Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

I dag får de första av löntagarna sin förhandsifyllda skattedeklaration till MinSkatt – över 13 000 personer bytte från skattedeklarationen på papper till den elektroniska versionen på slutrakan

Skatteförvaltningens meddelande, 17.3.2022

Löntagare och pensionärer får de förhandsifyllda skattedeklarationerna i MinSkatt före ingången av april. Det går fortfarande att avstå från skatteposten på papper genom att beställa Suomi.fi-meddelanden.

De första förhandsifyllda skattedeklarationerna för löntagare och pensionärer kommer till MinSkatt i dag. De förhandsifyllda skattedeklarationerna för alla blir färdiga före ingången av april. Om du ännu inte har fått din skattedeklaration ska du vänta i lugn och ro.

Två av tre användare av MinSkatt får sin skattedeklaration både på papper och elektroniskt

Cirka 816 000 personer får sin skattedeklaration endast i elektroniskt format i år. De har beställt Suomi.fi-meddelanden, det vill säga avstått från skatteposten på papper. Över 13 000 av dem tog i bruk Suomi.fi-meddelanden i början av mars.

-      Det är fint att många på slutrakan insåg att de inte behöver skattedeklarationen på papper vid sidan om MinSkatt. Det finns säkert ändå många för vilka skatteposten på papper är onödig: årligen använder 3,1 miljoner personer smidigt MinSkatt för att sköta ärenden men fortfarande får två av tre av dem papperspost utöver MinSkatt, säger Joonas Jarva, produktägare för MinSkatt på Skatteförvaltningen.

Det går fortfarande att avstå från skatteposten på papper genom att ta i bruk Suomi.fi-meddelanden på adressen suomi.fi/meddelanden.

De som inte har beställt Suomi.fi-meddelanden får den förhandsifyllda skattedeklarationen på papper hem per post i mars–april.

Kontrollera och komplettera den förhandsifyllda skattedeklarationen senast på den utsatta dagen i maj

Den förhandsifyllda skattedeklarationen ska kontrolleras noggrant och vid behov ska de uppgifter som saknas kompletteras. Enklast går det i MinSkatt där 86 procent av kunderna kompletterade sin skattedeklaration i fjol. Allt som allt har cirka en fjärdedel av finländarna uppgifter att komplettera på sin skattedeklaration.

-          Mest att komplettera på skattedeklarationen har typisk personer i åldern 36–55 år. Detta sannolikt för att de har många avdrag som till exempel anknyter till att arbeta. Av pensionärerna däremot behöver endast en av tio komplettera den förhandsifyllda skattedeklarationen, säger ledande skattesakkunnig Mervi Hakkarainen.

Skatteförvaltningen får många uppgifter automatiskt men en del av inkomsterna och avdragen ska anges själv.

– Det lönar sig att kontrollera ifall du har rätt till avdrag för arbetsrum och även ange eventuella andra skatteavdrag, såsom hushållsavdrag och resekostnader. Resekostnaderna ska deklareras endast om de överskrider självrisken på 750 euro. Om du å andra sidan till exempel har fått hyresinkomster eller handlat med kryptovalutor måste dessa uppgifter läggas till skattedeklarationen, påminner Hakkarainen.

Löntagare och pensionärer ska kontrollera och vid behov komplettera sin egen skattedeklaration senast på den utsatta dagen i maj. Det finns tre utsatta dagar, och den egna utsatta dagen finns på den förhandsifyllda skattedeklarationen

Läs också:

Fastighetsskattedeklarationerna är nu i MinSkatt – det finns 16 miljoner euro i obetalade skatter för i fjol

Skatteförvaltningen inväntar rekordmånga deklarationer med vinster av virtuella valutor

Deklarationsanvisningar:

Den förhandsifyllda skattedeklarationen – så här deklarerar du i MinSkatt eller på papper

Sidan har senast uppdaterats 17.3.2022