Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Virkeshandeln var livlig i fjol – säljaren ska deklarera inkomsterna av virkesförsäljningen

Skatteförvaltningens meddelande, 26.1.2022

Skatteförvaltningen påminner om att de som sålt virke i fjol ska deklarera inkomsterna på skattedeklarationen för skogsbruk i vår. Också momsen på virkesförsäljningen ska deklareras och betalas.

I fjol var virkespriset högt jämfört med de tidigare åren.

– Därför har skogsägarna sålt virke aktivt. I år förväntar vi oss att få in skogsskattedeklarationer också av dem som inte har deklarerat inkomster av virkesförsäljning på flera år, berättar överinspektör Kari Pilhjerta från Skatteförvaltningen.

Som inkomst av virkesförsäljning beskattas den inkomst som säljaren fått av att sälja virke från egen skog. Det sålda virket kan vara exempelvis

  • stockar, träpålar eller massaved,
  • vedträ, småved, flis eller annat energivirke,
  • julgranar och prydnadskvistar.

Inkomst av virkesförsäljning utgör kapitalinkomst av skogsbruk. Skattesatsen på kapitalinkomster är 30 procent. Skatten på kapitalinkomster som överstiger 30 000 euro är 34 procent.

Största delen av virkessäljarna ska betala moms i februari

Den utsatta dagen för skattedeklarationen för skogsbruk för de skogsägare som bor i Finland och som inte bedriver jordbruks- eller näringsverksamhet infaller i år den 28 februari.

De skogsägare som bedriver jordbruks- eller näringsverksamhet ska däremot lämna sin skattedeklaration senast den 1 april.

Största delen av de skogsägare som säljer virke är sådana momsskyldiga som ska betala momsen en gång om året. De ska deklarera och betala momsen på virkesförsäljningen senast den 28 februari.

Skatteförvaltningen rekommenderar att sköta skatteärendena i MinSkatt.

Alla skogsägare behöver inte lämna skogsskattedeklarationen

Den mest allmänna frågan om skogsbeskattningen som Skatteförvaltningen får är om skogsskattedeklarationen behöver lämnas ifall det inte finns något att deklarera.

– Nej, den behöver inte lämnas. Skattedeklarationen för skogsbruk behöver inte lämnas om skogsägaren inte har haft några skogsbruksinkomster, avdragbara utgifter eller uppföljningsuppgifter om skogsavdrag och reserveringar under året, råder Pilhjerta.

Statistik från 2020: 1,54 miljarder euro i inkomst av virkesförsäljning

Skatteförvaltningen publicerar årligen statistik över beskattningen av skogsbruk, till exempel över skattepliktiga inkomster av virkesförsäljning. Skatteår 2020 var ett lugnare år för virkeshandeln jämfört med de livligare virkeshandelåren 2018 och 2019.

Inkomsterna av virkesförsäljningen stannade 2020 på nivå med året 2016. År 2020 uppgick inkomsterna av virkesförsäljningen till totalt 1,54 miljarder euro, det vill säga 376 miljoner (-19,6 %) mindre än år 2019. Sänkningen berodde framför allt på att skogsägarna hade mindre inkomster av rotförsäljning. Rotförsäljning innebär sådan virkesförsäljning där köparen sköter avverkningen av det virke som fastställts i avverkningsavtalet samt transporten av virket.

År 2020 fick personer vars hemkommun låg i Nyland största delen av kapitalinkomsterna av skogsbruk (11,8 %).

Fördelningen av nettokapitalinkomsterna av skogsbruk för personer enligt område 2019 och 2020

Mer information:
Skogsbeskattning
Henkilöasiakkaiden metsätaloustiedot verovuonna 2020 (på finska)

Sidan har senast uppdaterats 26.1.2022