Engångskrediter

På sidan Uppgifter om krediten har det samlats alla de uppgifter som din kreditgivare senast har anmält om din engångskredit. Engångskrediter är till exempel engångskrediter som erbjuds av bankerna, såsom bostadslån, studielån och olika slags konsumtionskrediter. Även snabblån av engångsnatur är engångskrediter.

I punkterna nedan får du hjälp med att tolka uppgifterna som anmäls för engångskrediter. Om det står "Uppgiften har inte anmälts” vid uppgiften har kreditgivaren inte anmält denna uppgift till registret till exempel för att uppgiften inte gäller krediten i fråga.

  • Kreditens nummer
    • Kreditens nummer är en beteckning som identifierar krediten och som skapats av kreditgivaren.
  • Kreditavtal har ingåtts
    • Datumet för ingåendet av kreditavtalet är den dag då kreditgivaren har ingått ett bindande avtal med dig om krediten.
  • Person-till-person-lån
    • Kreditgivaren anmäler till registret om den har förmedlat krediten som en förmedlare av person-till-person-lån. Med förmedlande av person-till-person-lån avses en situation där till exempel en privatperson lånar pengar till en annan privatperson med hjälp av ett företag som verkar som förmedlare av person-till-person-lån.

I det positiva kreditupplysningsregistret ser du för vilket huvudsakligt användningsändamål krediten har beviljats till dig. Engångskrediten är den enda kredittypen för vilken användningsändamålet anges. Kreditgivaren har alltså endast anmält ett användningsändamål, även om det i verkligheten har funnits flera. Användningsändamålet visas redan på sidan Sammandrag.

Borgensfordran på studielån
Om FPA har ställt borgen för ditt studielån och betalat lånet till banken återkräver FPA av dig det belopp som FPA har betalat till banken. Detta belopp kallas för borgensfordran på studielån. FPA anmäler uppgifterna för borgensfordringarna på studielån till registret. Uppgifterna om borgensfordran på studielån är dock snävare i registret än uppgifterna för andra krediter och därför är en del av punkterna i uppgifterna om krediten tomma. Kontakta FPA om du behöver mer information om borgensfordran på studielån.

Bostadslån
Med bostadslån avses en kredit som tagits för att skaffa eller reparera en bostad. Även en kredit som har tagits för att betala ett bolagslån kan vara ett bostadslån. En närmare definition av bostadslån finns i kap. 7 och 7a i konsumentskyddslagen (851/2016). Med ett bostadslån avses dessutom en sådan kredit som beviljats för totalrenovering av en bostadslägenhet, bostadsfastighet eller bostadsbyggnad vars säkerhet består av bostadsfastigheten, aktier eller andelar som berättigar till besittning av bostadslägenheten eller en nyttjanderätt som gäller fastigheten jämte byggnader.

Bostadslån för första bostad
Bostadslån som tagits för anskaffning av den första bostaden som du äger själv. Du kan äga en första bostad ensam eller tillsammans med någon annan.

Bostadslån för fritidsbostad
Bostadslån som tagits för anskaffning av fritidsbostad, till exempel en stuga eller annan semesterbostad.

Bostadskredit för placeringsbostad
Bostadslån som tagits för anskaffning av placeringsbostad. En placeringsbostad är en bostad som ägaren inte använder som stadigvarande bostad och vilken ägaren av bostaden strävar efter att få ekonomisk nytta av till exempel genom att hyra ut bostaden.

Studielån
Lån som beviljats till exempel för studier eller för att finansiera studieresor. Också ett studielån som har beviljats till en minderårig visas i registret.

Konsumentkredit för anskaffning av trafikmedel
Till exempel ett bil- eller båtlån. Med ett trafikmedel avses ett trafikmedel som registreras i trafik- och transportregistret samt eventuell tilläggsutrustning till detta trafikmedel. Trafik- och transportregistret har definierats i lagen om transportservice (320/2017). Sådana fordon är alla fordon, luftfartyg, fartyg och farkoster, inventarier för järnvägstrafik och utrustning som anknyter till dessa.

