Det går inte att logga in med Aktias nätbankskoder på grund av ett serviceavbrott från torsdagen den 17 april kl. 20.00 till tisdagen den 22 april kl. 6.00. Vi beklagar besväret som detta medför. Läs mer på Aktia.fi
Tillgänglighetsutlåtande – API-portalen
Skatteförvaltningen strävar efter att se till att dess webbplats och digitala tjänster är tillgängliga enligt lagen om tillhandahållande av digitala tjänster 306/2019.
Tillgänglighetsutlåtandet gäller API-portalen och utlåtandet har uppdaterats 7.2.2025. Tjänstens tillgänglighet är utvärderat av en tredje part och som självvärdering av Skatteförvaltningen.
Läge för överensstämmelse med kraven
API-portalen uppfyller delvis kraven enligt lagen om tillhandahållande av digitala tjänster 306/2019.
Tjänstens otillgängliga innehåll (enligt kriterierna WCAG 2.1, A & AA nivån)
Följande innehåll och/eller funktioner överensstämmer ännu inte med kraven:
-
Läsordning av innehållen i olika PDF-dokument som fås i API-portalen är inte logisk för dem som använder skärmläsare och kan därför leda till svårigheter med att förstå innehållet. Dessutom kan innehållen i dokumentens sidhuvuden och -fötter vara fastställda på fel språk (det kan till exempel finnas avsnitt på engelska i ett finskspråkigt dokument). Vi strävar efter att korrigera bristerna inom den närmaste framtiden. Om du behöver hjälp med att läsa innehållet kan du ringa till vår kundtjänst eller besöka en skattebyrå. (WCAG 1.3.2 och 3.1.2
- PDF-dokumenten har en bristfällig rubrikhierarki, till exempel vissa rubriknivåer saknas helt, och en del av rubrikerna är markerade som nivå H2. I API-portalen kan det också finnas vyer där den bristfälliga rubrikhierarkin upprepas, dvs. alla visuella rubriker har inte markerats som rubriker i programmet. (WCAG 1.3.1 och 2.4.6)
- Skärmläsaren berättar inte statusen för sidans laddningsindikator. Det kan också finnas andra dynamiska ändringar som sker vid användningstidpunkten och som skärmläsaren inte kan läsa. Dessa kan till exempel vara antalen sökresultat. (WCAG 4.1.3)
- I fälten för datum och telefonnummer saknas tydliga anvisningar om rätt format på uppgiften. (WCAG 3.3.2)
- När användaren zoomar in på skärmen kan innehållsytan för de modala fönstren bli oskäligt liten. (WCAG 1.4.10)
- Vissa uppgifter markeras visuellt endast med färg: Exempelvis de obligatoriska uppgifterna är på en del blanketter markerade med rött. I dragspelspaneler kan de vara markerade med orange färg. (WCAG 1.4.1)
- Vid användningen av tangentbordet kan det ingå punkter i fokusordningen som inte är interaktiva. Dessutom kan sidans fokus hoppa till sidans övre kant eller till den senast redigerade punkten till exempel när användaren filtrerar innehållet i en tabell. (WCAG 3.2.2 och 2.4.3)
- Till en del av tabellerna läggs en ny rad automatiskt om användaren av tjänsten lägger till uppgifter i tabellen. Skärmläsaren får ingen uppgift om detta, och den nya raden kan förvirra användaren. (WCAG 3.2.2)
- Skärmläsaren kan läsa överflödig information i vissa tabeller när användaren navigerar till en länk som finns in i tabellen. (WCAG 1.3.1)
- Skärmläsaren läser inte automatiskt i alla deklarationer de visuella felmeddelanden eller anvisningar som visas om fel uppgifter fylls i fältet. I vissa vyer läser skärmläsaren inte nödvändigtvis automatiskt innehållet i dialogrutorna (modal). (WCAG 4.1.3)
- På några ställen i API-portalen finns länkar och knappar vars funktion och visuella utseende inte motsvarar varandra. (WCAG 4.1.2)
- En del av funktionerna har inte namngetts i programmet på ett tillräckligt omfattande sätt. Då kan till exempel de som använder skärmläsare ha svårt att veta till vilket ärende funktionen anknyter eller vad som kan göras med funktionen. Vissa uppgifter har inte grupperats i programmet, och därför kan till exempel de som använder skärmläsare ha svårt att veta vilka uppgifter som anknyter till varandra. Sådana är till exempel länkarna ”Passivera” och ”Aktivera", eller tabellrubrikerna med vars länkar användaren kan ordna kolumnerna i tabellerna. (WCAG 1.3.1 och 2.4.4)
- De som använder skärmläsare kan upptäcka synkroniseringsproblem om de först läser sidan och sedan navigerar till ett interaktivt element. Sidans fokus fungerar inte nödvändigtvis rätt och fokus flyttas till fel ställe när skärmläsaren (NVDA) byter från bläddringsläge till fokusläge. (WCAG 2.4.3)
- Tillgänglighetsbrister i sökfunktioner vid användning av skärmläsare: antalet sökresultat berättas inte automatiskt (WCAG 4.1.3) och fokus förblir i sökfältet efter sökningen (WCAG 2.4.3).
- Tillgänglighetsproblem i anknytning till funktioner som gäller datum vid tangentbords- och skärmläsaranvändning. Kalenderkomponenten i datumfälten kan inte alltid användas med tangentbord. Datumväljaren för tabellerna kan inte väljas med tangentbordet och skärmläsaren berättar inte namnet på datumfältet som anknyter till datumväljaren. I vissa fall kan skärmläsaren läsa datumet i fel ordning (läser månad, dag, år, inte dag, månad, år). (WCAG 2.1.1 och 4.1.2)
- Det finns vissa punkter där textavståndet leder till att texten inte syns i sin helhet (WCAG 1.4.12).
Tillgänglighetskorrigeringar kommer att göras under året 2025.
Respons och kontaktuppgifter
Märkte du brister i tillgängligheten? Informera oss om dem! Du kan kontakta oss med denna webblankett.
Vero API -teamet ansvarar för denna tjänsts tillgänglighet och hantering av respons.
Tillämpningsförfarande
Om du upptäcker tillgänglighetsproblem på webbplatsen ska du först ge respons till webbplatsens administratör. I enlighet med lagen strävar Skatteförvaltningen efter att svara på respons inom två veckor.
Om du inte är nöjd med svaret kan du skicka respons till Transport- och kommunikationsverket Traficom. På webbplatsen tillgänglighetskrav.fi som administreras av Traficom finns information om hur du lämnar in klagomål och hur ärendet handläggs.
Tillsynsmyndighetens kontaktuppgifter
Transport- och kommunikationsverket Traficom
Enheten för tillsyn över digital tillgänglighet
www.tillgänglighetskrav.fi
tillganglighet@traficom.fi
telefonnummer växeln 029 534 5000