Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Skatteförvaltningen preciserar sina anvisningar för sökande av ändring utifrån högsta förvaltningsdomstolens beslut

Nyhet, 29.2.2024

Skatteförvaltningen preciserar sina anvisningar för sökande av ändring som bifogas till beskattningsbesluten. I anvisningarna uppges det i fortsättningen tydligare än nu att en begäran om omprövning ska vara framme hos Skatteförvaltningen senast klockan 16.15 på den sista dagen av den utsatta tiden, oberoende av i vilken kanal den skattskyldige sköter sina ärenden.

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade 26.2.2024 ett beslut som gällde anvisningarna för sökande av ändring som bifogats till ett beskattningsbeslut (HFD:2024:22). Högsta förvaltningsdomstolen ansåg att anvisningarna för sökande av ändring var felaktiga, eftersom det inte tillräckligt tydligt framgår ur dem att begäran om omprövning ska vara framme innan ämbetsverkets öppettid avslutas klockan 16.15 på den sista dagen av tiden för ändringssökande, även om den skattskyldige lämnar sin begäran om omprövning via e-tjänsten.

Begäran om omprövning togs inte upp till prövning eftersom den var försenad

I fallet som det handlar om hade kunden gjort en begäran om omprövning som gällde hens inkomstbeskattning i tjänsten MinSkatt klockan 18.33 på den sista dagen av tiden för ändringssökande. Kundens yrkande hade lämnats utan prövning i skatterättelsenämnden och förvaltningsdomstolen, eftersom begäran om omprövning hade försenats.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterade att de i lagen angivna tidsfristerna för ändringssökande enligt vedertagen praxis har tillämpats så att de går ut kl. 16.15 på den sista dagen av den utsatta tiden även när man använder e-tjänsten. Anvisningarna för sökande av ändring som bifogats till beskattningsbeslutet stödde dock kundens egen slutsats enligt vilken en begäran om omprövning inte måste göras före ett visst klockslag i MinSkatt, utan att tidsfristen går ut först när det dygnet i fråga tar slut.

Högsta förvaltningsdomstolen ansåg att begäran om omprövning inte kan lämnas utan prövning om den har gjorts för sent på grund av felaktiga anvisningar för sökande av ändring. Därför återförvisar Högsta förvaltningsdomstolen den skattskyldiges begäran om omprövning till skatterättelsenämnden för ny behandling.

Anvisningarna för sökande av ändring preciseras så snabbt som möjligt

Utifrån högsta förvaltningsdomstolens beslut preciserar Skatteförvaltningen anvisningarna för sökande av ändring som bifogas till dess beslut. I anvisningarna för sökande av ändring uppges det i fortsättningen tydligare än nu att en begäran om omprövning ska vara framme hos Skatteförvaltningen senast klockan 16.15 på den sista dagen av den utsatta tiden, oberoende av i vilken kanal den skattskyldige sköter sina ärenden.

Ändringen görs så snabbt som möjligt till de nya beslutsbreven. Skatteförvaltningen har inte möjlighet att skicka korrigerade anvisningar för sökande av ändring till kunderna i beskattningsbeslut som redan fattats. Om klockslaget 16.15 inte nämns i anvisningarna för sökande av ändring som bifogats till beslutet kan en begäran om omprövning som lämnats i MinSkatt prövas trots en försening, förutsatt att den har anlänt till Skatteförvaltningen senast under den sista dagen för sökande av ändring.

Läs mer:

Sidan har senast uppdaterats 29.2.2024