Annan konsumentkredit
Alla övriga krediter som beviljas till konsumenter. Med konsument avses en enskild person som skaffar varor och tjänster huvudsakligen för något annat ändamål än näringsverksamhet. Detta användningsändamål omfattar alltså alla krediter som har beviljats konsumenten som inte är bostadslån, studielån, konsumentkrediter som beviljats för anskaffning av trafikmedel eller borgensfordringar på studielån. Användningsändamålet för en vanlig konsumtionskredit är till exempel ”annan konsumentkredit”.

  • Marknadsföringsnamn
    • Kreditgivaren anmäler sitt marknadsföringsnamn eller sitt bifirmanamn till registret. Med marknadsföringsnamnet avses här det namn som kreditgivaren använder i sin marknadsföring.
  • Beteckning
    • Kreditgivarens beteckning är företagets företags- och organisationsnummer, det vill säga FO-nummer. En utländsk kreditgivare anmäler i stället för FO-numret ett utländskt organisationsnummer.
  • Officiellt namn
    • Kreditgivarens officiella namn är dess firmanamn som registrerats i handelsregistret.

Kreditgivaren anmäler till registret uppgiften om huruvida du är kreditens enda gäldenär eller om du tecknat en gemensam kredit. Du ser antalet medgäldenärer samt för- och efternamnet på sådana gäldenärer som har en finländsk personbeteckning. Om en medgäldenär saknar en finsk personbeteckning eller om den andra parten exempelvis är ett företag ser du inte medgäldenärens namn. Om medgäldenärerna för egen del vill se noggrannare uppgifter om krediten ska de logga in i e-tjänsten med sina egna koder.

Kreditgivaren anmäler till registret uppgiften om i vilken valuta krediten har beviljats till dig.

  • Beviljat belopp
    • Det beviljade beloppet avser det totala belopp som beviljats dig som kredit.
  • Lyft belopp
    • Det lyfta beloppet avser det belopp som du i verkligheten har lyft av krediten. Det är möjligt att du har beviljats en större kredit än det belopp som du i verkligheten har lyft av krediten. Beroende på kreditavtalet kan det också vara möjligt att lyfta krediten i delar, det vill säga att hela det beviljade beloppet inte nödvändigtvis behöver lyftas på en gång.
  • Kreditens saldo
    • Kreditgivare anmäler till registret uppgiften om kreditens aktuella saldo. Med saldot för en kredit avses det obetalda kapitalbeloppet för krediten utan räntor och kostnader.

Kreditgivaren anmäler till registret engångskostnader som är en följd av ingåendet av kreditavtalet. Sådana kostnader är till exempel kostnader och arvoden för ansökan av en kredit och ingående av ett kreditavtal, avgifter för användning av ett visst betalningsmedel, uppläggningsavgifter för krediter, expeditionsavgifter eller motsvarande, betalningar till en kreditförmedlare i samband med att ett kreditavtal ingås eller krediten öppnas och särskilda avgifter för överföring av pengarna till kontot såsom till exempel tilläggsavgifter för påskyndad behandling eller påskyndat lyftande av krediten. Kreditgivaren anmäler till det positiva kreditupplysningsregistret sådana kostnader som beaktas vid beräkningen av den effektiva räntan enligt 7 kap. 6 § i konsumentskyddslagen.

Avgifter och kreditkostnader kan uppbäras av dig även under hela kreditens livscykel. Sådana kostnader ingår inte i engångskostnaderna som är en följd av ingåendet av kreditavtalet. Om kreditkostnaderna fördelas så att de betalas till exempel i samband med en månatlig amortering eller annars i poster ser du dem i betalningstransaktionerna som anmälts.

Kreditgivarna anmäler till registret alla kreditens ränteuppgifter som beaktas vid beräkningen av den effektiva räntan. Dröjsmålsräntan är en kostnad som beror på ett avtalsbrott och därför anmäls den inte till registret. Du ser alla kreditspecifika ränteuppgifter som kreditgivaren har anmält till registret men ingen av dessa uppgifter uppges till andra kreditgivare om dessa beställer ett utdrag ur kreditupplysningsregistret om dig. FPA anmäler inte ränteuppgifter för borgensfordringarna för studielån och sålunda finns det inte ränteuppgifter om borgensfordran på studielån i registret.

