen inom tre år från utgången av det skatteår under vilket skatten har uttagits.

Exempel 1: Sökanden har mottagit dividend 1.6.2021. Eftersom det är möjligt att ansöka om återbäring av källskatt under de tre följande kalenderåren, ska ansökan om återbäring av källskatt vara framme hos Skatteförvaltningen senast 31.12.2024. Observera att om årets sista dag infaller på en lördag eller helgdag är den sista inlämningsdagen följande vardag.

Så här fyller du i och skickar din ansökan

Välj blankettens språk beroende på vilket språk du vill ha beslutet och eventuella begäranden om tilläggsutredningar på:

Fyll i alla blankettens penningbelopp i euro. Euro används också på beslutet som Skatteförvaltningen fattar.

Fyll i blanketten omsorgsfullt och skicka de bilagor som behövs så att din ansökan kan behandlas utan dröjsmål. I varje fält på blanketten ska du endast fylla i de uppgifter som efterfrågas i punkten. Till exempel adressen ska antecknas så att gatuadressen, postnumret och postkontoret anges i ett fällt för sig. Du kan också ange uppgifterna (t.ex. adress- eller bankuppgifter) med en dekal på blanketten, bara dekalen inte går över fältets kanter. Ett undantag är sökandens officiella namn: i namnfältet får texten eller dekalen vid behov gå över blankettfältets linjer.

Uppgifterna på ansökningsblanketten optiskt på Skatteförvaltningen, dvs. blanketten skannas och konverteras till digitalt format. Därför är det inte tillåtet att lägga till stämplar, text eller andra markeringar runt QR-koden som finns på ansökningsblanketten.

Om du skickar flera ansökningar på en gång, sätt ansökningsblanketten 6163r överst och bilagorna till din ansökan under ansökningsblanketten. Gör detsamma för varje ny ansökningsblankett och dess bilagor. På detta sätt förblir bilagorna kvar på rätt ansökan när de konverteras till elektroniskt format.

Du kan skriva ut ansökningsblanketten antingen som en- eller tvåsidig och om du vill kan du även fylla i den för hand. Skicka ansökan till adressen som står i övre kanten på blanketten. Du kan också lämna din ansökan på Skatteförvaltningens kontor, exempelvis till adressen Skatteförvaltningen, Skatteförvaltningens registratur, Vääksyvägen 4, 00510 Helsingfors.

Kom ihåg bilagorna och grunden för ansökan

Bifoga till ansökan:

  • Ett intyg över samfundets hemviststat för de dividendutbetalningsår som ansökan gäller eller i undantagsfall ett annat officiellt registreringsintyg (se Hemvistintyg).
  • En fullmakt, om ett ombud representerar samfundet. Ifall återbäringen ska betalas till ombudets konto ska det av fullmakten framgå att fullmakten även gäller mottagandet av återbäringen. Om mer än ett ombud representerar sökanden ska alla ombuds fullmakter bifogas.
  • En utredning om namnräckningsrätt för de personer som har undertecknat ansökan eller fullmakten. Kontrollera att namnförtydligandena är tydliga och läsbara.
  • Kvitto eller verifikation på dividendbetalningen utfärdat åt sökande. Av verifikationen ska framgå att den gäller dividendbetalning. Också ett samlingsverifikat räcker om det är utfärdat eller bekräftat av ett förvaringsinstitut, en banken eller en annan betalningsförmedlare. Skatteförvaltningen kan vid behov be sökanden att visa upp en hel verifikationskedja från betalaren till den slutliga mottagaren.
  • En separat utredning över dividendens utbetalningskedja. Om utbetalningskedjan inte ryms i den avsedda punkten (punkt 5.18) eller om de olika dividendposterna har olika utbetalningskedjor bör alla förmedlarbanker och förvaringsinstitutet som deltagit i förmedlingen av dividenden till den slutliga mottagaren anges i en separat redogörelse (se Förmedlarbanker).
  • En förteckning över delfonder om sökanden är huvud- eller delfond för en paraplyfond (se Paraplyfonder).
  • Bekräftelse av en pensionsfond i Förenta staterna (blankett 6160e) om sökanden är en amerikansk pensionsfond och du ansöker om återbäring av källskatt på basis av skatteavtalet mellan Finland och Förenta staterna.

