Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Förhandsinformation för redaktioner: skattestatistikdagen på måndagen den 4 december

Skatteförvaltningens meddelande, 27.11.2023

I början av december publicerar Skatteförvaltningen statistik över privatpersonernas inkomstbeskattning för 2022. Redaktionerna kan använda uppgifterna i Skatteförvaltningens statistikdatabas från och med måndagen den 4 december klockan 8.

Det finns statistikuppgifter om privatpersoner per inkomst- och åldersklass, samt per kommun och postnummer. Av statistikdatabasen framgår till exempel

  • hur mycket kvinnor och män betalar skatt i Finland
  • i vilka inkomstklasser skatter betalas och hur mycket
  • hur betalningen av skatter fördelar sig per region
  • hur olika avdrag, till exempel hushållsavdrag, fördelas per åldersklass, inkomstklass och region
  • hurdana ändringar det har skett i inkomsterna, avdragen och skatterna på postnummernivå.

– Sättet i Finland att publicera skattestatistik så här omfattande är exceptionellt på global nivå. Inget annat land än Finland har beskattningsuppgifter på statistiknivå tillgängliga för alla lika detaljerat och snabbt. Vi hjälper gärna redaktionerna med att använda statistikdatabasen och tolka statistiken, säger överinspektör Matti Luokkanen som ansvarar för statistiken på Skatteförvaltningen.

Skattestatistikdagen erbjuder en möjlighet till samhälleliga diskussioner om skatter

Vissa inkomstbeskattningsuppgifter om privatpersoner och samfund är offentliga enligt lagen. Skatteförvaltningen publicerar de offentliga inkomstbeskattningsuppgifterna så fort som möjligt efter att beskattningen av de sista kunderna slutförts i slutet av oktober. I år publicerades uppgifterna den 8 november.

Sammanställningen av statistikuppgifterna tar längre tid och därför kan Skatteförvaltningen inte erbjuda statistikuppgifterna genast på den egentliga skattedagen. Statistiken kompletterar skattedagens uppgifter och erbjuder ett bra material som bas för samhälleliga diskussioner om skatter.

På skattestatistikdagen den 4 december publicerar Skatteförvaltningen också olika statistikpuffar och analyser om skattestatistiken för 2022. Skatteförvaltningens statistikpuffar berättar exempelvis hur mycket kapitalinkomster finländarna fick år 2022 och hur ivrigt det höjda hushållsavdraget utnyttjades i fjol.

Tidigare om ämnet:

År 2022 samlades det in 43,4 miljarder euro i inkomstskatter för att säkerställa ett väl fungerande samhälle – ett rekordbelopp samfundsskatter samlades in

Mer information:

Skatteförvaltningens öppna statistikdatabas

Sidan har senast uppdaterats 27.11.2023