  • Totalränta
    • Totalräntan anger den totala räntan som tas ut på krediten i procent. Om det till exempel tas ut en marginalränta på 1 % på krediten och dessutom bankens egen referensränta, som vid tidpunkten då avtalets sluts är 1 %, anmäler kreditgivaren 2 % som totalränta. Om krediten är räntefri är totalräntan 0. Om det är möjligt att ta ut olika höga räntor på krediten anmäler kreditgivaren i allmänhet den högsta möjliga räntan till registret. Om din kredit har sagts upp och endast dröjsmålsränta tas ut efter att den har sagts upp finns uppgiften om kreditens totalränta inte i registret.
  • Marginal
    • Räntan på lånet består i allmänhet av en referensränta och en marginalränta. Marginalräntan är det pris som banken tar ut för krediten utöver övriga kostnader. Kreditgivaren fastställer alltid marginalen kundspecifikt till exempel i kreditavtalet. Om din kredit har sagts upp och endast dröjsmålsränta tas ut efter att den har sagts upp kan marginalen vara 0 i registret.
  • Effektiv ränta vid avtalstidpunkten
    • Med effektiv ränta avses den effektiva ränta som har beräknats enligt konsumentskyddslagen och som har meddelats till dig i samband med att kreditavtalet har ingåtts. Om det finns olika räntealternativ i avtalet anger kreditgivaren här i regel den högsta möjliga effektiva räntan vid tidpunkten då avtalet ingås.
  • Typ av ränta
    • Alternativen för typ av ränta i registret är euriborränta, bankens egen referensränta, annan rörlig ränta, fast ränta och räntefri. Kreditgivaren anmäler uppgiften om typen av ränta till registret i enlighet med vilken typ av ränta ni kommit överens om i kreditavtalet.
    • Med euriborränta avses referensräntan som gäller på penningmarknaden på euroområdet (Euro Interbank Offered Rate). Denna ränta används allmänt som referensränta för lån och depositioner.
    • Bankens egen referensränta är en referensränta om vars ändringar banken eller bankgruppen fattar beslut om. Bankens egen referensränta kallas ofta för primeränta.
    • Kreditgivaren anmäler "annan rörlig ränta” som typ av ränta om räntan är något annan än euribor, bankens egen referensränta eller en fast ränta. Annan rörlig ränta kan också visas för en uppsagd kredit för vilken endast dröjsmålsränta tas ut.
    • Med fast ränta avses en ränta som förblir oförändrad under hela den överenskomna perioden eller under hela lånets löptid.
    • Om det enligt kreditavtalet inte alls uppbärs någon ränta på krediten anmäler kreditgivaren ”räntefri” som typ av ränta.
  • Räntebindningstid
    • Om kreditgivaren har anmält euribor som typ av ränta avser räntebindningstiden det intervall med vilket räntan ändras. Räntebindningstiden för euribor anges alltid i månader, till exempel 12 månader.
  • Slutdatum för fastränteperioden
    • Om det överenskommits att krediten först har en fastränteperiod ser du slutdatumet för denna period här om kreditgivaren har anmält den.
  • Typ av räntebindning efter fastränteperioden
    • Om det fortfarande återstår lånetid efter fastränteperioden och det med kreditgivaren överenskommits om en annan typ av ränta för den återstående lånetiden ser du typen av ränta för den återstående lånetiden i denna punkt. Typen av ränta kan här vara euriborränta, bankens egen referensränta, annan rörlig ränta eller räntefri.

Om man kommit överens om ett ränteskydd för krediten ser du här de närmare uppgifter som anmälts till registret om ränteskyddet. Ränteskyddet tryggar dig från att krediträntan stiger i enlighet med vad du kommit överens om med kreditgivaren om ränteskyddet. Det finns olika typer av ränteskydd. Ränteskydd som anmäls till registret är räntekorridorer, räntetak och fasta räntor.

