I morgon är det utsatt dag för skattedeklarationen för ca 3,6 miljoner personer

Skatteförvaltningens meddelande, 9.5.2022

Cirka 1,6 miljoner löntagare och pensionstagare ska komma ihåg att komplettera sin förhandsifyllda skattedeklaration senast i morgon. Också för ca två miljoner fastighetsägare är det i morgon den sista dagen att korrigera och komplettera sitt fastighetsbeskattningsbeslut.

Skatteförvaltningen uppmanar att kompletteringarna och korrigeringarna i första hand görs i MinSkatt.

Var ute i god tid: den utsatta dagen för den förhandsifyllda skattedeklarationen visas i MinSkatt

Löntagare och pensionstagare har tre olika utsatta dagar för skattedeklarationen i maj: den 10 maj, den 17 maj och den 24 maj. Den egna utsatta dagen syns i MinSkatt och i den förhandsifyllda skattedeklarationen. Den vanligaste utsatta dagen är den 17 maj då knappt 1,8 miljoner personer har sin utsatta dag. På den sista utsatta dagen den 24 maj ska ca 1,6 miljoner löntagare och pensionstagare komplettera sin förhandsifyllda skattdeklaration.

Enligt Skatteförvaltningens observationer har finländarna under de senaste åren varit ute i god tid med sina skattedeklarationer – så också i år: av de privatpersoner vars utsatta dag infaller i maj hade redan nästan en halv miljon gjort ändringarna i den förhandsifyllda skattedeklarationen redan före utgången av april.

Under början av år 2022 har det gjorts över 12 miljoner inloggningar i MinSkatt. Tjänsten har blivit mer populär. Antalet inloggningar vid samma tidpunkt i fjol var cirka 10 miljoner och år 2020 cirka 8,6 miljoner.

Tusentals fastighetsägare glömmer bort att deklarera ändringar

Privatpersoner som äger fastigheter ska också kontrollera fastighetsbeskattningsbeslutet nu: eventuella korrigeringar och kompletteringar ska göras senast i morgon. Om uppgifterna på fastighetsbeskattningsbeslutet stämmer behöver kunden inte göra någonting. Enligt Skatteförvaltningens uppgifter glömmer tusentals fastighetsägare bort att deklarera ändringarna i sin fastighetsbeskattning och nästan en fjärdedel betalar sina skatter för sent. Skatteförvaltningen uppmanar därför kunderna att ta i bruk en e-faktura. Då kommer e-fakturan på fastighetsskatten till nätbanken cirka två veckor före förfallodagen.

Förfallodagarna för fastighetsskatten infaller för de flesta kunderna i augusti och oktober eller i september och november. Betalningen delas upp i två rater om fastighetsskatteen är minst 170 euro.

Tidigare om detta:

De utsatta datumen för att komplettera skattedeklarationen för löntagare närmar sig – avdragen för distansarbete väcker frågor andra året i rad – skatt.fi

Det lönar sig för distansarbetare att ansöka om dessa skatteförmåner nu – användningen av avdraget för arbetsrum ökade kraftigt under det första coronaåret – skatt.fi

Skattedeklarationstiden är nu – 170 procent fler deklarerade utgifter för förvärvande av inkomst i fjol – skatt.fi

I dag får de första av löntagarna sin förhandsifyllda skattedeklaration till MinSkatt – över 13 000 personer bytte från skattedeklarationen på papper till den elektroniska versionen på slutrakan – skatt.fi

Fastighetsskattedeklarationerna är nu i MinSkatt – det finns 16 miljoner euro i obetalade fastighetsskatter för i fjol - skatt.fi