Om ansökan om återbäring av källskatt grundar sig på att sökanden kan jämställas med en finsk aktör som är befriad från skatt, ska du även bifoga följande bilagor till ansökan:

  • En motivering över varför sökanden kan jämställas med en motsvarande finsk aktör som är befriad från skatt. Motiveringen är en obligatorisk del av ansökan.
    • Om ansökan grundar sig på att sökanden kan jämställas med en finländsk placeringsfond eller specialplaceringsfond, bifoga en redogörelse över sökandes juridiska form och verksamhetsmässiga egenskaper (se Att jämställa sökanden med en finländsk placeringsfond).
    • Om ansökan grundar sig på att dividender från ett offentligt noterat bolag är skattefria för ett offentligt noterat mottagarbolag. Redogör då på vilken värdepappersbörs sökanden har varit noterad och som föremål för offentlig handel under tidpunkten för utbetalningen av dividenden. Ange även aktiesymbol (ticker) och ISIN-kod.
    • Om ansökan grundar sig på jämställande med en pensionsanstalt läs mer i punkten Pensionsanstalter och livförsäkringsbolag.
  • Intyg från skattemyndigheten i hemviststaten eller en annan utredning av att den finska källskatten inte i sin helhet kan räknas till godo i hemviststaten. Du kan använda dig av blankett 6161e (Intyg om dividendens behandling i beskattningen på utlandet).

Obs. Även om samfundet tidigare beviljats ett källskattekort eller en ansökan om återbäring av källskatt godkänts bör en motivering över grunderna till jämställande bifogas. Om du i motiveringen hänvisar till ett tidigare beslut ska du till ansökan bifoga en försäkran om att sökandens omständigheter inte har förändrats.

Så här fyller du i blankett 6163r

1 Sökande (inkomsttagare)

Ange i den här delen uppgifterna om sökanden.

1.1 Sökandens officiella namn

Skriv sökandens namn i dess officiella form, dvs. så som det är skrivet på sökandens hemvistintyg eller på ett annat officiellt dokument. Om sökandens namn har ändrats, bör en anmäla om namnändring  lämnas in i en separat bilaga. Av bilagan ska framgå när namnändringen har skett.

1.2–1.3 Räkenskapsperiod för betalning av ränta

Ange den räkenskapsperiod under vilken inkomsten har betalats till sökanden. Om du med samma ansökan t.ex. ansöker om återbäring av källskatt på dividend som betalats under flera olika räkenskapsperioder ska du på denna blankett endast ange en av dessa räkenskapsperioder och de dividendposter som betalats under den. Ange de övriga räkenskapsperioderna och deras respektive dividenduppgifter på bilageblankett 6167r. Fyll i en separat bilageblankett för var och en av räkenskapsperioderna.

Exempel 2: Sökandens räkenskapsperiod börjar vid ingången av april och går ut i slutet av mars. Sökanden har mottagit dividend den 29 mars 2023. Ange som räkenskapsperiod 1.4.2022–31.3.2023.

Exempel 3: Två av sökandens räkenskapsperioder går ut under samma kalenderår. Den första räkenskapsperioden är 1.4.2022–31.3.2023 och den andra 1.4.2023–31.12.2023. Sökanden har mottagit dividend 15.3.2023 och 2.5.2023. Räkenskapsperioderna ska deklareras separat. Ange räkenskapsperioden 1.4.2022–31.3.2023 på blankett 6163r och fyll i uppgifterna som gäller dividenden som betalats ut 15.3.2023 i punkterna 5.9–5.15. Ange räkenskapsperioden 1.4.2023–31.12.2023 på bilageblankett 6167r och fyll i uppgifterna som gäller dividenden som betalats ut 2.5.2023 på bilageblanketten.

1.4–1.6 Adress

Ange postadress, postnummer och postkontor i var sitt fält. Om sökandens postadress inte är i dennes hemviststat ska du fylla i postadressens stat i punkt 1.6.

Om sökanden inte har ett ombud (se punkt 2) skickar Skatteförvaltningen beslutet och eventuella utredningsbegäranden till den adress som du angett i den här punkten.

1.9–1.10 Hemviststat

Ange landskoden för sökandens hemviststat. Observera att hemviststaten för en begränsat skattskyldig inte kan vara Finland (FI). Använd landskoder enligt standarden ISO 3166 (www.iso.org). Du kan kontrollera landskoden på sidan Gällande skatteavtal. Observera dock att förteckningen bara visar de länder med vilka Finland har ett giltigt skatteavtal.

1.11–1.13 Skatteregistreringsnummer i hemviststaten

Skatteregistreringsnumret som hemviststaten gett sökanden för att identifiera denne är en obligatorisk uppgift. Om sökanden inte tilldelats ett skatteregistreringsnummer i hemviststaten ska du redogöra för detta i en bilaga och ange i punkt 1.12 något annat registreringsnummer i hemviststaten. I denna punkt ska du inte ange exempelvis fondbolagets identifierare.

Om sökanden inte har ett finskt FO-nummer lämna punkt 1.13 blank.