  • Amorteringssätt
    • Du har i kreditavtalet kommit överens om amorteringssättet med kreditgivaren.
    • Amorteringssättet för krediten kan anmälas som jämn amortering, jämna rater, annuitet, bullet, balloon eller annat amorteringssätt.
    • Vid jämn amortering hålls amorteringsbeloppet som betalas för krediten oförändrat under hela lånetiden men den månatliga betalningspostens storlek varierar beroende på hur stort räntebeloppet är. Då minskar återbetalningsposternas storlek oftast när lånetiden går mot sitt slut eftersom räntebeloppet som betalas för krediten minskar.
    • I en kredit med jämn rat är återbetalningsposten som betalas för krediten alltid lika stor oberoende av ändringar i räntorna. Om räntan stiger förlängs lånetiden. För jämna rater ökar amorteringens belopp som ingår i betalningsposten när lånetiden går mot sitt slut eftersom räntans andel minskar.
    • Annuitet skiljer sig från den jämna raten på så sätt att om räntan ändras så ändras också återbetalningspostens storlek. Lånetiden förlängs alltså inte om räntan stiger, utan återbetalningsposten blir större.
    • Bullet betyder att kreditens kapital betalas tillbaka i en enda post.
    • Balloon innebär att kreditens sista betalningspost är betydligt större än de övriga betalningsposterna.
    • Annat amorteringssätt avser situationer där man inte separat kommit överens om sättet för amortering av krediten. Krediten kan till exempel vara i indrivning.
  • Amorteringsintervall
    • Om amorteringssättet är något annat än ”bullet” eller ”annat amorteringssätt” anmäler kreditgivaren till registret det amorteringsintervall som överenskommits med dig i månader. Om du till exempel amorterar på krediten varje månad ser du i punkten anteckningen 1 månad och om du amorterar på den varannan månad ser du i punkten anteckningen 2 månader.
  • Den sista förfallodagen
    • Kreditgivaren anmäler till registret den sista förfallodagen för betalningsprogrammet som har överenskommits i kreditavtalet, om dagen är känd. Om krediten har sagts upp anmäler kreditgivaren inte till registret den sista förfallodagen för betalningsprogrammet som överenskommits vid indrivningen av krediten.

Kreditgivaren anmäler betalningstransaktioner för krediten till registret. I den här punkten ser du endast den senaste betalningstransaktionen. Betalningstransaktionen kan vara en amortering av krediten eller en annan betalningstransaktion, såsom en betalning av kostnader eller räntor som anknyter till krediten. Kreditgivaren anmäler separat det egentliga amorteringsbeloppet för krediten, räntebeloppet och beloppet av andra kreditkostnader än ränta. Dessutom anmäler kreditgivaren det datum då den senaste betalningstransaktionen har gjorts. Om värdet på den senaste betalningstransaktionen är 0 kan det handla om en korrigering av ett fel i uppgifterna.

Kreditgivaren anmäler till registret de amorteringsfria perioder som denne har kommit överens om med dig i kreditavtalet. Med amorteringsfria perioder avses en befrielse från betalningar som har överenskommits för en viss tidsperiod. Ofta gäller den amorteringsfria perioden endast kreditens kapital så du kan ändå bli tvungen att betala eventuella räntor och kostnader. Kreditgivaren anmäler till registret endast amorteringsfria perioder som man separat kommer överens om. Start- och slutdatumet för den amorteringsfria perioden anmäls för dessa. I registret visas inte sådana amorteringsfria perioder som hör till avtalet som en grundläggande egenskap och som du själv bestämmer över. Inget separat avtal görs upp med kreditgivaren om dessa. Kreditgivaren kan anmäla flera amorteringsfria perioder för en kredit.

