Det samlades 12,2 miljoner euro i ränta på för sent betalade skatter – Skatteförvaltningen rekommenderar e-faktura

Skatteförvaltningens meddelande, 29.7.2024

År 2023 samlades det 3,5 miljoner mer i ränta än ett år tidigare. Antalet personer som betalade för sent var visserligen mindre: i fjol betalade allt som allt 830 000 finländare sina skatter för sent vilket är 40 000 personer färre än ett år tidigare.

På torsdagen den 1 augusti har cirka 293 000 personer förfallodagen för kvarskatt. På tisdagen den 6 augusti förfaller för sin del fastighetsskatten till betalning för 1,9 miljoner fastighetsägare. Skatteförvaltningen uppmanar att betala skatterna i tid för att undvika ränta. Dröjsmålsräntan börjar löpa genast dagen efter förfallodagen. Dröjsmålsräntan är 11 procent.

I fjol samlades största delen av dröjsmålsräntorna (11 miljoner euro) på kvarskatter som 300 000 personer betalade för sent. Fastighetsskatten å sin sida betalade 530 000 personer för sent. I antalen ingår också de personer som har gjort ett betalningsarrangemang med Skatteförvaltningen.

– Även om största delen av finländarna är precisa skattebetalare kan exempelvis betalningen av en överraskande kvarskatt dröja en god stund. Till exempel cirka 58 000 finländare har fortfarande inte betalat den kvarskatt vars förfallodag inföll under fjolåret, säger överinspektör Juha Villman från Skatteförvaltningen.

Cirka 100 000 e-fakturaförslag har inte godkänts

För att inte i misstag glömma att betala kvarskatten och fastighetsskatten rekommenderar Skatteförvaltningen att beställa en e-faktura på skatter. Det går att beställa e-fakturan när som helst i MinSkatt eller i nätbanken.

Villman påminner dock att efter att ha beställt e-fakturan i MinSkatt ska den ännu godkännas i den egna nät- eller mobilbanken.

– E-fakturan blir giltig först efter att beställaren har godkänt den i sin bank. Enligt Skatteförvaltningens statistik har cirka 100 000 sådana e-fakturabeställningar gjorts i MinSkatt som inte har godkänts. Faran är att personen tror att e-fakturabeställningen är giltig och skatterna blir obetalade. Nu är det alltså ett utmärkt tillfälle att kontrollera om e-fakturabeställningen är giltig.

E-fakturan ska godkännas inom 30 dagar från beställningen. Giltigheten går att kontrollera i MinSkatt på fliken Kunduppgifter.

– Om förfallodagen för skatterna infaller i början av augusti och du beställer och godkänner e-fakturan nu, hinner fakturan inte komma som en e-faktura till nätbanken före förfallodagen. Det lönar sig alltså att kontrollera betlningsuppgifterna i MinSkatt och det går också att betala skatten där direkt, råder Villman.

Om den ekonomiska situationen är svår går det att ansöka om betalningsarrangemang

Förfallodagarna för att betala både kvarskatter och fastighetsskatter infaller även i år vid olika tidpunkter för olika personer beroende på när personens beskattning slutförs. De egna förfallodagarna och övriga betalningsuppgifter kan kontrolleras i MinSkatt.

– I augusti har en del personer förfallodagarna för både kvar- och fastighetsskatt. På grund av semester och resor kan det finnas mindre med pengar än vanligt och därför är det bra att komma ihåg att det vid behov går att avtala om ett betalningsarrangemang med Skatteförvaltningen, säger Villman.

Betalningsarrangemang kan sökas om betalningssvårigheterna är tillfälliga, personen har skött sina tidigare betalningsarrangemang med Skatteförvaltningen och inte har några skulder i utsökning.

Fakta: Betalningen av kvarskatter och fastighetsskatter

  • Beskattningen blir färdig vid olika tidpunkter för olika personer och därför finns det flera betalningsdagar för fastighetsskatt och eventuell kvarskatt mellan juli 2024 och februari 2025.
  • De egna betalningsdagarna och övriga betalningsuppgifter finns i MinSkatt.
  • Den vanligaste betalningsdagen för kvarskatt infaller den 1 augusti och för fastighetsskatt den 6 augusti.
  • Mer än 170 euro i fastighetsskatt eller kvarskatt kan betalas i två rater.

Läs mer:

Anvisningar om att betala skatter

Betalning av skatter med en e-faktura

Så här ansöker du om betalningsarrangemang för skatter

Sidan har senast uppdaterats 29.7.2024