1.14–1.15 Juridisk form

Kryssa för sökandens juridiska form i punkt 1.14. Ange i punkt 1.15 sökandens samfundstyp i hemviststaten och en mer exakt juridisk form, om en sådan uppgift finns. Om inget av alternativen passar välja ”någon annan” och beskriv sökandens juridiska form närmare i punkt 1.15 samt vid behov i en separat bilaga.

Exempel 4: Sökanden är ett aktiebolag. I punkt 1.14 ska du markera alternativ 1 ”juridisk person med bolagsform” och precisera i punkt 1.15 att sökanden är ett aktiebolag.

Exempel 5: Sökanden är en amerikansk trust. Kryssa för alternativ 7 ”trust” eller 6 ”Annat fondföretag”. Ange som precisering i punkt 1.15 t.ex. "Delaware Statutory Trust".

1.16–1.17 Offentligt noterat bolag eller inte

Ett bolag är offentligt noterat om någon av dess aktieserier är offentligt noterad, dvs. bolagets aktier är föremål för handel på en reglerad marknad som övervakas av en myndighet. Ange med ett kryss i punkt 1.16 om sökanden var ett offentligt noterat eller ett icke-offentligt noterat bolag då dividenden betalades ut.

Ange i punkt 1.17 sökandens ISIN-kod. Om sökanden inte har en ISIN-kod lämna  punkten blank.

Om bolaget är offentligt noterat ska du bifoga en redogörelse för på vilken värdepappersbörs sökanden har varit noterad och föremål för offentlig handel vid tidpunkten för utbetalningen av dividenden.

1.18 Paraplyfonder

Om sökanden hör till en paraplyfond, ange om sökanden är paraplyfondens huvudfond eller delfond. Om sökanden är en delfond ange också huvudfondens namn och skatteregistreringsnummer.

Bifoga en lista över delfonderna till ansökan och markera punkten ”Till ansökan har det bifogats en lista över delfonderna” oavsett om sökanden är en huvudfond eller delfond. Av de bifogade verifikationerna ska framgå till vilken av delfonderna dividenden har betalats.

Om sökanden inte hör till en paraplyfond ska du lämna punkten blank.

Närmare anvisningar om paraplyfonders ansökningar finns under rubriken  Tilläggsanvisningar för specialsituationer – Paraplyfonder i denna anvisning.

1.19–1.21 Tidigare återbäringar

Om sökanden har tidigare ansökt om återbäring av källskatt hos Skatteförvaltningen ska du kryssa för ”Ja” i punkt 1.19.

Om sökanden under betalningsåret ansökt om återbäring hos utbetalaren för minst en av inkomsterna som nämns i ansökan (s.k. rättelse under utbetalningsåret eller ”quick refund”), ska du kryssa för ”Ja” i punkt 1.20.

Om sökanden tidigare har ansökt om återbäring hos Skatteförvaltningen för minst en av inkomsterna som nämns i ansökan kryssa för ”Ja” i punkt 1.21.

Om Skatteförvaltningen har meddelat beslut om sökandens tidigare ansökningar ange beslutsnummer för besluten i punkt 1.24.

1.22 Har sökanden ett fast driftställe i Finland?

Denna blankett är huvudsakligen avsedd för begränsat skattskyldiga utländska samfund som inte har ett fast driftställe i Finland. Om sökanden anses ha ett fast driftställe i Finland och inkomsterna hänförs till detta fasta driftställe, ska inkomsterna och den uttagna källskatten på dem deklareras i inkomstskattedeklarationen 6U. Läs mer om fast driftställe i inkomstbeskattningen.

1.23 Grunden för återbäring av källskatt

Om återbäringen av källskatt grundar sig på ett skatteavtal mellan sökandens hemviststat och Finland markera alternativet ”på basis av skatteavtalet mellan sökandens hemviststat och Finland”. Av sökandens hemvistintyg ska framgå att sökanden är skattskyldig i sin hemviststat på det sätt som skatteavtalet mellan Finland och hemviststaten avser.

Välj alternativet ”på basis av EU-rätten” om sökanden åberopar de grundläggande friheterna inom EU, såsom kapitalets fria rörlighet eller etableringsfrihet, och anser sig ha blivit utsatt för diskriminering vid källbeskattningen, eller om sökanden anser att inkomsten med stöd av den nationella lagstiftningen i Finland ska anses som skattefri. Markera också det här alternativet om sökandens yrkande baserar sig på ett EU-direktiv. Motivera din ansökan om återbäring av källskatt närmare i en bilaga. Observera att motiveringen är nödvändig för att din ansökan kan behandlas.