Kreditgivaren anmäler till registret de inkomstuppgifter som denne har utrett i samband med bedömningen av din kreditvärdighet, till exempel vid låneförhandlingarna. Kreditgivaren anmäler inkomsterna som månadsinkomster och de delas in i brutto- och nettoinkomster. Du ser alltid inkomstuppgifterna i euro. Om kreditgivaren har utrett endast brutto- eller nettoinkomsterna anmäler kreditgivaren endast de uppgifter som denne har utrett.

I punkten Inkomstuppgifter beskrivs de inkomstuppgifter som kreditgivaren har fått av dig på utdraget ur kreditupplysningsregistret. Dessa inkomstuppgifter kommer från inkomstregistret.

  • Bruttoinkomster
    • Med bruttoinkomst avses den av kreditgivaren anmälda inkomsten som denne har utrett av dig och från vilken skatt eller andra avdrag inte har dragits av.
  • Nettoinkomster
    • Med nettoinkomst avses den av kreditgivaren anmälda inkomsten som denna har utrett av dig och från vilken skatt och andra avdrag har dragits av.

  • Krediten har en säkerhet
    • Kreditgivaren anmäler huruvida krediten har en säkerhet. Uppgiften om säkerheten anmäls för engångskrediter och fortlöpande krediter. Med en säkerhet avses egendom som gäldenären ställer till banken som säkerhet för situationer då denne inte kan återbetala krediten på överenskommet sätt. Säkerheten kan också vara en borgen. Vid borgen förbinder sig någon att svara för din skuld. Det kan till exempel vara en nära släkting.
  • Typ av säkerhet
    • Krediten kan ha olika slags säkerheter. I registret har säkerheterna indelats i olika typer. Om det finns flera olika typer av säkerheter för din kredit visas de separat i registret. Om en kredit till exempel har en bostad och en personborgen som säkerhet visas båda i registret. I registret finns dock inte till exempel värdet på säkerheten i euro eller ett datum för värderingen.
    • Typer av säkerheter är bostadsegendom, annan fast egendom, objekt för avbetalningsfinansiering och annan lös egendom. Andra typer är säkerheter är dessutom personborgen, statsborgen eller annan borgen.
    • Bostadsegendom betyder att kreditens säkerhet är en bostadsfastighet, bostadsaktier eller ett bostadshus, som är beläget på en fastighet som besitts med stöd av en nyttjanderätt, såsom till exempel arrenderätt (till exempel ett egnahemshus på en arrendetomt). Det har ingen betydelse huruvida fastigheten eller lägenheten är avsedd att användas för stadigvarande bruk eller som fritidsbostad. Även när säkerheten är en placeringsbostad, bostadsrättsbostad eller delägarbostad är typen av säkerhet ”bostadsegendom”.
    • Med annan fast egendom avses att säkerheten utgörs av annan fast egendom än ovan nämnda bostadsegendom. Säkerheten kan till exempel bestå av åker, skog eller fastigheter som inte är avsedda för boende.
    • Med objekt för avbetalningsfinansiering avses att varan som anskaffats genom avbetalning, såsom ett fordon, utgör säkerhet för krediten.
    • "Annan lös egendom” betyder att säkerheten för krediten består av annan egendom än bostadsegendom eller ett objekt för avbetalningsfinansiering. Sådan egendom kan till exempel vara olika värdepapper, såsom börsaktier eller andra aktier än sådana som berättigar till besittning av en bostadslägenhet, samt till exempel värdefulla konstföremål eller ädelmetaller.
    • ”Annan säkerhet” betyder att kreditens säkerhet är sådan egendom som inte passar in på de övriga säkerhetskategorierna som nämnts ovan. Till exempel företagsinteckningar eller kreditförsäkringar räknas som sådana.
    • Med personborgen avses att någon annan person säkerställer att lånet betalas, det vill säga att hen förbinder sig att återbetala lånet till kreditgivaren till den del som hen ställt borgen för det. Om det finns flera borgensmän finns uppgifterna om alla borgensmän i registret. Om borgensmannen saknar finländsk personbeteckning visas ”annan borgen” som typ av säkerhet.
    • Statsborgen betyder att statens borgen är säkerhet för krediten, det vill säga att staten har förbundit sig att återbetala krediten till kreditgivaren till den del staten har ställt borgen för den. Till exempel ett studielån eller ett bostadslån kan ha statsborgen.
    • ”Annan borgen” betyder att krediten har någon annan borgen än en person- eller statsborgen. Sådana är till exempel kommersiell borgen samt borgen som ställts av en församling, en kommun eller någon annan organisation. ”Annan borgen” anmäls som typ av borgen även för en borgen som ställts av Ålands landskapsstyrelse eller Garantistiftelsen. Också om borgensmannen saknar finländsk personbeteckning visas ”annan borgen” som typ av säkerhet.

