Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Det räckte under 10 minuter att lämna skattedeklarationen för skogsbruk i MinSkatt – nästan en halv miljon personer ska kontrollera den förhandsifyllda skattedeklarationen senast i övermorgon

Skatteförvaltningens meddelande, 30.3.2022

Rekordmånga skogsägare lämnade i år skattedeklarationen för skogsbruk i MinSkatt. Firmaföretagare, jordbruksidkare och deras makar eller makor ska kontrollera och komplettera den förhandsifyllda skattedeklarationen för personliga inkomster senast den 1 april.

Största delen av skogsägarna har under början av året lämnat in skattedeklarationen för skogsbruk snabbt i MinSkatt. Enligt Skatteförvaltningens uppgifter tog det i januari–februari i medeltal 9 minuter och 37 sekunder att lämna skattedeklarationen för skogsbruk på dator i MinSkatt. På mobila enheter tog det i medeltal 9 minuter och 4 sekunder att lämna skattedeklarationen för skogsbruk.

Merparten, dvs. 94 procent, av de skogsägare som deklarerade i MinSkatt använde dator för att lämna skattedeklarationen.
- Tiden som det har tagit att lämna skattedeklarationen avslöjar att användningen av MinSkatt för de flesta är naturligt och okomplicerat, säger överinspektör Petri Lindroos.

Fler skogsägare än tidigare har lämnat skattedeklarationen i MinSkatt

Nästan 77 procent av alla skogsägare som sålde skog i fjol och som lämnade sin skattedeklaration för skogsbruk under januari och februari lämnade den elektroniskt. I fjol lämnade 68 procent av deklaranterna skattedeklarationen för skogsbruk elektroniskt.
Antalet skogsägare som sköter sina ärenden elektroniskt har ökat för varje år och i år är den rekordstor.
- Det kan hända att det finns allt fler nya skogsägare, som har erfarenhet av att sköta ärenden elektroniskt. I år berättade vi också att vi om ett år inte längre skickar skattedeklarationsblanketter för skogsbruk på papper. En del kanske därför vågade försöka sig på att deklarera i MinSkatt redan nu, antar Lindroos.

Största delen av skogsägarna har lämnat skattedeklarationen för skogsbruk vid utgången av februari. Den sista inlämningsdagen för skattedeklarationen för skogsbruk är den 1 april för de skogsägare som idkar jordbruk eller näringsverksamhet. Skogägare som bor permanent utomlands måste lämna skattedeklarationen för skogsbruk senast den 24 maj.

Bilden av hur många av skogsägarna som deklarerar elektroniskt klarnar ännu under vårens lopp.

För nästan en halv miljon presoner är den sista inlämningsdagen för den förhandsifyllda skattedeklaration i övermorgon

Jordbruksidkare, firmaföretagare och deras makar eller makor ska kontrollera och komplettera den förhandsifyllda skattedeklarationen för personliga inkomster senast den 1 april. Detta gäller totalt 450 000 personer.

Vid behov ska inkomster och avdrag som Skatteförvaltningen inte automatiskt har fyllt i läggas till skattedeklarationen.
Det är lättast att granska och korrigera den förhandsifyllda skattedeklarationen i MinSkatt.
– Det lönar sig att kontrollera om du har rätt till avdrag för arbetsrum till exempel på grund av distansarbete och även ange eventuella andra skatteavdrag, såsom hushållsavdrag och resekostnader. Resekostnaderna deklareras endast om de överskrider självrisken på 750 euro, påminner ledande skattesakkunnig Mervi Hakkarainen från Skatteförvaltningen.
– Om man dessutom till exempel har fått hyresinkomster eller handlat med kryptovalutor måste inkomstuppgifterna läggas till skattedeklarationen, fortsätter Hakkarainen.

Läs mer:

Sidan har senast uppdaterats 30.3.2022