Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

1,8 miljoner finländare får skatteåterbäringar torsdagen den 3 augusti – akta dig för falska meddelanden

Skatteförvaltningens meddelande, 1.8.2023

Skatteåterbäringsdagen i augusti är den största i år vad gäller antalet skattebetalare. 1,8 miljoner finländare får sammanlagt 843 miljoner euro i återbäringar. Skatteåterbäringarna syns inte nödvändigtvis på kontot genast på morgonen.

Skatteförvaltningen betalar ut skatteåterbäringar varje månad från juli till december beroende på när beskattningen för de enskilda kunderna slutförs. Efter augusti betalar vi ut skatteåterbäringar följande gång den 4 september. Den egna återbäringsdagen syns både i MinSkatt och i beskattningsbeslutet.

Skatteåterbäringarna betalas in på bankkontona under dagens lopp

Också i år ber vi våra kunder att vänta i lugn och ro, eftersom alla skatteåterbäringar inte syns på bankkontot genast på morgonen. Skatteförvaltningen betalar skatteåterbäringarna på kontona under torsdagens lopp.

– Om skatteåterbäringen inte syns på kontot genast på morgonen lönar det sig att kontrollera saldot på nytt på eftermiddagen. Om pengarna fortfarande inte då syns på kontot är det möjligt att skatteåterbäringens utbetalningsdag har flyttats framåt. Du kan kontrollera din egen situation i MinSkatt, påpekar överinspektör Juha Villman från Skatteförvaltningen.

Utbetalningsdagen kan ha flyttats framåt exempelvis om

  • kunden eller hens make eller maka har kompletterat den förhandsifyllda skattedeklarationen
  • Skatteförvaltningen har fått uppgifter från annat håll som påverkar beskattningen efter att den förhandsifyllda skattedeklarationen har lämnats
  • Skatteförvaltningen inte har rätt kontonummer
  • skatteåterbäringen har använts till att betala skatter
  • skatteåterbäringen har utmätts.

Om du inte har meddelat ditt kontonummer får du skatteåterbäringen som en betalningsanvisning

De som inte har meddelat ett giltigt bankkontonummer till Skatteförvaltningen får sin skatteåterbäring i form av en betalningsanvisning, dvs. en penningförsändelse.

– I augusti betalar vi skatteåterbäringar som betalningsanvisningar till cirka 22 000 personer. Dessa kan senare lösa in skatteåterbäringarna på olika sätt från Nordea, berättar Villman.

Vi rekommenderar dock att du meddelar bankkontonumret i MinSkatt, även om din skatteåterbäring nu har betalats ut som en betalningsanvisning. Om betalningsanvisningen inte löses in från Nordea skickas skatteåterbäringen tillbaka till Skatteförvaltningen om ett par veckor. Skatteförvaltningen betalar in pengarna på kundens konto om kontonumret i det skedet har meddelats.

Fastighetsskatten kvittas inte automatiskt mot skatteåterbäringar

Förutom utbetalningsdagen för skatteåterbäringar infaller även förfallodagarna för såväl kvarskatt som fastighetsskatt i augusti. Cirka 289 000 kunder har förfallodagen för kvarskatt i dag, det vill säga den 1 augusti. Sammanlagt ska de betala 97 miljoner euro.

För cirka 1,9 miljoner skattebetalare är förfallodagen för fastighetsskatt måndagen den 7 augusti. Sammanlagt ska de betala 397 miljoner euro.

– Den som i augusti har både skatteåterbäringsdag och förfallodagen för fastighetsskatt ska komma ihåg att fastighetsskatten inte automatiskt kvittas mot skatteåterbäringarna. Man ska med andra ord komma ihåg att betala fastighetsskatten själv, säger Villman.

Uppgifterna som behövs för att betala kvarskatten och fastighetsskatten finns i MinSkatt samt i beskattningsbeslutet.

Akta dig för falska meddelanden – granska alltid situationen i MinSkatt

I skatteåterbäringstider cirkulerar det också rikligt med bedrägeriförsök, vars avsikt är att försöka fiska människors bankkoder.

Juha Villman påminner att Skatteförvaltningen aldrig meddelar om skatteåterbäringar per sms eller e-post.

– Uppgiften om skatteåterbäringen finns på beskattningsbeslutet i MinSkatt. De som inte har tagit i bruk elektronisk kommunikation med myndigheter har fått beslutet hem per post. Det lönar sig alltså inte att klicka på länkar i sms eller e-post – dessa har inte kommit från Skatteförvaltningen, säger Villman.

– Det lönar sig att gå till MinSkatt via ingångssidan på vero.fi eller genom att skriva adressen till tjänsten, vero.fi/minskatt, i adressfältet i webbläsaren. Det lönar sig inte att klicka sig vidare via sökresultatsidan i Google eftersom det också finns falska webbplatser på nätet som liknar MinSkatt. Kunden ska vara på sin vakt med vart hen matar sina bankkoder.

Mer information till kunder:

Skatteåterbäring

Tidigare om ämnet:

Det samlades 8,7 miljoner euro i ränta på för sent betalade skatter i fjol – Skatteförvaltningen rekommenderar att beställa e-fakturan

Många unga som för första gången får skatteåterbäring kan bli utan sina pengar på återbäringsdagen i augusti – anmäl kontonumret i MinSkatt

Totalt cirka 186 miljoner euro i skatteåterbäring på kommande på måndagen

Sidan har senast uppdaterats 1.8.2023