Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Det samlades 8,7 miljoner euro i ränta på för sent betalade skatter i fjol – Skatteförvaltningen rekommenderar att beställa e-fakturan

Skatteförvaltningens meddelande, 27.7.2023

Beloppet av räntorna på för sent betalade skatter var 1,5 miljoner euro större än ett år tidigare. Också antalet personer som betalat för sent ökade: allt som allt betalade 870 000 finländare sina skatter för sent i fjol, vilket är 25 000 personer fler än året innan.

Nästa vecka, på tisdagen den 1 augusti, har cirka 289 000 personer förfallodagen för kvarskatt. Fastighetsskatten för 1,9 miljoner fastighetsägare förfaller till betalning på måndagen den 7 augusti. Skatteförvaltningen uppmanar att betala skatterna i tid för att undvika ränta. Dröjsmålsräntan börjar löpa genast dagen efter förfallodagen. Dröjsmålsräntan är 7 procent.

Största delen av dröjsmålsräntorna, 7,7 miljoner euro, flöt in på kvarskatter. I fjol betalade 320 000 kunder sin kvarskatt för sent och 550 000 personer var för sena med att betala fastighetsskatten. Antalen inkluderar också de personer som har gjort ett betalningsarrangemang med Skatteförvaltningen.

– Även om merparten av finländarna är omsorgsfulla skattebetalare, kan exempelvis betalningen av en kvarskatt som kommit som överraskning dröja en god stund för en del betalare. Till exempel cirka 45 000 finländare har fortfarande inte betalat den kvarskatt vars förfallodag inföll under fjolåret, säger överinspektör Juha Villman från Skatteförvaltningen.

Beställningen av e-faktura hjälper med att komma ihåg

För att inte i misstag glömma att betala kvarskatten och fastighetsskatten rekommenderar Skatteförvaltningen att använda e-fakturan. Det går att ta i bruk e-fakturan i nätbanken när som helst.

– Speciellt om betalningsdagarna infaller under semestern har vi kanske inte betalningen av skatter främst i våra tankar. Genom att ta i bruk e-fakturan skickar Skatteförvaltningen i fortsättningen fakturorna till den egna nätbanken cirka två veckor före förfallodagen, säger Villman.

Om förfallodagen för skatterna infaller i början av augusti och e-fakturan beställs nu, hinner fakturan inte till nätbanken som e-faktura ännu i augusti. E-fakturan ska beställas senast tre veckor före förfallodagen för den kommande fakturan.

Om den ekonomiska situationen är svår går det att ansöka om betalningsarrangemang

Förfallodagarna för att betala både kvarskatter och fastighetsskatter infaller även i år vid olika tidpunkter för olika personer beroende på när personens beskattning slutförs. De egna förfallodagarna och övriga betalningsuppgifterna kan kontrolleras i MinSkatt.

– En del ska betala både kvarskatt och fastighetsskatt i augusti, då det kan finnas mindre med pengar än vanligt på grund av semester och semesterresor. Därför är det bra att komma ihåg att det vid behov går att komma överens om ett betalningsarrangemang med Skatteförvaltningen, säger Villman.

Betalningsarrangemang kan sökas om betalningssvårigheterna är tillfälliga, personen har skött sina tidigare betalningsarrangemang med Skatteförvaltningen och inte har några skulder i utsökning.

Enligt Skatteförvaltningens statistik ökar antalet betalningsarrangemang tydligt när kvarskatterna förfaller till betalning från och med augusti. I fjol gjordes 16 procent av hela årets betalningsarrangemang i augusti. Juha Villman anser att det är bra att kunderna har upptäckt att betalningsarrangemanget är ett sätt att hantera sin ekonomi.

– Det är bra att kunderna ansöker om betalningsarrangemang vid betalningssvårigheter. Skatteskulden är under kontroll när det finns en betalningsplan för den, säger Villman.

Fakta: Betalningen av kvarskatter och fastighetsskatter

  • Beskattningen blir färdig vid olika tidpunkter för olika personer och därför finns det flera betalningsdagar för fastighetsskatt och eventuell kvarskatt. Betalningsdagarna infaller mellan juli 2023 och februari 2024.
  • De egna betalningsdagarna och övriga betalningsuppgifter finns i MinSkatt.
  • Den vanligaste betalningsdagen för kvarskatt är den 1 augusti och för fastighetsskatt den 7 augusti.
  • Om fastighetsskatten eller kvarskatten överstiger 170 euro kan skatterna betalas i två rater.

Läs mer:

Anvisningar om att betala skatter

Betalning av skatter med en e-faktura

Så här ansöker du om betalningsarrangemang för skatter

Sidan har senast uppdaterats 27.7.2023