Näin tunnistaudut OmaVeroon ja muihin asiointipalveluihin

Voit hoitaa omia tai yrityksesi veroasioita verkkopalveluissamme vain tunnistautuneena. Kirjaudu OmaVeroon tai muihin asiointipalveluihimme pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Jos asioit toisen puolesta, tarvitset Suomi.fi-valtuuden.

Ulkomaalaisen yrityksen edustaja tarvitsee yrityksen puolesta asiointia varten Finnish Authenticator -mobiilisovelluksen ja Suomi.fi-valtuuden.

Tunnistaudu pankkitunnuksilla, henkilökortilla tai mobiilivarmenteella

Kun hoidat omia tai oman yrityksesi veroasioita, voit tunnistautua henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella, jos olet 

 • yksityishenkilö
 • liikkeen ja ammatinharjoittaja
 • maa- tai metsätaloudenharjoittaja
 • osakeyhtiön, asunto-osakeyhtiön, osuuskunnan, avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön tai yhdistyksen edustaja, jos sinulla on kaupparekisteriin merkitty toimielinrooli, joka oikeuttaa sinut asioimaan kyseisen tahon puolesta.

Voit tunnistautua henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella, jos hoidat veroasioita toisen yrityksen tai yhteisön puolesta ja olet saanut Suomi.fi-valtuuden joltakin seuraavista:

 • yhtiöt (osakeyhtiöt sekä asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöt)
 • säätiöt ja yhdistykset
 • julkishallinnon organisaatiot (mm. kunnat ja seurakunnat)
 • yhtymät (mm. maatalous-, metsä- ja elinkeinoyhtymät)
 • kuolinpesät, joilla on Y-tunnus
 • yhteisetuudet.

Tunnistaudu Finnish Authenticator -tunnistusvälineellä

Finnish Authenticator -tunnistusvälineellä voivat tunnistautua ulkomaalaisten yritysten edustajat, joilla ei ole suomalaista tunnistusvälinettä. Ulkomaalainen yksityishenkilö ei voi toistaiseksi asioida itse eikä valtuuttaa toista henkilöä tai yritystä hoitamaan veroasioita sähköisesti puolestaan.

Ulkomaalaisen yrityksen edustaja tarvitsee yrityksen puolesta asiointia varten Finnish Authenticator -mobiilisovelluksen ja Suomi.fi-valtuuden.

Lue lisää ohjeesta Ulkomaalainen: näin valtuutat veroasioiden hoitamiseen.

EU-kansalaisten eIDAS-tunnistautuminen

EU-maiden kansalaisten on mahdollista tunnistautua tulevaisuudessa Verohallinnon sähköisiin palveluihin oman maansa tunnistusvälineilllä eIDAS-tunnistautumisen ansiosta.

Usein kysyttyä

Pankkitunnukset saat käyttöön, kun teet sopimuksen pankin kanssa. Pankkitunnusten täytyy olla henkilökohtaiset, jos kirjaudut niiden avulla asiointipalveluun.

Mobiilivarmenne on tunniste puhelimen SIM-kortissa. 

Jos mobiilivarmenne on työntekijän työpuhelimessa, siitä ei tule hänelle veronalaista tuloa. Jos varmenne on työntekijän henkilökohtaisessa puhelimessa ja varmennetta käytetään työasioiden hoitoon, työnantajan täytyy maksaa kulu työntekijälle verovapaasti kuittia vastaan.

Lue lisää mobiilivarmenteesta osoitteesta mobiilivarmenne.fi

Varmennekortti voi olla kansalaisvarmenteen sisältävä henkilökortti tai organisaatiovarmenteen sisältävä organisaatiokortti. Henkilökortteja myöntää Poliisi, organisaatiokortit myöntää Digi- ja väestötietovirasto. 

Jos työnantaja hankkii työntekijälle henkilökortin, se on työntekijälle veronalaista ansiotuloa. Organisaatiokortin hankinta sen sijaan ei ole veronalaista tuloa. Kun työnantaja on hankkinut kortin lukulaitteen ja se jää työnantajan käyttöön, lukulaitteesta ei tule työntekijälle veronalaista etua.

Lue lisää varmennekorteista Digi- ja väestötietoviraston sivuilta: Varmenteet ja kortit organisaatioille

OmaVeroon kirjautumisessa käytetään Digi- ja väestötietoviraston (DVV) tarjoamaa Suomi.fi-tunnistuspalvelua. DVV:n kilpailutuksen seurauksen Suomi.fi-tunnistus on ottanut käyttöön OP Tunnistuksen välityspalvelun. Tämän seurauksena tunnistautumisen yhteydessä palveluntarjoajana voi näkyä OP, vaikka käytössä olisivat jonkun muun pankin pankkitunnukset.

Tämä muutos ei vaikuta tunnistautumisen turvallisuuteen, ja voit kirjautua OmaVeroon oman pankkisi tunnuksilla aivan samoin kuin aiemminkin.

1.7.2021 alkaen henkilökohtaisella vahvalla tunnisteella kirjautuessa asiointioikeutta ei enää tarkasteta Katso-palvelun valtuuksista. Katso-valtuuksien tilalle tarvitset Suomi.fi-valtuudet.

Kun tunnistaudut palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla, asiointioikeutesi organisaation puolesta tarkastetaan

 • kaupparekisteristä
 • yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ) 
 • yhdistysrekisteristä
 • Suomi.fi:n valtuudet-palvelusta.