I andra fall ska du markera alternativet ”av annan orsak”. Bifoga en motivering till varför källskatten ska återbäras. En annan orsak kan vara exempelvis att sökanden inte har rätt till skatteavtalsenliga förmåner och att sökanden inte kan anses vara befriad från skatt enligt nationell lagstiftning eller EU-lagstiftning, men att sökanden trots detta kan betraktas som samfund enligt finsk lagstiftning och sökanden därför har rätt till en källskattesats på 20 %.

2 Uppgifter om det befullmäktigade ombudet

Om sökanden vill att Skatteförvaltningen skickar beslutet och eventuella utredningsbegäranden till ett ombud, ange ombudets namn, företag och adress här. Om sökanden har fler än ett ombud, ska du i den här punkten ange uppgifterna om det ombud till vars adress du vill att beslut och utredningsbegäranden ska skickas, även om ett annat ombud undertecknar ansökan.

Bifoga till ansökan även ombudets fullmakt och en bekräftelse av att den som undertecknat fullmakten har namntäckningsrätt. Namnteckningsrätten kan påvisas genom att t.ex. lämna in en kopia av handelsregisterutdraget eller av samfundets stadgar. Som utredning godkänns också en fullmakt som bekräftats av en notarie. Fullmakten och bekräftelsen av namnteckningsrätten ska bifogas även till elektroniska ansökningar.

På basis av ombudets identifierare (punkt 2.2 i ansökan) kan man särskilja alla ansökningar om återbäring av källskatt som ett visst ombud har skickat, från andra ansökningar. Med hjälp av identifieraren kan man t.ex. ta reda på statusen för alla ansökningar som ett visst ombud har skickat. Ombudets identifierare kan t.ex. vara ett FO-nummer, ett annat lands skatteregistreringsnummer (TIN) eller en beteckning som en annan myndighet har beviljat.

3 Kontonummer för återbäringen

Ange till vilket bankkonto sökanden vill att återbäringen betalas.

Vid betalningar inom det gemensamma eurobetalningsområdet (SEPA) ska du ange kontoinnehavarens namn, kontonummer i IBAN-format samt bankens BIC-kod. Landskoderna för IBAN-kontonumret och BIC-koden måste stämma överens. Om exempelvis IBAN-kontonumret börjar med landskoden ”FI”, ska även BIC-koden ha landskoden ”FI”.

Vid betalningar utanför SEPA-området ska du förutom kontoinnehavaren och kontonumret ange även den landspecifika clearingkoden samt mottagarbankens namn och adress.

Vid behov kan du i punkt 3.9 även ange en referens som Skatteförvaltningen använder då den betalar ut återbäringen. För att identifiera ansökan kan Skatteförvaltningen använda referensen också i eventuella begäranden om tilläggsutredning. Varje ansökan ska ha en individuell referens.

4 Uppgifter om inkomsten

Ange i den här punkten uppgifter om dividend-, ränte- eller royaltyinkomsten. Välj i punkt 4 vilken inkomst din ansökan gäller.

Om ansökan gäller källskatt på dividendinkomst, fortsätt  med punkt 5.

Om ansökan gäller källskatt på ränte- eller royaltyinkomst, fortsätt  med punkt 6.

5 Dividendinkomster

5.1 Grunden för dividendinkomst (dividendinkomsten har mottagits)

Om dividenden har betalats till sökanden på basis av förvaltarregistrerade aktier eller sökandens direkta aktieinnehav, ska du markera respektive punkt. Fortsätt ifyllningen i punkt 5.7.

I ett förvaltarregister syns inte den verkliga ägaren av aktien, utan endast den som sköter förvaltarregistret. Sålunda känner utbetalaren av dividenden inte nödvändigtvis till vem den verkliga ägaren av aktien är. Utländska aktörer äger finska aktier i allmänhet via ett förvaltarregister.

5.2–5.6 Uppgifter om fonden eller sammanslutningen

Den som ansöker om återbäring av källskatt ska vara en skattskyldig som har mottagit inkomst från Finland. Om inkomsten har betalats från Finland till ett utländskt genomflödessamfund, ska ansökan lämnas in i genomflödessamfundets namn. Om genomflödessamfundet inte har ett eget skatteregistreringsnummer, ska någon annan registreringsnummer anges på ansökningsblanketten. Skatteregistreringsnumret (TIN-nummer) för genomflödessamfundets fondbolag ska inte användas som identifierare för genomflödessamfundet.

Sammanslutningar är i regel inte separata skattskyldiga. Sammanslutningens återbäringsansökan ska lämnas i en sammanslutningsdelägares namn och uppgifterna om sammanslutningen anges i punkterna 5.2–5.6.

Lämna blankt i punkterna 5.2–5.6 om inkomsten inte har betalats till ett genomflödessamfund eller via en sammanslutning.

Läs mer i avsnittet Genomgångsenheter.

