Tilapäinen työnantaja (ei TyEL-vakuutussopimusta)

Tilapäinen työnantaja on työeläkevakuuttajien käyttämä käsite.

Tilapäinen työnantaja ei ole tehnyt työeläkelaitoksen kanssa sopimusta työntekijöiden eläkevakuuttamisesta. Työnantaja järjestää työntekijöidensä eläketurvan joko tilapäisenä työnantajana tai sopimustyönantajana. Jos yrityksellä on TyEL-vakuutussopimus, se ei ole tilapäinen työnantaja.

Tilapäinen työnantaja ei työllistä pysyvästi

Olet tilapäinen työnantaja, jos maksat palkkoja kuuden kuukauden aikana enintään 9 348 euroa (vuonna 2023) etkä työllistä ketään pysyvästi. Tilapäisellä työnantajalla ei ole voimassa olevaa eläkevakuutussopimusta työeläkelaitoksen kanssa.

Halutessasi voit myös tilapäisenä työnantajana tehdä eläkevakuutussopimuksen, vaikka maksaisit palkkoja kuuden kuukauden aikana alle palkkarajan.

Tilapäinen työnantaja

  • maksaa palkkoja kuuden kuukauden aikana enintään 9 348 euroa (vuonna 2023)
  • ei työllistä ketään pysyvästi
  • ei ole tehnyt eläkevakuutussopimusta työeläkelaitoksen kanssa.

Tilapäinen työnantaja ilmoittaa tulorekisteriin Maksajan tyyppi -tiedon

  • Ilmoita maksajan tyypiksi Tilapäinen työnantaja (ei TyEL-vakuutussopimusta).
  • Sähköisessä asiointipalvelussa tieto ilmoitetaan työeläkevakuutustietojen yhteydessä sivulla Tulonsaaja.
  • Jos maksat vain työkorvausta, verovapaita kilometrikorvauksia tai muuta sellaista tuloa, joka ei ole eläkkeen perusteena, maksajan tyyppiä Tilapäinen työnantaja (ei TyEL-vakuutussopimusta) ei ilmoiteta.

Palkkaa maksetaan vain YEL-vakuutetulle

Jos olet tilapäinen työnantaja, mutta maksat palkkaa vain YEL-vakuutetulle henkilölle, älä ilmoita maksajan tyypiksi tilapäistä työnantajaa (ei TyEL-vakuutussopimusta).

Ilmoita sen sijaan Työeläkevakuutus-kohdassa Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) ja Vakuuttamisen poikkeustilanteen tyyppi -tieto.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.1.2023