Näin tunnistaudut OmaVeroon ja muihin asiointipalveluihin

Katso-tunnisteen käyttö päättyy

Katso-tunnistetta ei voi käyttää enää 1.9.2021 alkaen. Kirjaudu asiointipalveluihin henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Mobiilivarmenne tai varmennekortti voivat olla myös organisaation tarjoamat.

Käytätkö Katso-palvelua? Lue ohjeet ja toimi heti

Voit hoitaa omia tai yrityksesi veroasioita verkkopalveluissamme vain tunnistautuneena. Kirjaudu OmaVeroon tai muihin asiointipalveluihimme pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, sähköisellä henkilökortilla tai Katso-tunnisteella.

Jos asioit toisen puolesta, tarvitset Suomi.fi-valtuuden.

Ulkomaalaisten yritysten on suositeltavaa ottaa käyttöön yrityksen puolesta asiointiin uusi tunnistusväline sekä Suomi.fi-valtuus. Katso-tunnisteilla ja Katso-valtuuksilla voi asioida 31.8.2021 asti.

Tunnistaudu pankkitunnuksilla, henkilökortilla tai mobiilivarmenteella

Kun hoidat omia tai oman yrityksesi veroasioita, voit tunnistautua henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella, jos olet 

 • yksityishenkilö
 • liikkeen ja ammatinharjoittaja
 • maa- tai metsätaloudenharjoittaja
 • osakeyhtiön, asunto-osakeyhtiön, osuuskunnan, avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön tai yhdistyksen edustaja, jos sinulla on kaupparekisteriin merkitty toimielinrooli, joka oikeuttaa sinut asioimaan kyseisen tahon puolesta.

Voit tunnistautua henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella, jos hoidat veroasioita toisen yrityksen tai yhteisön puolesta ja olet saanut Suomi.fi-valtuuden joltakin seuraavista:

 • yhtiöt (osakeyhtiöt sekä asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöt)
 • säätiöt ja yhdistykset
 • julkishallinnon organisaatiot (mm. kunnat ja seurakunnat)
 • yhtymät (mm. maatalous-, metsä- ja elinkeinoyhtymät)
 • kuolinpesät, joilla on Y-tunnus
 • yhteisetuudet.

Tunnistaudu Katso-tunnisteella

Katso-tunnisteella voivat tunnistautua 31.8.2021 asti

 • yhtiöt (osakeyhtiöt sekä asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöt)
 • säätiöt ja yhdistykset
 • julkishallinnon organisaatiot (mm. kunnat ja seurakunnat)
 • yhtymät (mm. maatalous-, metsä- ja elinkeinoyhtymät)
 • kuolinpesät, joilla on Y-tunnus
 • yhteisetuudet
 • ulkomaalaiset kansalaiset ja yritykset.

Tunnistaudu Finnish Authenticator -tunnistusvälineellä

Finnish Authenticator -tunnistusvälineellä voivat tunnistautua ulkomaalaisten yritysten edustajat, joilla ei ole suomalaista tunnistusvälinettä. Ulkomaalainen yksityishenkilö ei voi toistaiseksi asioida itse eikä valtuuttaa toista henkilöä tai yritystä hoitamaan veroasioita sähköisesti puolestaan.

Ulkomaalaisen yrityksen edustaja tarvitsee yrityksen puolesta asiointia varten Finnish Authenticator -mobiilisovelluksen ja Suomi.fi-valtuuden.

Lue lisää ohjeesta Ulkomaalainen: näin valtuutat veroasioiden hoitamiseen.

EU-kansalaisten eIDAS-tunnistautuminen

EU-maiden kansalaisten on mahdollista tunnistautua tulevaisuudessa Verohallinnon sähköisiin palveluihin oman maansa tunnistusvälineilllä eIDAS-tunnistautumisen ansiosta.

Usein kysyttyä

Pankkitunnukset saat käyttöön, kun teet sopimuksen pankin kanssa. Pankkitunnusten täytyy olla henkilökohtaiset, jos kirjaudut niiden avulla asiointipalveluun.

Mobiilivarmenne on tunniste puhelimen SIM-kortissa. 

Jos mobiilivarmenne on työntekijän työpuhelimessa, siitä ei tule hänelle veronalaista tuloa. Jos varmenne on työntekijän henkilökohtaisessa puhelimessa ja varmennetta käytetään työasioiden hoitoon, työnantajan täytyy maksaa kulu työntekijälle verovapaasti kuittia vastaan.

Lue lisää mobiilivarmenteesta osoitteesta mobiilivarmenne.fi

Varmennekortti voi olla kansalaisvarmenteen sisältävä henkilökortti tai organisaatiovarmenteen sisältävä organisaatiokortti. Henkilökortteja myöntää Poliisi, organisaatiokortit myöntää Digi- ja väestötietovirasto. 

Jos työnantaja hankkii työntekijälle henkilökortin, se on työntekijälle veronalaista ansiotuloa. Organisaatiokortin hankinta sen sijaan ei ole veronalaista tuloa. Kun työnantaja on hankkinut kortin lukulaitteen ja se jää työnantajan käyttöön, lukulaitteesta ei tule työntekijälle veronalaista etua.

Lue lisää varmennekorteista Digi- ja väestötietoviraston sivuilta: Varmenteet ja kortit organisaatioille

OmaVeroon kirjautumisessa käytetään Digi- ja väestötietoviraston (DVV) tarjoamaa Suomi.fi-tunnistuspalvelua. DVV:n kilpailutuksen seurauksen Suomi.fi-tunnistus on ottanut käyttöön OP Tunnistuksen välityspalvelun. Tämän seurauksena tunnistautumisen yhteydessä palveluntarjoajana voi näkyä OP, vaikka käytössä olisivat jonkun muun pankin pankkitunnukset.

Tämä muutos ei vaikuta tunnistautumisen turvallisuuteen, ja voit kirjautua OmaVeroon oman pankkisi tunnuksilla aivan samoin kuin aiemminkin.

1.7.2021 alkaen henkilökohtaisella vahvalla tunnisteella kirjautuessa asiointioikeutta ei enää tarkasteta Katso-palvelun valtuuksista. Katso-valtuuksien tilalle tarvitset Suomi.fi-valtuudet.

Voit asioida palvelussa Katso-tunnisteellasi siihen saakka, kunnes Suomi.fi-valtuus on kunnossa. Katso-tunnistautuminen päättyy 31.8.2021.

Kun tunnistaudut palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla, asiointioikeutesi organisaation puolesta tarkastetaan

 • kaupparekisteristä
 • yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ) 
 • yhdistysrekisteristä
 • Suomi.fi:n valtuudet-palvelusta.

Ohje lukkiutuneen Katso-tunnisteen avaamiseen (PDF)