5.7–5.9 Uppgifter om betalaren (av inkomsten)

Fyll i betalarens namn i den form som det står på kvitto eller kontoutdraget som gäller dividendutbetalningen.

Om betalaren är ett offentligt noterat bolag ska du i punkt 5.8 även ange värdepapprets ISIN-kod. ISIN-koden är en viktig uppgift som behövs för att identifiera betalaren.

Om betalaren är ett icke-noterat bolag ska du i punkt 5.7 ange betalarens namn och FO-nummer, om du känner till numret. Du kan kontrollera FO-numret i Företags- och organisationsdatasystemet (ytj.fi).

5.10–5.14 Uppgifter om utbetalningen av dividend

Ange dividenderna i euro. Om det finns flera dividendposter ska du använda bilageblankett 6167r. På en bilageblankett ska du fylla i uppgifterna för en och samma räkenskapsperiod. Du kan fylla i så många bilageblanketter som behövs. Ange inte den dividendpost du antecknat på den egentliga blanketten (blankett 6163r) på nytt på bilageblankett 6167r.

Ange i punkt 5.10 dividendinkomstens betalningsdag.

Ange i punkt 5.11 antalet aktier och i punkterna 5.12–5.14 dividendens bruttobelopp, beloppet av skatt som tagits ut på dividenden samt den skatt som du ansöker om att få i återbäring.

Exempel 6: På sökandens inkomst har 35 % källskatt uppburits. Källskattens belopp har varit 350 euro. Betalaren har redan under utbetalningsåret rättat den uttagna källskatten och återbetalat 20 % av skattebeloppet till sökanden, dvs. 200 euro. Nu ansöker sökanden hos Skatteförvaltningen om återbäring av den återstående källskatten (150 euro dvs. 15 % av inkomsten). Ange 150 euro som beloppet av skatt som tagits ut och 150 euro som beloppet som du ansöker som återbäring. Markera också alternativet ”Ja” i punkt 1.20.

5.15–5.17 Sammanlagt belopp som söks i återbäring

Ange i dessa fält de sammanräknade uppgifterna av alla de dividendposter som ingår i ansökan om återbäring. Ange alltså det sammanlagda bruttobeloppet av dividendposter,  det sammanlagda beloppet av uttagen skatt och den sammanlagda skatten som du ansöker i återbäring som angetts på blanketterna 6163r och 6167r. Om ansökan om återbäring omfattar bara en dividendpost ska du i punkterna 5.15–5.17 ange samma belopp som i punkterna 5.12–5.14.

Exempel 7: Sökanden har angett på blankett 6163r uppgifterna för dividend från bolag A: dividendens bruttobelopp 1 000 euro, den uttagna skatten 300 euro och beloppet av skatt som söks i återbäring 150 euro. Ytterligare har sökanden använt bilageblankett 6167r för att ange uppgifterna om dividend från bolag B: dividendens bruttobelopp 500 euro, den uttagna skatten 150 euro och beloppet av skatt som söks i återbäring 75 euro. Sökanden uppger i punkterna 5.15–5.17 på blankett 6163r summan av dividenderna från bolag A och bolag B: dividendens bruttobelopp 1 500 euro, den uttagna skatten 450 euro och beloppet av skatt som söks i återbäring 225 euro.

Exempel 8: Sökanden ansöker om återbäring endast på den dividend som bolag C har betalat. Sökanden anger dividenduppgifterna i punkterna 5.12–5.14 på blankett 6163r: dividendens bruttobelopp 1 000 euro, den uttagna skatten 300 euro och beloppet av skatt som söks i återbäring 150 euro. Sökanden fyller i samma uppgifter i punkterna 5.15–5.17: dividendens bruttobelopp 1 000 euro, den uttagna skatten 300 euro och beloppet av skatt som söks i återbäring 150 euro.

5.18 Förmedlarbanker

Ange här alla förmedlarbanker via vilka dividenden har betalats till den slutliga mottagaren, dvs. sökanden. Om flera förmedlarbanker har anlitats vid utbetalningen av de olika dividendposterna, ska du redogöra för förmedlarbankernas kedja separat för varje dividendpost i en fritt formulerad bilaga.

Exempel 9: Bank C betalar ut dividend till den slutliga mottagaren dvs. sökanden. Bank C har mottagit dividenden från den utländska kontoförvaltaren Bank B. Bank B har mottagit dividenden från den finska kontoförvaltaren Bank A, som betalar ut dividenden i det utbetalande bolagets ställe. Ange i punkt 5.18 namnen på alla förmedlarbanker. Ange som förmedlarbanker Bank A, Bank B och Bank C.

