Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

I beskattningen behandlas de donationer som företag och privatpersoner gjort till Ukraina så här

Nyhet, 25.2.2022

Skatteförvaltningen har fått in frågor om huruvida det är möjligt att skicka donationer till Ukraina och hur de behandlas i beskattningen. Företag och privatpersoner kan göra donationen utan skattepåföljder.

Företag: donationer till Ukraina är inte avdragbara i beskattningen

Företag kan donera medel till Ukraina men de gjorda donationerna är inte avdragbara i beskattningen. Endast utgifter för förvärvande av inkomst är avdragbara i beskattningen, frånsett vissa undantag enligt lagen.

– Enligt lagen kan styrelsen för ett aktiebolag eller bolagsstämman i det besluta om att ge en gåva till ett allmännyttigt ändamål. Ur Skatteförvaltningens synvinkel finns det inga hinder mot att stödja Ukraina med donationer, berättar ledande skattesakkunnig Kalle Isotalo från Skatteförvaltningen.

Privatpersoner: gåvor orsakar inga skattepåföljder för gåvogivaren

I Finland beskattas inte gåvogivaren utan det är mottagaren av gåvan som alltid ska betala den eventuella gåvoskatten.

– Eftersom gåvogivaren inte i Finland är anmälningsskyldig till Skatteförvaltningen för gåvor hen gett, kan en finsk privatperson donera pengar till Ukraina utan att behöva tänka på skattepåföljder, berättar Isotalo.

Gåvor till allmännyttiga ändamål är skattefria oavsett beloppet. Den allmännyttiga verksamheten kan också ske utanför Finland, till exempel för att hjälpa dem som lider av ett krig. Denna typ av verksamhet kan bedrivas av till exempel olika allmännyttiga samfund.

Om det inte finns något allmännyttigt syfte kan en privatperson som gåva ge totalt under 5 000 euro inom tre år till en mottagare utan att mottagaren av gåvan behöver betala skatt på sin gåva.

Mer information om gåvoskatt:
Gåvoskatt

Sidan har senast uppdaterats 25.2.2022