Kredit enligt konsumentskyddslagen

Kreditgivaren måste för myndigheternas behov till registret anmäla om det handlar om en konsumentkredit, det vill säga huruvida krediten är en konsumentkredit som hör till tillämpningsområdet för 7 kap. i konsumentskyddslagen, en konsumentkredit som har samband med bostadsegendom som hör till tillämpningsområdet för 7 a kap. i konsumentskyddslagen eller en annan kredit än en konsumentkredit.

  • Konsumentkrediter (7 kap.)
    • Med en konsumentkredit som hör till tillämpningsområdet för 7 kap. i konsumentskyddslagen avses en kredit som en kreditgivare beviljar till en konsument och för vilken ränta eller andra avgifter tas ut. Sådana krediter är till exempel studielån, placeringslån, kreditkort, avbetalningsköp och olika konsumtionskrediter. Även med konsumentkrediter likställda krediter, såsom person-till-person-lån samt hyresavtal och andra avtal (leasingavtal), anmäls som krediter som hör till tillämpningsområdet för 7 kap. i konsumentskyddslagen.
  • Konsumentkrediter som har samband med bostadsegendom (7 a kap.)
    • Med en konsumentkredit som har samband med bostadsegendom som hör till tillämpningsområdet för 7 a kap. i konsumentskyddslagen avses en kredit som har beviljats för att anskaffa bostadsegendom eller en kredit för vilken det getts bostadsegendom som säkerhet. Sådana krediter kan till exempel vara bostadslån, lån för placeringsbostad och lån för totalrenovering. Uppgiften anmäls till registret endast för sådana krediter som har beviljats efter att 7 a kap. i konsumentskyddslagen har trätt i kraft (den 1 januari 2017).
  • Annan än konsumentkredit
    • I det positiva kreditupplysningsregistret betyder annan än konsumentkredit en borgensfordran på studielån.

Nyttighetsbunden kredit

Kreditgivaren anmäler till registret om det handlar om en nyttighetsbunden kredit. En nyttighetsbunden kredit är en konsumentkredit som har beviljats för att anskaffa en konsumtionsnyttighet, såsom till exempel en bil eller möbler, och som beviljas av säljaren, den som utför tjänsten eller en näringsidkare som agerar för deras räkning.

Också kreditkort anmäls som nyttighetsbundna krediter till registret. Exempelvis bostadskrediter eller studielån anmäls inte som nyttighetsbundna krediter.