5.19 Bilageblankett 6167r

För  varje enskild dividendpost bör detaljerade uppgifter lämnas in. Om du ansöker om återbäring av källskatt för flera olika dividendposter använd bilageblankett 6167r. För att underlätta behandlingen av  din ansökan rekommenderar vi att ansökan om återbäring för flera dividendposter görs på en och samma ansökan

Det finns en separat blankettanvisning för bilageblanketten 6167r i slutet av denna sida. Använd endast blanketterna 6163r och 6167r för att anmäla dividendposter. Använd inte fritt formulerade bilagor.

6 Ränte- och royaltyinkomst

Om inkomsten utgör ränte- eller royaltyinkomst i stället för dividendinkomst, fyll i den här delen. Följ samma anvisningar som i punkterna 5.7–5.14 där de ifyllda uppgifterna gäller dividendutbetalning.

7 Aktielån och inkomstens egentliga förmånstagare

Markera alternativen i punkterna 7.1–7.4 enligt typ av inkomst och sökandens situation. Lämna inte dessa punkter blanka, om inte något annat nämns.

Dividendinkomster

Om sökanden själv var den verkliga förmånstagaren för de dividender som ansökan avser markera alternativet ”Ja” i punkt 7.1. Om du svarar ”Nej” bifoga en redogörelse för på vilken grund sökanden har rätt till återbäring av källskatten. Fyll i denna punkt endast om ansökan baserar sig på ett skatteavtal mellan samfundets hemviststat och Finland.

Markera alternativet ”Ja” i punkterna 7.2–7.3 om det i ansökan om återbäring av källskatt ingår aktier som har varit en del av en totalavkastningsswap, en futur eller ett annat derivatarrangemang eller om aktierna har lånats eller de på något annat sätt har varit en del av något annat avtalsarrangemang. Om du svarade Ja i någondera punkten (7.2 eller 7.3) ska du bifoga avtalet om låne- eller avtalsarrangemanget och ta en skärmdump av sökandens värdeandelskonto eller annan sådan redogörelse för lånetiderna som täcker tidsperioden 30 dagar före och efter dividendens avstämningsdag. Bifoga dessutom en redogörelse för varför sökanden har rätt till återbäring trots låne- eller avtalsarrangemangen.

Markera alternativet ”Ja” i punkt 7.4 om sökanden har obegränsad rätt till aktierna och avkastningen av dem. Om du markerar alternativet ”Nej” ska du till ansökan bifoga en motivering över varför sökanden trots detta anser sig vara berättigad till källskatteåterbäring.

Ytterligare information om begreppet verklig förmånstagare (Skatteförvaltningens detaljerade skatteanvisning: Dividender, räntor och royalties till begränsat skattskyldiga, kapitel 2.1.2).

Ränte- eller royaltyinkomster

Markera alternativet ”Ja” i punkt 7.1 om sökanden var den verkliga förmånstagaren för de räntor eller royaltyer som ansökan gäller. Bifoga vid behov en redogörelse för på vilka grunder sökanden anser sig vara den verkliga förmånstagaren för de räntor som ansökan gäller. Du kan lämna punkterna 7.2–7.4 blanka.

Hemvistintyg

Bifoga till ansökan ett hemvistintyg för sökanden, som gäller de år då dividenderna som ansökan gäller har utbetalats. I undantagsfall kan du ersätta hemvistintyget med ett annat officiellt registreringsintyg. Registreringsintyget kan godkännas om grunden för ansökan om återbäring inte baserar sig på skatteavtal utan EU-rätten eller av annan orsak (punkt 1.23 på blanketten).

Fullmakt och firmateckningsrätt

Om sökanden har bemyndigat ett ombud att representera sökanden markera den punkt som anger detta. Bifoga fullmakten till ansökan. Lämna också in en redogörelse över namnteckningsrätten för den person eller de personer som undertecknat ansökan eller fullmakten, t.ex. ett handelsregisterutdrag, en stiftelseurkund eller ett annat dokument. Kontrollera att namnförtydligandena är tydliga och läsbara.

Så här fyller du i bilageblankett 6167r

För att underlätta behandlingen rekommenderar vi att ansökan om återbäring för flera dividendposter görs på en och samma ansökan.

1 Uppgifter om sökanden

1.1 Sökandens officiella namn

Ange sökandens namn. Skriv namnet i samma form som på ansökningsblankett 6163r.

1.2 Skatteregistreringsnummer i hemviststaten (TIN)

Ange sökandens skatteregistreringsnummer eller någon annan registerbeteckning i hemviststaten. Skriv samma registreringsnummer som på ansökningsblankett 6163r.

