Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Har du i år fått sådana inkomster på vilka skatterna är obetalade? Ansök om tilläggsförskott nu för att undvika kvarskatter med räntor

Skatteförvaltningens meddelande, 7.12.2022

I fjol var det rekordmånga som betalade kvarskatter även om de hade kunnat undvikas genom att betala tilläggsförskott. Genom att komplettera sina skatter före utgången av januari behöver ränta inte betalas. Det lönar sig att utnyttja tilläggsförskottet om det exempelvis influtit vinster av försäljningen av aktier eller virtuella valutor.

Allt som allt 42 000 personer kompletterade fjolårets beskattning genom att betala tilläggsförskott. Antalet är litet jämfört med att 850 000 personer fick kvarskatter för 2021. I fjol fick finländarna rekordmycket kvarskatter eftersom det betalades ut exceptionellt mycket kapitalinkomster.

Nu kan alla de ansöka om tilläggsförskott som under året inte har betalat tillräckligt med skatt på sina inkomster och som misstänker att de därför får kvarskatter i beskattningen för 2022. Det minsta tilläggsförskottet för att komplettera sina skatter är 170 euro.

- Kvarskatter kan vara på kommande om det exempelvis influtit överlåtelsevinster av försäljningen av värdepapper eller virtuella valutor. Det lönar sig också att ta tilläggsförskottet i övervägande om personen har fått anställningsoptioner eller sin lön enbart som naturaförmåner på vilka förskottsinnehållning inte har betalats, säger ledande skattesakkunnig Kaija Selkäinaho från Skatteförvaltningen.

Också företagare kan komplettera de betalade förskottsskatterna med tilläggsförskott.

Räntor undviks genom att komplettera sina skatter i januari

Tilläggsförskott ska först ansökas i MinSkatt. Privatpersoner och firmaföretagare kan ansöka om tilläggsförskott från och med den 7 december 2022.

I MinSkatt går det att själv bestämma förfallodagen för tilläggsförskottet för 2023. Hela tilläggsförskottet ska betalas på en gång.

Genom att betala tilläggsförskottet i januari 2023 behöver ingen nedsatt dröjsmålsränta betalas. Från och med ingången av februari börjar nedsatt dröjsmålsränta på 2 procent löpa på tilläggsförskottet.

-        Om nedsatt dröjsmålsränta vill undvikas är det viktigt att fastställa en förfallodag för tilläggsförskottet i januari. Det går visserligen också att betala tilläggsförskottet senare ända fram till slutförandet av den egna beskattningen, alltså fram till juli–oktober, säger Selkäinaho.

 

Mer information om ämnet:

Tilläggsförskott

Skattedagen på onsdagen: Rekordbelopp av kvarskatter för finländare för skatteåret 2021 – orsaken är de ökade kapitalinkomsterna

Sidan har senast uppdaterats 7.12.2022