  • Krediten har betalningsdröjsmål
    • Kreditgivaren anmäler till registret om krediten har betalningsdröjsmål. Ett betalningsdröjsmål betyder att du helt eller delvis har låtit bli att betala en betalning som anknyter till krediten. Kreditgivaren anmäler till registret endast 60 dagar fördröjda betalningar och sålunda visas inte betalningar som är under 60 dagar fördröjda i registret.
  • Krediten har sagts upp
    • Kreditgivaren anmäler till registret om krediten har sagts upp i sin helhet på grund av ett betalningsdröjsmål. En uppsägning betyder att kreditgivaren kan kräva att kommande betalningsposter eller hela krediten ska betalas i förväg. Om krediten har sagts upp på grund av någon annan orsak än betalningsdröjsmål visas uppsägningen inte i registret.
  • Krediten ingår i ett betalningsprogram för skuldsanering
    • Kreditgivaren anmäler till registret om krediten omfattas av ett betalningsprogram för skuldsanering som fastställts av en domstol. Kreditgivaren anmäler färre uppgifter än normalt till registret för krediter som omfattas av ett betalningsprogram för skuldsanering. Därför ser du inte till exempel betalningstransaktioner, saldouppgifter eller ränteuppgifter för de krediter som omfattas av ett betalningsprogram för skuldsanering. Om skuldsaneringen förfaller och krediten alltså inte längre omfattas av skuldsaneringen anmäler kreditgivaren detta till registret och du ser därefter alla uppgifterna om krediten. Om en av skuldens gäldenärer omfattas av en skuldsanering syns uppgiften för alla gäldenärer.
    • Frivilliga skuldsaneringar eller eventuella andra skuldarrangemang som privata aktörer erbjuder, till exempel olika slags konsolideringslån, är inte sådana skuldsaneringar som avses här.
  • Krediten ingår i ett företagssaneringsprogram
    • Kreditgivaren anmäler till registret om krediten omfattas av ett företagssaneringsprogram som fastställts av en domstol. Kreditgivaren anmäler färre uppgifter än normalt till registret för krediter som omfattas av ett företagssaneringsprogram. Därför ser du inte till exempel betalningstransaktioner, saldouppgifter eller ränteuppgifter för de krediter som omfattas av ett företagssaneringsprogram. Om saneringsprogrammet förfaller anmäler kreditgivaren detta till registret och du ser därefter uppgifterna om krediten på normalt sätt.
  • Krediten har överförts från en annan kreditgivare
    • Kreditgivaren anmäler till registret om krediten har överförts till denne från en annan kreditgivare. Det handlar om överföring av en kredit till exempel när en kreditgivare har sålt en kredit till en annan kreditgivare eller då en kredit har överförts internt till en annan organisation inom samma koncern.
  • Krediten överförs till en annan kreditgivare
    • Kreditgivaren anmäler till registret om den har överfört krediten till en annan kreditgivare. Det handlar om överföring av en kredit till exempel när en kreditgivare har sålt en kredit till en annan kreditgivare eller då en kredit har överförts internt till en annan organisation inom samma koncern. Krediten avlägsnas från registret inom några dagar och den nya kreditgivaren anmäler krediten till registret. Krediten syns i fortsättningen både i registret och på utdraget ur kreditupplysningsregistret som en uppgift som den nya kreditgivaren har anmält.
    • En överförd kredit kan på grund av överföringen i några dagar visas dubbelt i uppgifterna om krediterna, även om du i verkligheten endast har en kredit. Det visas också endast en kredit på utdraget ur kreditupplysningsregistret.
  • Krediten har avslutats
    • Alla uppgifter om krediten tas bort både från e-tjänsten och utdraget ur kreditupplysningsregistret när kreditgivaren anmäler krediten som avslutad. Om krediten däremot överförs till en annan kreditgivare kan krediten visas som avslutad i några dagar innan uppgifterna om krediten helt och hållet försvinner ur registret.
  • Korrektheten i kreditens uppgifter har bestridits
    • Denna anteckning visas när du har bestridit korrektheten i någon av kreditens uppgifter och krävt begränsad behandling av dina uppgifter i enlighet med Artikel 18 i EU:s allmänna dataskyddsförordning. I lagen om ett positivt kreditupplysningsregister fastställs att vi trots ditt krav i denna situation får lämna ut uppgifterna om krediten i utdraget ur kreditupplysningsregistret. Anteckningen om bestridandet syns också på utdraget ur kreditupplysningsregistret. Vi tar bort anteckningen på din begäran eller när Inkomstregisterenheten har försäkrat sig om att uppgifterna är korrekta eller att det upptäckta felet har korrigerats.

Punkten Uppgifterna har uppdaterats anger den tidpunkt då din kreditgivare senast har uppdaterat kreditens uppgifter. Kreditgivaren kan ha uppdaterat en eller flera uppgifter.

Sidan har senast uppdaterats 16.4.2024