1.3–1.4 Sökandens räkenskapsperiod

Ange den räkenskapsperiod under vilken dividenderna har betalats till sökanden. Ange bara sådana dividender vars betalningsdag har infallit under denna räkenskapsperiod. Om ansökan omfatta återbäring av källskatt för dividender som betalats ut under flera räkenskapsperioder, fylla i uppgifterna för en räkenskapsperiod på den egentliga ansökningsblanketten 6163r och en separat bilageblankett 6167r för var och en av de övriga räkenskapsperioderna. Du kan fylla i så många bilageblanketter som behövs.

Exempel 10: Dividend har betalats till sökanden 3.5.2021, 2.5.2022 och 2.5.2023. Sökandens räkenskapsperiod är ett kalenderår. Sökanden fyller i blankett 6163r och anger uppgifterna om den dividendpost som betalades 3.5.2021. Som sin räkenskapsperiod anger sökanden 1.1.2021–31.12.2021 som räkenskapsperiod. Dessutom fyller sökanden i bilageblankett 6167r i två exemplar. På det ena anmäler sökanden den dividendpost som betalades 2.5.2022 och anger att räkenskapsperioden är 1.1.2022–31.12.2022. På det andra anmäler sökanden den dividendpost som betalades 2.5.2023 och anger att räkenskapsperioden är 1.1.2023–31.12.2023.

2 Specifikation av dividendposter

När du specificerar dividendposterna ska du följa anvisningen för blankett 6163r, punkterna 5.7–5.14.

Tilläggsanvisningar för specialsituationer

Sökanden jämställs med en finsk placeringsfond

Om grunden för ansökan om återbäring av källskatt grundar sig på att sökanden ska jämställas med en skattefri finsk placeringsfond eller specialplaceringsfond, ansökan bifoga grunderna för detta jämställande till ansökan. Bekanta dig med Skatteförvaltningens detaljerade anvisning Om beskattningen av placeringsfonder och bestämmelserna i ISkL 20 a § gällande placeringsfonders eller specialplaceringsfonders förutsättningar för skattefrihet, innan utarbetande av motivering av grunderna för ansökan. 

Av motiveringen ska framgå åtminstone följande:

  • Fondens exakta juridiska form i hemviststaten, till exempel fonds commun de placement (FCP), Sondervermögen, värdepappersfond eller Delaware Statutory Trust.
  • Den lag med stöd av vilken fonden har grundats samt uppgiften om i vilken form investeringsverksamheten bedrivs (exempelvis avtalsrättslig placeringsfond eller fond i bolagsform).
  • Redogörelse över vilken myndighet som övervakar fondens verksamhet.
  • Fondbolagets namn, om ett separat fondbolag förvaltar fonden.
  • Förvaringsinstitutets namn, om fondens medel förvaras av ett fristående förvaringsinstitut.
  • Redogörelse om fonden har rörligt eller slutet kapital. Ifall fonden har rörligt kapital uppge på vilket sätt och hur ofta fondens andelsägare kan lösa in sina andelar. Uppskatta dessutom hur stort fondens kapital är.
  • Redogörelse över till vem andelarna erbjuds och en uppskattning av hur många direkta andelsägare fonden har haft under dividendens utbetalningsår. Ange också separat de andelsägare som äger sin andel via ett förvaltarregister.
  • Redogörelse om huruvida fonden enligt bestämmelser i lag eller fondens regler är skyldig att dela ut räkenskapsperiodens vinst till sina andelsägare och om fonden delar ut dividend eller annan faktisk vinstutdelning samt hur ofta detta sker.

Paraplyfonder

Med en paraplyfond avses en fond som delar upp sig på flera underandelsserier eller delfonder, men vars delfonder juridiskt är en del av huvudfonden. Juridiskt finns det alltså bara en fond. Ansökningar som gäller paraplyfonder ska lämnas i den underfonds namn till vilken inkomsten har hänförts, med dennes uppgifter.

Om exempelvis underfonden är en separat skattkyldig och får ett hemvistintyg i eget namn, har den ofta också ett från huvudfonden separat skattenummer som ska användas i ansökan.

Pensionsanstalter och livförsäkringsbolag

Om ansökan grundar sig på att sökanden jämställs med en finsk pensionsanstalt eller ett livförsäkringsbolag som tillhandahåller fondförsäkringar, fyll i de övriga uppgifterna på blanketten 6163r men lämna  punkt 5.14 ”belopp som söks i återbäring” blank. Om ansökan gäller fler än en dividendpost ska du även lämna i den motsvarande punkten på blankett 6167r, dvs. punkt 2.8 ”belopp som söks i återbäring” blank. Däremot ska du i punkt 5.17 på blankett 6163r fylla i totalbeloppet som söks i skatteåterbäring efter avdrag från alla dividendposter.

Bifoga till ansökan en uträkning av alla inkomstposter och källskatter som tagits ut på dem. Redogör i bilagan också för avdragen och avdragsgrunderna.

