Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Har dina inkomster ändrats? Du kan ha fel skatteprocent

Skatteförvaltningens meddelande, 25.9.2023

Enligt Skatteförvaltningens uppskattning har cirka 886 000 personer för låg skatteprocent på sitt skattekort. Om inkomsterna överskrider inkomstgränsen på skattekortet beskattas inkomsterna enligt den högre tilläggsprocenten under slutet av året. 

Tilläggsprocenten innebär att mindre pengar blir kvar av lönen för löntagaren i månaden, förklarar metodchef Päivi Ylitalo från Skatteförvaltningen. 

– En uppskattning av inkomsterna för hela året har antecknats på skattekortet. Om personen tjänar mer än det som uppskattats som inkomstgräns, beskattas den överskridande andelen enligt tilläggsprocenten som är högst 60 procent. Skillnaden mellan grundprocenten och tilläggsprocenten kan alltså vara betydande, säger Ylitalo. 

Skatteförvaltningen uppskattar att inkomstgränsen på skattekortet överskrids för till och med 886 000 personer om de får lön i samma takt under resten av året som de har fått i januari–augusti. 

Kontrollera inkomstgränsen och gör vid behov ett nytt skattekort 

Päivi Ylitalo uppmanar att granska inkomstgränsen på skattekortet framför allt om ändringar skett i inkomsterna under året. 

– Om inkomsterna har ändrats betydligt från början av året lönar det sig att kontrollera inkomstgränsen på skattekortet och jämföra den med de uppskattade inkomsterna för resten av året. Om det ser ut att inkomsterna för hela året överskrider inkomstgränsen lönar det sig att göra ett nytt skattekort för resten av året. Genom att göra ett nytt skattekort nu hinner de större inkomsterna och den eventuellt högre skatteprocenten beaktas jämt under resten av året, säger Ylitalo. 

Det är enkelt att själv granska inkomstgränsen på skattekortet. Inkomstgränsen visas i MinSkatt, på skattekortet och också i det beslut om förskottsuppbörd som kommer med skattekortet. 

Textmeddelande från Skatteförvaltningen kan hindra tråkig överraskning 

Skatteförvaltningen har redan i flera års tid skickat textmeddelanden till sådana kunder vars inkomstgräns på skattekortet hotar att överskridas enligt Skatteförvaltningens uppgifter. Textmeddelandet påminner kunden om att granska inkomstgränsen och vid behov beställa ett nytt skattekort i MinSkatt. 

I höst skickas textmeddelanden till sammanlagt cirka 8 000 kunder av vilka 4 000 fick ett textmeddelande i mitten av september. I år frågas kunderna också om respons på påminnelsemeddelandena. 

– Sändaren i Skatteförvaltningens textmeddelanden är Vero Skatt. Meddelandena innehåller inga länkar någonstans och inga uppgifter begärs av kunden utan kunden handleds att vid behov använda MinSkatt. Vårt syfte är att påminna kunderna om att agera i tid för att undvika en tråkig överraskning i slutet av året, säger Ylitalo. 

Tidigare om ämnet: 

Närmare en miljon personer har för liten skatteprocent 

Sidan har senast uppdaterats 25.9.2023