Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Många unga som för första gången får skatteåterbäring kan bli utan sina pengar på återbäringsdagen i augusti – anmäl kontonumret i MinSkatt

Skatteförvaltningens meddelande, 19.7.2023

Skatteförvaltningen saknar kontonumret för 50 000 sådana personer som ska få skatteåterbäring i år. Kontonumret saknas särskilt för de unga som ska få skatteåterbäring i augusti och som inte har fått skatteåterbäring tidigare. Tisdagen den 27 juli är det den sista dagen att anmäla sitt kontonummer i MinSkatt för en skatteåterbäring som betalas ut den 3 augusti.

Skatteförvaltningen saknar ännu kontonumret för 16 500 unga som är födda på 2000-talet. Därtill finns det 9 300 personer födda på 1990-talet som ska få skatteåterbäring men som ännu inte har anmält sitt kontonummer till Skatteförvaltningen.

– Kontonumret saknas ofta av de unga som året innan för första gången har förtjänat så mycket att de har betalat skatt på sin lön och nu också ska få en skatteåterbäring för första gången. Dessa unga har tidigare inte haft behov av att anmäla sitt kontonummer till oss. Nu önskar vi att också föräldrarna till unga vaknar upp och påminner sina unga vuxna om att anmäla kontonumret. På det här sättet undviks besvikelser på skatteåterbäringsdagen, säger metodchef Mari Kleemola på Skatteförvaltningen.

Det går att anmäla kontonumret i MinSkatt. Skatteförvaltningen får inte uppgifter om ungas kontonummer exempelvis från bankerna.

I fjol blev 24 000 personer utan pengar på skatteåterbäringsdagen eftersom kontonumret saknades

I fjol fick 24 000 personer skatteåterbäringen i form av en betalningsanvisning, dvs. en penningförsändelse, eftersom Skatteförvaltningen inte hade dessa personers kontonummer i tid.

En skatteåterbäring som betalats som betalningsanvisning kan senare lösas in via Nordea, men det går inte att få pengarna på skatteåterbäringsdagen.

Om kontonumret anmäls i MinSkatt först på skatteåterbäringsdagen eller efter den tar det cirka en månad att få pengarna.

I augusti betalas skatteåterbäringar ut till 1,8 miljoner personer

På onsdagen den 3 augusti får 1,8 miljoner kunder återbäring för ett totalbelopp på 830 miljoner euro.

Beskattningen av privatpersoner slutförs flexibelt, det vill säga vid olika tidpunkter för olika personer. Därför finns det flera utsatta dagar för betalningen av eventuella skatteåterbäringar eller kvarskatter även i år. De första fick sina skatteåterbäringar i juli och de sista betalas ut i december.

Även i år betalar Skatteförvaltningen ut mest skatteåterbäringar i augusti–september. I augusti får den största gruppen personer sina skatteåterbäringar. I september är däremot det totala beloppet större än i augusti.

Tålamod behövs på skatteåterbäringsdagen – pengarna är nödvändigtvis inte på kontot genast på morgonen

Skatteåterbäringarna finns nödvändigtvis inte på kontot genast på morgonen på skatteåterbäringsdagen.

– Många kanske undrar varför skatteåterbäringarna inte syns på kontot. Det lönar sig att vänta i lugn och ro. Skatteåterbäringarna betalas eventuellt ut först under dagen, berättar Kleemola.

Om skatteåterbäringen inte har kommit in på kontot senast på kvällen, har utbetalningsdagen för skatteåterbäringen sannolikt flyttats framåt.

Fjolårets beskattning har ännu inte slutförts för alla privatpersoner. Även de sista får sina beskattningsbeslut för 2022 före utgången av oktober. Skatteförvaltningen vet alltså ännu inte totalbeloppet av alla skatteåterbäringar som betalas ut 2023.

Betalningsdagarna för skatter i augusti 2023

1.8 Förfallodag för kvarskatt för 280 000 kunder. Sammanlagt ska de betala 97 miljoner euro.

3.8 Skatteåterbäringar betalas ut till 1,8 miljoner kunder för ett totalbelopp på 828 miljoner euro.

7.8 Förfallodag för fastighetsskatt, gäller 1,9 miljoner kunder. Sammanlagt ska de betala 397 miljoner euro.

Mer information till kunder:

Så här anmäler du kontonumret i MinSkatt

Sidan har senast uppdaterats 19.7.2023