Lämna dessutom en detaljerad redogörelse för sökandens juridiska form och verksamhet. Läs detaljerade anvisningar för redogörelsen: Källbeskattning av dividender för utländska pensionsanstalter som tillhandahåller lagstadgade pensioner (kapitel 3.1 i den detaljerade skatteanvisningen)

Läs också Skatteförvaltningens nyhet om HFD:s beslut som gäller ärendet.

Genomgångsenheter

Den som ansöker om återbäring av källskatt ska vara en skattskyldig som har mottagit inkomst från Finland. Skattskyldigheten definieras enligt Finlands nationella lagstiftning. Ett samfund är separat skattskyldigt, medan en sammanslutning är en beräkningsenhet. Skattskyldiga för inkomsten är delägarna i sammanslutningen. När man avgör om en utländsk aktör ska jämställas med en motsvarande finsk aktör, tar man i bedömningen hänsyn till aktörens juridiska och funktionella drag. Utred om det är fråga om inkomst som mottagits via ett genomflödessamfund eller via en sammanslutning, innan ansökan lämnas in. Eftersom ansökan ska lämnas i den rätta skattskyldiges namn.

Exempelvis placeringsfonder är enligt Finlands nationella lagstiftning samfund och därmed särskilt skattskyldiga. Som särskilda skattskyldiga räknas sålunda även utländska placeringsfonder som jämställs med inhemska placeringsfonder och därmed som parter som kan ansöka om återbäring på källskatt.

Om inkomsten har betalats från Finland till ett utländskt genomflödessamfund, ska ansökan lämnas in i genomflödessamfundets namn. Den som ansöker om återbäring ska vara en fond och inte den slutliga dividendtagaren, även om dividenden exempelvis har betalats via en genomflödesfond till den slutliga mottagaren.

Om genomflödessamfundet, såsom en fond, ansöker om återbäring för sina andelsägare på basis av ett skatteavtal, bör en redogörelse för andelsägarna och den inkomst som betalats till dem bifogas. Bifoga även till ansökan en redogörelse för att skatteavtalet kan tillämpas på andelsägarens inkomst. Bevisa också andelsägarens skatterättsliga hemvist genom att till ansökan bifoga ett hemvistintyg som hemviststaten beviljat.

Exempel 11: Dividenden betalas från Finland till en genomflödesfond som har två österrikiska andelsägare. Andelsägarna yrkar på att skatteavtalet mellan Finland och Österrike ska tillämpas på inkomsten. Ansökan lämnas i fondens namn och till den bifogas de österrikiska andelsägarnas hemvistintyg samt en fritt formulerad redogörelse för att skatteavtalet kan tillämpas på andelsägarna.

Sammanslutningar är inte enligt Finlands nationella lagstiftning särskilda skattskyldiga, utan en beräkningsenhet vars resultat fastställs, fördelas till delägarna och beskattas sedan som inkomst hos sammanslutningsdelägarna. Den skattskyldig som är delägare i sammanslutningen ska således vara sökande i återbäringsansökan.

Exempel 12: Det amerikanska A LP, som är en sammanslutning av formen ”limited partnership”, får dividendinkomst från bolaget B. Sammanslutningen har två delägare med hemvist i Förenta staterna, delägarna C och D. Den amerikanska sammanslutningen A LP räknas inte som en särskild skattskyldig i Förenta staterna, utan den är en beräkningsenhet.

Enligt skatteavtalet mellan Finland och USA anses delägarna i A LP vara bosatta i Förenta staterna. Var och en av delägarna ska ansöka om återbäring av källskatt separat i sitt eget namn. I ansökan framställs yrkandet på att skatteavtalet mellan Finland och USA ska tillämpas på delägarnas dividendinkomst. Varje delägare ska till sin ansökan bifoga en redogörelse för hens äganden i sammanslutningen och hemvistintyg som beviljats av en myndighet i delägarens hemviststat.

Depåbevis (bl.a. ADR)

Depåbevis (på engelska ”depositary receipt”) är ett separat värdepapper som representerar rätt till aktien enligt ett visst relationstal. Depåbevis är föremål för handel på börsen, precis såsom andra aktier. Exempelvis American Depositary Receipt (ADR) är depåbevis som säljs och köps på vissa amerikanska börser (vanligtvis AMEX, NYSE och Nasdaq).

Om ansökan gäller dividendinkomst som har betalats på basis av ett depåbevis ska du till ansökan bifoga en redogörelse. Bifoga även en verifikation på att dividenden har betalats till innehavaren av depåbeviset till ansökan. Observera att Skatteförvaltningen betalar ut återbäringen i euro även om dividenden har betalats ut i någon annan valuta.

Sidan har senast uppdaterats 7.6.2024