Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Maa- ja metsätalouden harjoittaja: näin ilmoitat polttopuun myynnit ja maatalouden kiinteistöverotuet

Uutinen, 1.12.2022

Vuosi 2022 on ollut poikkeuksellinen myös maa- ja metsätalouden harjoittajille. Sota Ukrainassa on nostanut energian hintaa ja tätä on korvattu maataloudessa verotukien avulla. Toisaalta puukauppa on vilkastunut, kun Venäjältä ei ole enää tuotu puutavaraa.

Olemme koonneet tähän uutiseen vuoden 2022 ajankohtaisia asioita tammikuussa alkavaa veroilmoitusaikaa varten. Maa- ja metsätalouden veroilmoitukset vuodelta 2022 voi tehdä OmaVerossa 13.1.2023 alkaen.

Maatalouden kiinteistöverotuki

Maataloudenharjoittajat pystyivät hakemaan syys-lokakuussa 2022 kiinteistöverotukea maatalouden tuotantorakennuksille. Päätökset kiinteistöverotuesta tulevat joulukuun aikana.

Huomaa, että jos saat kiinteistöverotukea, et voi vähentää tukea vastaavaa osuutta kiinteistöverosta maatalouden veroilmoituksella.

Maatalouden energiaveron palautukset

Verohallinto maksoi maatalouden energiaveron palautuksen lisäksi vuonna 2022 lisäpalautusta niille, jotka olivat siihen oikeutettuja.

Ilmoita maatalouden energiaveron palautus ja lisäpalautus maatalouden veroilmoituksen osiossa Tuet ja muut tuotot kohdassa Muut lisäykset.

Tilatukioikeuksista luovutaan – vähennä poistona loput menojäännökset

Maatalouden tilatukioikeudet poistuvat 31.12.2022. Tähän asti viljelijä on tarvinnut tukioikeuksia tiettyjen maataloustukien saamiseksi. Vuodesta 2023 alkaen tuet perustuvat pellon pinta-alaan ilman erillistä tukioikeusjärjestelmää. 

Tukijärjestelmän muutos ei vaikuta useimpien maataloudenharjoittajien tuloverotukseen vuonna 2022. Jos sinulla on vielä poistamatonta tukioikeuksien menojäännöstä, poista menojäännös kerralla vuoden 2022 maatalouden veroilmoituksessa.

Huomaa, että tukioikeudet menettävät arvonsa maatalouden varallisuutena. Tukioikeuksien menojäännös ei voi enää olla verovuoden 2022 veroilmoituksen varallisuuslaskelmalla.

Ilmoita polttopuun ja joulukuusten myynti metsätalouden veroilmoituksella

Jos olet myynyt oman metsäsi puista tehtyjä halkoja, klapeja tai muuta metsäenergiapuuta, saamasi myyntitulo on metsätalouden pääomatuloa. Sama koskee myös omassa metsässä kasvatettuja joulukuusia.

Kirjaa polttopuiden ja joulukuusten myyntitulot metsätalouden muistiinpanoihin sen vuoden tuloksi, jolloin olet saanut maksut tilillesi. Ilmoita myyntitulot metsätalouden veroilmoituksessa. Voit vähentää myyntitulon hankkimiseen liittyvät kulut metsätalouden pääomatuloista.

Oman asunnon tai kesämökin lämmittämiseen käytetyn puutavaran arvo on verovapaata eikä sitä ilmoiteta metsätalouden veroilmoituksella.

Maa- ja metsätalouden veroilmoituslomakkeita ei lähetetä enää postitse kotiin

Ensi tammikuussa paperisia maatalouden ja metsätalouden veroilmoituslomakkeita ei enää lähetetä postitse kotiin. Maa- ja metsätalouden harjoittajat saavat kuitenkin kirjeen, jossa kerrotaan ilmoittamisen määräpäivistä ja ilmoittamisen tavoista. Verotusyhtymät ja kuolinpesät saavat paperilomakkeen tammikuussa edelleen postitse.

Veroilmoitus kannattaa antaa keväällä OmaVerossa, koska veroilmoituspohjassa ovat silloin valmiina esimerkiksi edellisen vuoden menojäännökset, varaukset ja metsävähennyksen tiedot. Maa- ja metsätalouden veroilmoitukset vuodelta 2022 voi tehdä OmaVerossa 13.1.2023 alkaen.

Viime keväänä jopa 69 % maataloudenharjoittajista ja n. 80 % metsätaloudenharjoittajista antoi veroilmoituksensa sähköisesti. OmaVeroon kirjautumiseen tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Voit myös valtuuttaa toisen henkilön tai tilitoimiston hoitamaan veroasioita puolestasi sähköisesti. Hoida siinä tapauksessa Suomi.fi-valtuudet kuntoon jo nyt tulevia veroilmoituksia varten.

Veroilmoituksen voi antaa tarvittaessa paperilomakkeella. Paperilomakkeita voi tulostaa vero.fi:stä tai tilata puhelimitse numerosta 029 497 030 (Lomaketilaukset, puhelun hinta pvm./mpm.). Tärkeintä on käyttää uusimpia verovuoden 2022 lomakkeita, ei vanhojen vuosien lomakkeita.

Muista, että maatalouden veroilmoitus on annettava joka vuosi, vaikka toimintaa ei olisi ollutkaan. Metsätalouden veroilmoitus on annettava silloin, jos sinulla on ilmoitettavia tuloja, vähennyksiä tai metsävähennyksen seurantatietoja. Jos olet arvonlisäverovelvollinen, muista antaa myös arvonlisäveroilmoitus ja maksaa vero.

Veroilmoitusten määräpäivät 2023

28.2.2023

  • Metsätalouden veroilmoitus 2C, pelkkää metsätaloutta harjoittava sekä metsäyhtymä​
  • Maatalouden veroilmoitus 2Y, maatalousyhtymä​
  • Arvonlisäveroilmoitus​ ja arvonlisäveron maksu
  • Maatalouden energiatuotteen valmisteveron palautushakemus verovuodelta 2022​

3.4.2023​

  • Maatalouden veroilmoitus 2, maataloudenharjoittaja​
  • Metsätalouden veroilmoitus 2C, jos lisäksi palautettavana maatalouden veroilmoitus 2 tai elinkeinotoiminnan veroilmoitus 5​
  • Esitäytetyn veroilmoituksen määräpäivä, jos lisäksi palautettavana maatalouden veroilmoitus 2 tai elinkeinotoiminnan veroilmoitus 5​. Myös puolison veroilmoituksella on sama määräpäivä.

9.5. / 16.5. / 23.5.2023

  • Esitäytetyn veroilmoituksen määräpäivä muilla kuin 2- tai 5-lomakkeen palauttavilla​
  • Tarkista aina määräpäivä OmaVerosta tai veroilmoituksen etusivulta!​
  • Muistutus paperi-ilmoittajalle: Veroilmoitusten pitää olla perillä Verohallinnossa viimeistään määräpäivänä.

Lisätietoa

Sivu on viimeksi päivitetty 1.12.2022